Friday, January 2, 2009

Harga Sebuah Ikatan Suci..

Rahsia Cincin di Jari Manis

Pernah terfikir mengenai hal ini? Jika hendak tahu jawapannya, cuba lakukan seperti gambar di bawah. Sesungguhnya alam semesta ciptaan Tuhan memang banyak rahsianya.




*Rapatkan kedua-dua tapak tangan. Kemudian bengkokkan dan rapatkan jari ketiga (jari tengah) serta cantumkan hujung jari-jari yang lain seperti dalam gambar di atas.
Mari kita mula permainan ini.
1. Cuba buka dan renggangkan ibu jari. Jari ini mewakili kedua ibubapa kita. Ianya boleh dibuka sebab semua manusia akan sakit dan mati. Satu hari nanti kedua orang tua kita juga akan pergi meninggalkan kita.
2. Rapatkan semula ibu jari dan buka jari kedua (jari telunjuk). Jari ini mewakili adik beradik kita yang juga satu hari nanti akan berkawin dan bila dah berkeluarga, mereka juga akan meninggalkan kita.
3. Rapatkan semula jari kedua tu dan buka pula jari kelima (jari kelingking). Jari ni mewakili anak-anak kita bila kita dah berkeluarga nanti. Kita pun kena menerima hakikat bahawa mereka juga akan pergi meninggalkan kita bila mereka juga telah berkawin dan berkeluarga.
4. Rapatkan semula jari kelima tu. Sekarang cuba buka jari manis yang kita sarungkan cincin perkahwinan kita tu. Anda mesti terkejut jari manis tu sedikit pun tidak mahu bergerak dan tidak boleh dibuka langsung. Aneh kan?
Kerana jari manislah lambang hubungan suami isteri. Apabila sudah berkahwin dan bersatu ianya harus bersama hingga ke akhir hayat. Pelik tapi benar tetapi itulah hakikat sebenar cinta sejati yang penuh dengan kasih sayang . Terus bersama hingga ke akhir hayat.

(Ilham daripada http://baitulrahmah.wordpress.com - thanks for the great entry)

Thursday, January 1, 2009

Not enough time laaaa...

It is a very common statement we heard almost everyday right?? Even though I have banned that statement to be uttered by myself & Mr.Hubby,but we do say it unconsciously..(minda dibawah sedar lah kononnya ni..)..

Like what was happened today..Last night,we spend the whole night at Kakak's house,came back to our heavenly home at 5.30 in the morning. After Subuh,Mr.Hubby dah siap completely dressed up for his new hobby-cycling..Me??Tak cukup tido beb,so aku continue my unfinished dream or dreams..Then,neighbour called ajak pi breakfast kat The Dangau (aku yg bagi nama tu dgn rasminya..) dlm Kg.Giching..Sepantas kilat aku pakai baju (eh,tadi pun dah pakai dah..errr I mean tukar baju.)drive to the gerai while Mr.Hubby is coming directly from his cycling place..Makan & borak did not happend in 30 mins my friends..with a lot of stories to tell..ermmm..

Then,I've been 'marshalling' Mr.Hubby home,masuk rumah aku lepas hajat kejap,Mr.Hubby tukar baju..we went out again to a car wash..Washing done,we headed to the Giant,groceries shopping sbb Mr.Hubby dah bising asyik takde ration nak kunyah2 kat rumah..ishhh..Shopping bla bla bla,arriving home dah kul 1.30 ptg..lepak kejap pulak kat dining sambil makan Lays potato chips & Greens Total to get more energy for the afternoon session..Naik atas mandi (sambil basuh bilik air),solat..Mr.Hubby dah krohh krohh krohh taking his nap while me??right here telling my day to you all...(takde kerje lain ke aku ni??)

Well,memang ada sebenarnya..aku belum masak lagi..HUARRRGGHHHHH!!!!!Perut dah lapar but starting my luncheon cooking too late like today,menjadikan aku terus terusan malas..arghh,today is just the 1st day of 2009 & I'm here saying that word??Malas???So passive..So demotivated...I hate that..

Gaining back all my lost spirit,please wish me luck so that I could successfully tick all these 'things-to-do' checklist for today..
  • Cooking-rice,steamed fish,vegetable with oyster sauce.
  • Sapu Pledge kat dashboard kereta..
  • Sapu lantai tingkat atas.
  • Kemas bilik..(lagi????)
  • Jemur kain yg dah di'handwash'kan pepagi tadi tp tak sempat jemur sbb nak kuar takut hujan plak..
  • Rearrange groceries yg baru beli tadi ke dalam 'virtual kitchen cabinet' aku..hehe
  • Basuh uniform cycling Mr.Hubby sebab maybe esok kalo dia tak kena call-up dia sure nak cycling lagi..
  • Send all the tudungs to the dry clean..

And now,it's almost 3.30pm..will I again say 'not enough time lah..'?Jangan menidakkan kebijaksanaan Allah mengurniakan 24 jam sehari untuk hamba2Nya Ujie...

Demi masa,sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian..

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin