Tuesday, December 30, 2008

New Hijrah..

Salam Ma'al Hijrah to all my Muslim friends..semoga kita semua menjadi insan yang lebih berusaha menuju kesempurnaan iman, taqwa & pembangunan sahsiah diri juga keluarga kita..Tanamkan azam dalam diri beserta dengan sebenar benar niat semoga dengan kedatangan 1 Muharram ini dapat memberi sinar baru dalam kehidupan kita seharian..Aku berdoa semoga aku juga kawan2 semua menjadi seorang wanita,isteri,ibu,anak,pekerja,jiran,sahabat & ahli masyarakat yang lebih bertanggungjawab,lebih baik dalam segala segi di tahun baru ini dan seterusnya untuk hari hari yg mendatang..Insyaallah..doa-doakan lah..

Yesterday,went to MPH Alamanda..it was yet so early when I arrived there because at first,I decided to jog around the lake in Putrajaya..the one nearby the Pullman Hotel (under construction)..sadly needed to switch our plan coz it was raining..gantinya??what else to do at the early morning..breakfast lah..Calorie Adding Session...the other name..after breakfast,Mak showed us her broken glasses, poor her has to adjust her eyes accordingly to see the lauk pauk & the menu board..hehehe..so,we went straight to alamanda to get a new one for her..

While waiting for them,I entered MPH..wowwww..maybe because of the new year,I attracted to so many books..Feels like wanted to read it straight away..Flipping the pages of few books,I managed to get these:

1) Bagaimana Akhirnya Saya Bertudung : It's a compilation of few stories,few experiences from various women in many different fields, name it doctor, engineer, accountant, architect, student, housewife and celebrity too!! Noorkumalasari pun ada... Hoping by reading their stories will strengthen my niat to cover..

2)Jangan Bersedih,Jadilah Wanita yg Paling Bahagia (hadiah khas buat Muslimah) : Buku ni mengimbau kepada setiap wanita untuk hidup bahagia dengan agamanya, merasa senang dengan kurnia Allah yg telah dianugerahkan kepadanya, dan bergembira dengan pelbagai nikmat yang telah dimilikinya.. By reading this book, I hope I will be the one who really grateful to Allah & redha with whatever my qadha & qadar..Insyaallah..

3)The Power of Solat (terapi membina kesihatan jasmani & rohani melalui gerakan solat): I found this is a very interesting book to read..an exciting treasure to explore..ye lah,kadang kita tertunggang tonggek solat,we don't really know the benefit of all those procedures..solat ada maknanya tersendiri dalam erti tasawwufnya, cuma ilmu dalam buku ni pun tak kurang pentingnya untuk kita pelajari..so it's all about anatomi tubuh manusia ada hubung kaitnya dengan gerakan gerakan dalam solat.
4)Kisah-Kisah Para Nabi & Rasul: This one is like a story book, a story of 25 rasul in spreading & developing Islam in their own era..I have this kind of book once long ago,when I was still small but I lost it somewhere or with somewho..Syok baca buku ni,until sometime it become so emotional & tearful reading sebab malu dengan kakuatan semangat para nabi & Rasul2 dulu..
5)100 Ayat Pembuka Pintu Rezeki: Rezeki tidak dtg bergolek..dan doa adalah penyudah usaha..tawakkal adalah pemanisnya.. I know Solat Dhuha adalah solat yang paling makbul untuk memohon rezeki daripada-Nya..Insyallah,akan aku jadikan amalan..Dalam buku jugak,ada disertakan doa untuk kita mendapat rezeki yang diberkati,minta dijauhkan dari punca2 pendapatan yg salah jalannya..
6)La Tahzan (Jangan Bersedih) Jilid 1: It's one of the #1 International Best Seller by Dr.'Aidh bin Abdullah al-Qarni..merangkumi segala sebab & hujah supa kita mendapat semangat & azam untuk hidup hari ini tanpa kesedihan, tanpa keresahan, tanpa kemarahan, tanpa kedengkian dan tanpa kebencian...walau dalam apa jua situasi sekalipun..
7)Amalan Wirid Ibu Semasa Hamil: Hahahaha...very advanced lah Mr.Hubby ni..anyway,it's good to know awal2 kan...
Semoga diberikan Allah petunjuk jalan..amiinn..

Thursday, December 18, 2008

Pagi nan indah....

Dengan rasa tak malu nak ngaku aku subuh gajah hari ni..al-kisahnya alarm rang at 5.30am as usual,and I turned it off as usual,and laid back as usual..heehe..Cuma selalunya Mr.Hubby's alarm will rang again at 6 o'clock then only I get up and perform the Subuh.But today,,Mr.Hubby woke up first & performed his prayer outside the room (just to 'memakmurkan' semua bahagian dlm rumahnya)..he called my name twice before he left the room,that's what i remembered..but,feel very dizzy (morning sickness without the pregnancy..hehehe),sudahnya aku bangun pukul 6.57am..kat luar dah terang dah..so,terkocoh2 aku ambik wudhu' & solat qadha..astaghfirullah..
(puan2 sekalian,jgn meniru adegan ini di rumah ye..not good!!)

Then,after saying my doa,as usual,I opened the windows..and hewwwwww..the wind is so refreshing..cool and breeze air touched my bare face..i looked far to the hills behind my house..the trees and the farm..people said, seeing the GREEN is very good for your eyes especially in the early morning..I admit it's true..I feel so alive & energetic..and the wind still blowing as I'm writing this entry..ouhh I love my new place..

Dengan semangat pagi yg ada,aku terus turun bawah bukak all the windows and the doors..biar angin masuk kata Mr.Hubby..selalu memang kami bukak awal2 pagi pun,but today somehow it is different..angin dia tu really really cool..ye lah,we are in the middle of tengkujuh..maybe this is why the wind is cooler than usual..

We have a lite breakfast today..in our dining,facing the orchard..just the two of us..(lupa lak nak cakap my MIL & FIL balik kampung yesterday.So,we have about 5 days to cherish the togetherness between us)..We have Japannese bread Gion that I bought yesterday at Mid Valley,roasted chestnust and a plain Rooibos Tea...have I told you guys that there will be a live show almost every time we are enjoying our meal at this dining table?There are a lot of squirrels in the orchard & morning is the most enjoyable time for them I would say..they will swing to & fro on the tree..passing from one and another branches..playing with their mate with that giggling sound..I'm so happy for them..rasa macam balance je ecosystem kat rumah aku ni.. And today,I have an experience to see what the idiom say, "sepandai pandai tupai melompat,akhirnya jatuh ke tanah juga.." Ada 2 ekor tupai tadi duk asyik main kejar-kejar..terjun dari satu dahan ke satu dahan..berkekek2 gelak..after doing 5-6 loops,suddenly ooooppppsssss..terjelepok jatuh ke tanah..aku gelak besar tgk..it was like me playing with them too..after a short while,the other partner was jumping & running here and there,looking for his playmate yg jatuh tadi tu...Dari jauh aku tahu dia macam risau je..muka macam dah tak happy je..kesian pulak aku tengok..rasa guilty pulak aku gelak2 tadi..ishh..I've been very emotional & sentimental di pagi hari ni..ermmmm..jiwa tiba-tiba memahami hati seekor tupai..hahaha

Slurrping my tea,I deeply wished in my heart,"moga-moga tupai tu selamat..and both of them will be happily playing again and so that,they will make myself smiling at the morning tea again".. 

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin