Friday, March 26, 2010

::Haruman Kasihku.. Sepanjang Zaman::

Bila memilih pewangi, saya kira saya seorang yang sangat setia.
Datanglah beribu jenis jenama baru,dengan wangian yang pelbagai,
direka sebegitu rupa untuk wanita zaman sekarang kononnya,
pilihan saya tetap yang itu juga.
Walau apapun kutukan kawan2,
konon saya takde pembaharuan dalam hidup,
tak adapt dengan perubahan trend semasa..bagi saya..
lantak lah..hehehe
saya tetap dengan yang satu itu.

Saya tak nafikan, 
sekarang banyak betul pewangi baru di pasaran
dengan rekaan botol yang sangat cantik..
...sedap mata memandang...
Namun bukan botol yang ingin saya pandang
..it's the scent that I'm going to love!!!

Tak kurang juga tumbuhnya pewangi2 'jelmaan' identiti artis2 terkenal Hollywood,
namun saya tidaklah se'crazy' peminat yang segalanya
ingin meniru idola mereka.
Yang saya kagumi cuma bakat & lakonan semata
bukan apa yang mereka pakai guna.

Berilah apa sahaja,
saya tetap nakkan 'dia' jugak!

Botolnya mungkin antara yang terburuk di pasaran (hahahha),
peduli apa saya!!

Bukan saya tak pernah cuba 'dekati' yang lain,
namun hati di dalam tetap mencintai 'dia'!

Dialah cinta hati saya...!!!


ACQUA DI GIO by Giorgio Armani
::
CLASSIC
::
SOPHISTICATED
::
TERSENDIRI
::
NOSTALGIC
::

Bila dia bersama saya, 
saya akan tersenyum sesekali baunya menjamah pancaindera saya.
Berjalan dengannya,
membuatkan saya tak pandang lain.
Rasanya cukuplah hanya saya & dia.
Wahhh....angau betul saya ni!!

Jarang sekali saya 'terserempak' dengan bau yang sama,
fikir saya,
"mungkinkah hanya aku seorang yang setia bersamanya?"
"of all the perfumes in the world???"
ahhhhh
suka hatilah
yang saya tahu
saya happy bersamanya!

Baunya?????
"Seolah-olah saya sedang memetik kuntuman bunga tanjung yang
mewangi di sebuah taman indera loka. 
Asyiknya saya sampai tak mahu ke mana lagi.
Memetiknya, menjadikan hidup saya dikelilingi cinta"

Nahhhhhh
Boleh anda bayangkan??
hahahaha

Cubalah....
dan kalau anda tak merasai apa yang saya rasa..
ermmmmm
saya tak ambil pusing pun
Biarlah saya dengan si dia
selama mana hati saya memilihnya.....

Saturday, March 20, 2010

::Ox Tail yang sedap::

Halluuuuuuuuuuuuuuu....

Hari ni, breakfast macam biasa.. @Level 13 dengan Mr.Hubby. Menu for today?? Saya tersangattttt lah gumbira bila nampak ada Baked Potatoes on the serving table. Saya adalah peminat setia kentang sejak kecil lagi. Apa-apa sahaja yang ber'base' kan kentang..saya suka. Tak kiralah utk menu sarapan, lunch, dinner ataupun sbg dessert. Selagi ia dari kentang....perut saya boleh jadi lapar time2 tu jugak..

Lepas jumpa dgn sorang client yg dtg ke hotel utk ambik gold, kami terus naik ke bilik. Mr.Hubby ajak saya ke Restoran Nasi Padang, kat tepi laut katanya. Teringin benar dia nak bawak saya ke sana, tp perut ni dh kenyang. Kat luar pulak panas giler..Habis camno?? 

Naik ke bilik, teringat pulak saya pada menu room service, yg nampak macam gempak je.. Walaupun gambarnya takde dlm menu tu, tp description tu menggiurkan mengecurkan air liur. 

Ox Tail Assam Pedas
(Hyatt Regency Kinabalu's famous signature dish)
Oxtail braised in spicy sour gravy and served with steamed rice & pickled vegetables


Lagipun, ramai kawan saya cakap..
Ox Tail assam pedas ni favorite Tun Dr.Mahathir setiap kali dtg Hyatt!!

Urmmmm...tak syak lagi.
Memang sedap.
Pekat.
Pedas.
Masam::Manis::Masin
semua cukup!

So, whenever you are here,
don't forget to try this Assam Pedas ye!

You wont regret!

Friday, March 19, 2010

Kisah Jamu...

Wahhhhhh...hari ni nampaknya bersemangat saya meng'update' blog ye.. Bila kat hotel, tak rasa life tu rushing sgt..no appointments, no house work, less phone calls... life is simpler (for temporary lah). So, ada lah masa sikit nak update blog hakak ni kan.... Dah lama bersawang kan..

Today, I wanna talk about J.A.M.U.

I really really love jamu uols...Kalau u nak tahu. I took jamu since I was small, not only jamu...segala jenis Maajun, air akar kayu atau apa2 ubat herba yang mak saya makan dulu2 tu, saya ikut sekali makan. And I was what, 5,6 years old that time.. Sampaikan at one time, I still remember, my sister taknak duduk dekat dgn I, sebab when I sweat, bau maajun satu badan !!!! Hahahahahaa... kakak2 saya selalu marah, diorg tak tahan bau saya macam bau orang bersalin.. Kahkahkahhhhh padan muka diorg tu..

Saya percaya pada jamu atau apa2 ubat tradisional atau herba. And I don't trust drugs as the healer. I think drugs are the catalyst of all the cronic diseases. Yes, maybe you have to take drugs to bear the pain, but somehow it won't heal the root of most of the illness. Drugs that I refer here is the modified drugs ye..being mixed with this & that, not in natural form.

Saya stop makan jamu after I got married. Why?? After 1 year of marriage, and I still doesn't show any signs of pregnancy, my mom stopped me from taking any jamu. "Panas" katanya. Dan saya ikut nasihat dia. Hingga saya buat surgery last year, and hingga saya tahu kenapa saya belum pregnant lagi (Ya Allah, tamatkanlah halangan ini), saya buat keputusan untuk berpatah balik kepada jamu. Lebih2 lagi, sekarang umur makin meningkat, stamina dah kurang..jalan sikit lenguh2, cepat penat & mengantuk, takut2 metabolism pun berkurang, and most important, being a woman..byk sgt complexity nya kan..semua tu nak kena jaga..penting tu...So, I am sure jamu adalah yang terbaik untuk saya.

Saya ke toko jamu & ubatan tradisional, alahhh yg selalu ada kat kedai2 or booth kat Giant tu.. Mula lah buat pemilihan..hehehehe. Dan, atas recommendation Kak Shila juga, saya pilih jamu kat bawah ni:

Jamu SURUT & Jamu PERAWATAN WANITA.
Greens Total kat belakang tu memang dah jadi rutin saya sejak setahun yang lepas, sebagai ganti Byoung (keluaran Zhulian) yang mahaaaalllllll sgt tu..

Jamu Surut ni kalau tak silap saya sama dengan Jamu yang saya makan waktu saya belajar dulu, cuma namanya mungkin dah ditukar, pek nya pun ditukar, mungkin Mustika Ratu buat satu rebranding kepada produk2 nya.. Dulu jamu ni namanye Jamu Susut Perut Jagaraga..

Saya pilih jamu ni sebab saya nak kempiskan perut yang semakin memboyot..kehkehekehh..
Sejak lepas operation tahun lepas, perut saya makin buncit, (a damn brave confession I've ever made..kah kahkah). Ye lah, operation lebih kurang sama dengan ceasar kan, after that tak boleh bersenam, tak boleh bengkung, so sekrg dah start nampak effectnya. 

Terbalik pulak gambar ni..
Dalamnya berbentuk kaplet, bukan kapsul ye..
Saya agak jamu Surut ni memang untuk mengempiskan perut, bukan untuk mengurangkan berat badan secara keseluruhan. Sebab saya tak nak kurus dah!! Cuma tang perut ni je yg problem..Byk baju yg muat tp tak boleh nak butang bila kat perut..hahahaa..

Dan, happynye saya, belum habis satu kotak, hasilnya memang menakjubkan!!!
ukurlilit perut dah kurang...sikit..
Kalau dulu, nampak macam 4 bulan pregnant, sekrg mungkin macam 2 bulan je..
hahahahahaa..

Cara aturan makan nya:
Dimakan secara teratur tiap pagi 1 kaplet & malam 1 kaplet.
Mudah kan!!

Dalam satu kotak ada 30 kaplet, bermakna boleh tahan untuk 15 hari. So, untuk sebulan punye supply kita makan 2 kotak lah. Harga satu kotak RM 15, so kos untuk sebulan adalah RM 30. Saya rasa kalau beli kat pasaraya Mydin, harga murah sikit kot.

Ini pulak, jamu lengkap untuk perawatan wanita. Jangan tertukar ye, ada jugak bentuk kotak yang sama, tapi untuk perawatan putri, means untuk remaja. Dah umur lebih 30-an ni, wanita lah kot kan..hehe.

Saya suka jamu ni, sebab ia penjagaan lengkap untuk wanita. Dalam tu ada 4 jenis jamu, yang telah disusun cara pengambilannya untuk tempoh sebulan, mengikut jadual yg telah ditetapkan. Harga pulak tak mahal, cuma RM 18 sekotak, lengkap utk sebulan! Thanks to Mustika Ratu, effective yet less expensive!!


Cara Pemakaian:
Pil Mimi Lan Mintuno (dimakan 7 pil setiap Isnin & Khamis)
Pil Pare Anom (dimakan 7 pil setiap Selasa & Jumaat)
Pil Ratu Ayu (dimakan 7 pil setiap Rabu & Sabtu)
Pil Sari Asih (dimakan 7 pil setiap Ahad)

Khasiat pil2 ini ialah:
Pil Mimi Lan Mintuno : Mengurangkan keputihan, menguatkan otot vagina & otot rahim. Senang cakap, pil ni untuk improve the intimacy in husband-wife relationship lah.. Malu I nak citer you!!

Pil Pare Anom : Digunakan secara tradisional untuk kesihatan badan. Buang angin dalam badan, memanaskan badan.

Pil Ratu Ayu : Digunakan secara tradisional untuk kesihatan kuku, kulit & rambut. Kulit pun nampak tegang, dan wajah nampak segar je..

Pil Sari Asih : Digunakan secara tradisional untuk kesihatan & menguatkan badan.

Saya tak sabar nak tunggu hasil yang selanjutnya. Tapi kalau tang perut tu, memang dah nampak kesannya.
Cubalah!!!

Nanti beritahu saya hasilnya ye...Kita share citer sama2..

Kinabalu again....

Salam rinduuuuuu.....

Semalam saya sampai di Kinabalu lewat senja. Tumpang pick-up MAS ke hotel, mulanya nak ambik cab, tp ditahan oleh crew..asked us to join them in the van. Bukannya apa, saya hormat privacy mereka..lebih2 lagi setelah seharian bekerja dalam cabin, tentu penat kan. Saya faham itu, sgt faham bab2 melayan tetamu ni..penatnya ya Allah Tuhan saje yg tahu..tapi kalau tetamu berkunjung ke rumah, penat2 pun kita seronok kan. Kalau dalam flight, kadang2 ada sesetengah passenger yg suka susahkan orang lain, agaknya memang hobi depa kot..hehehe. Especially Arabs, Malaysian so far takde lah byk songeh sgt, cuma kdg2 kalau dpt mak datin or mak datuk yg terlebih tantrum tu yg tak tahan...kalau budak boleh gak tarik telinga, ni dah separuh abad,tarik telinga kang putus pulak..hihihihihiiii...

Journey was just normal, walaupun departure sikit delay.. Off all, weather was nice..chewahhhhh elaborate sakan on the weather macam lah pegi jauh sgt ye cik kak.. Kesian saya ni, dah lama tak ke luar negara..hahaha. Bila lah ada peluang tu balik ye.. Nak harapkan cik suami mintak leave and go for holiday overseas, jauh sekali. Saya selalu perli dia, "hai..nak ganti chairman ke Sayang? Sampai tak ambik cuti langsung??" hehehe.. Apa2 pun, saya tetap bersyukur, apa yg kita dapat tak semestinya org lain pun dapat, kan..

Sampai saje di hotel, apa lagi..terus ambik gambar lah.. Trip yg lepas, satu keping pun saya tak ambik gambar..Takde mood kot. Kali ni, mood ada sikittttt baekkkk, so enjoy these pictures darlingssssss.....

Yeayyyyyy....ada sofa, boleh lah buat activity termenung bila Mr.Hubby gi kerja..hehehehe. A nice one facing the sea, melihat nelayan2 pergi mencari rezeki..

A classy arrangement of room, the dry part of the bathroom is made open, only separated by a sliding wooden door, but I bet most of the time the door is opened, so that we can watch TV or be part of the conversation in the room while washing our face, or brushing our teeth.. 

However, if, you find brushing teeth or washing face is too 'privacy' to be done openly..(hehehe) then just slide the door shut. But not for me, I'd love it open..all the time..

Bila bilik cantik, tangan yang bersih pun rasa kotor...asyik nak cuci je..hehehe

Ada weighing scale..guess what???? Berat I dah 49kg youuuuuu.... Neeennnnoooo nneeeeeenoooooo, the siren is ringing...time to watch out!!!!

Splendid ! Notice the lighted marble table top? I loikeeee... Kalau lah kat rumah pun ada macam ni, agak2 berapa bil elektrik sebulan ye??? Semua nak lighted..hehehe

Reflection!

Ohhh, lupa nak bagitau..this is at Hyatt Kinabalu.. Hotel yg dah berkurun tu, cuma diberi nafas baru sikit2 lately..Ok lah, untuk dapat a comfortable stay here in Sabah..

Sekarang dah jam 11 pagi, tadi awal2 dah pegi breakfast kat Lounge @Level 13, jap lagi Mr.Hubby nak pergi kerja, back at 10.30 mlm, so I got plan!!!!!!! Nak menapak ke Suria Sabah, sebab kat situ ada Metrojaya, dan kebetulan pulak, a day before I came here, Metrojaya dengan bijaknya telah meng'sms' saya beritahu tentang SALE...wah wah wahhhhh... Lagi pulak, semalam dalam flight, bukak paper..terpampang iklan LEVI'S SALE at Suria Sabah......woooooohoooooooo Mak suke uolssssss..... ngeh ngeh ngehhhhh!!!!

Nampaknya, kejap lagi, saya turun sekali dgn Mr.Hubby, konon2 hantar dia sampai ke van, tapi kepala otak dah siap perancangan rapi....wakakakakakaka... nasib awak lah dapat isteri macam ni Sayang oiiiiiiiiii....

Sunday, March 7, 2010

Gubahan Rindu Puisi Syahdu..6/3/2010

Congratulations to
Fairuz & Syikin
on their engagement on 6th of March 2010

May both of you share the happiness hereafter...
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
and here are the engagement gift trays prepared by...
by who???
by me lahh..
cuba2 melembutkan jari jemari yg dah memang keras ni..
of all....boleh lahhhhhh...














...and the best part is...
the cost of all these..
5 baskets full of decoration flowers (self-made)
5 pcs of alas dulang (organza)
rental of 5 brass tray
fruits
the splendid kuih koci (100pcs) (sgt sedap ok!!)
sirih junjung with fresh flowers

is only...
RM 301.10
!!!!!
no more & no less

know what my uncle said when I presented the bill??

Yahhhhhhhooooooooooooooooo!!!!!!

hehehehhehe

Thursday, March 4, 2010

Let pictures talk...

Helloooooooooo!!!!
Last three weeks was the busiest week ever to me..
(But Our House Construction Months/Year was still at the 1st place ever!!!
(I mean tahap kesibukkan hidup I lah)
Last three weeks was GOLD weeks..
Promoting, doing marketing, facebooking
Price Locking, Gold Collecting & Delivering here & there,
Meeting People
Planning this & that,
you name it..
we've been here & there all the way
day long
from the dawn until the night
rumah pun dah macam hotel
balik tidur aje you!!!
and one thing yg I tak pernah buat
DAH 3 MINGGU SAYA TAK MASAK
rinddduuuuuuuuu sgt dapur kecil saya tuuu...
uaarrrrrhghhhhhh!!!!

But,
all the hectic efforts pays
alhamdulillah
Allah blessed us the greatest bond ever
between us
me & Mr.Hubby
3 weeks tu comprises of:
gelak canda tawa rindu dendam amarah rajuk benci nyampah geram
all under the sun!!!
despite all above
WE ARE STILL SO MUCH IN LOVE!!!
(cuma "tang tu" je agaksss kurreenggggggg sikit lately..penat bebbbbb....balik selalu malam..
ngeh ngeh ngeh!!)
and despite all these
HE IS STILL THE ONE I'M MISSING EVERY MORNING!!
HIS HUGS & KISSES ARE STILL THE THINGS I LOOK FOR!!
alhamdulillah
(Ya Allah..kekalkanlah & perbaikilah hubungan kami sentiasa)

Now, i got a little time..
so, these are what I've been doing all day,
today & tomorrow..

Read the pictures darlingssssss!!!!



Yg ni sure you all tak faham kan..
Saya telah ditugaskan secara paksa oleh pakcik suami saya
untuk menyediakan gubahan hantaran anaknya nk bertunang hujung minggu ni..hehehehe
(tp bukan gambar kat atas tu ye..nanti saya upload bila ada time)





Lusa nak masak jugak..sebab rombongan pertunangan akan berkumpul kat rumah saya dulu
sebelum bertolak ke Putrajaya..
so saya akan masak untuk 30 org lebih kurang
huarraghhhhh dah lama tak masak, tetiba terus masak utk rombongan???
gilerrr apo ujie???



Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin