Thursday, April 30, 2009

i like it when i feel hope...

Hehehe..terharu sgt baca komen kawan2,jutaan terima kasih kerana memahami & mendoakan..Insyaallah,aku pun turut doakan korang semua bahagia dgn life masing2..dikurniakan Allah apa sahaja yg dihajati..kesihatan,kejayaan,kekayaan & segala apa yg dilimpahkan kpd org2 yg Dia redhai..semoga kalian juga memperolehi...Amiinn..

I just came back from Mid Valley with Mr.Hubby & MIL..Ya Allah,lenguh giler aku jalan2 tadi dlm Mid Valley..bukan lenguh kaki..tp sakit pinggang & tulang belakang rasanya mcm dah terbengkok sgt..hehehe..It's been 30 days dah after my surgery,tp still lenguh2 yek...Perut pun buncit semacam je,tp aku suka sbb bila tgk balik,mcm pregnant 3 bulan..hehehehe...tak sabar lak rasanya..

Tadi aku gi Himalaya shop,pi beli supplement yg Dr Marsita suggest..SHATAVARI..sebut pasal Shatavari ni,kelakar lak Mr.Hubby..dia dah google about this Shatavari the day after Dr suggested it to me,and he was like not really keen to try that on me because there stated something about 'menopause' at the bottle.."Syg,u call Dr sekrg,tanya dia..betul ke ubat ni yg u kena mkn..karang menopause kang,naya je.." Hik hik hik..Aku pun sms lah Dr,and this is the answer "Alhamdulillah shatavari blh diambil to help w d hormonal imbalance not just 4 menopausal women.Fiiamaanillah".. (and Shatavari also can be taken by breasfeeding mom,because its main function is to reduce breast milk secretion in nursing women..)

Ari tu aku pi jumpa Dr, on my 12th day of period..and dia scan my eggs..dah ada time tu..left & right..and dia suggest for us to 'make baby', tp dgn selambanya aku jawab, more like whispering, "Dr..i takutlah..."..Memang pun,aku takut nanti 'that thing' terkeluar plak kat aku punya wound tu..kahkahkahakahh...So,terpaksalah Dr change the plan to my next cycle...

Now,I'm concentrating my plan on the conception..with the help from Dr Marsita & of course with the permission of Allah, Tuhan segala alam..Ni antara things I should take that could help me in getting conceive..
1) 7 biji kurma every day
2) Honey (i bought Honey extacted from bunga Habatuss Sauda & it tastes marvellous..)
3) Yogurt (syok jugak makanan2 utk mengandung ni)
4) Olive oil (minum mentah about 2 tablespoon everyday, or i can mix it with salad or as a bread      spread)
5) Fruits yg byk biji such as delima, guava, dragon fruit..( i told ya..)
6) Green leafy vege..
7) Habatus Sauda
8) Shatavari, produk Himalaya ada kat Mid Valley je..
9) Speman for Mr.Hubby...

Well that is meant to be taken orally..She (so nice) also advised me to perform Solat Tahajud, Solat Taubat, Solat Hajat..and banyakkan sedekah dan beristighfar & berselawat..

Aku rasa,apa yg dia suruh tu mmg bertepatan dgn moto hidup seorang Muslim..USAHA,DOA & TAWAKKAL...to those who share the same situation like me, i hope this will bring the good in you as well...till we meet again..

Love you all...

Tuesday, April 14, 2009

Email buat teman senasib..

thanks for caring... A woman will do anything just to be a mommy!! I pun dh kawen 7 years..but the first 2 years tu,hubby mmg taknak baby lagi,nk enjoy dululah katanya..hehehe..then,try punya try,terus tak dpt sampai sekrg..(but insyaallah the time will come soon).. Back in 2004,uji ada gi jumpa Dr Hamid Arshat,kat klinik dia kat Bkt Damansara tu..time tu dia buat vaginal scan (masuk camera thru vagina) and ikut kata dia,takde apa2..then dia suggest uji pegi buat HSG,x-ray kat dlm uterus & tube by injecting blue dye..uji pi buat the next day kat pakar x-ray kat jln raja laut..there's something from the film & results tu tp being org biasa,mana kita lih paham terms2 medic yg boombastic tu kan..so,the next day,i bring the result to dr hamid again,and dia kata takde apa2...walhal,kat situ dh nampak terang yg tube i dah blocked,and polyps pun dah ada..tp,uji rasalah,being so pakar,dr hamid ni tends to take things for granted..maybe pada dia small matters,but to us,it's HUGE beb!!so,basically dia ckp,"ok,u takde apa2 masalah..semua ok"..kita pun dah pakar ckp gitu,duk lah bawak statement dia sampai bertahun2 yg "ooo there's nothing wrong with me.Medically fit."Husband pun buat sperm test,and it's ok.(geram tak??but again,mesti ada hikmahnya kan).. so,in the meantime..i was keep on 'making baby'..hehehe..tp still jugak try other alternative medicines..uji pegi berurut,sbb rahim selalu 'jatuh' kalo angkat berat,and i have a very very severe period pain...kdg2 sampai pengsan,termuntah2,terberak2....punyelah teruk period..but,dah pakar kata 'nothing is wrong' kan..uji try jugak homeopathy..tp yg tu just cure my migrain (thankful to Allah)..apa shj supplements utk get conceive yg org suggest,uji ambik but sometimes ada yg painful so i just stopped.. then,last year uji try Chinese Herbal Medicines kat Seremban..nama klinik dia Golden Gate Fertility Center..masa tu when the doc asked about my history,uji tunjuk lah HSG films & the result (masa 2004 tu) kat dia..and dia kata.."how come doctor do nothing about this?this means your tube has blockage and as long as ada block,camne sperm nk jumpa the ovum.."so,time tu dah rasa geram kt dr.hamid...and we go for the Chinese Herbal program,tp tak lama sbb mahal sgt lah beb...tak tahan..1st time pegi,check for both of us,kena RM1500..pastu,every week kena pegi,everytime pegi kena lagi dlm 3-4 ratus...terjelir jugak lh lidah..so,again,stop jugak.. then,uji sambung pegi jumpa bidan2 kampung,and most of them kata takde apa2 jugak..tunggu je la masa belum sampai...huhhh.. entah mcm mana,bila masuk thn 2009 ni,duk kira umur dah 32..tergerak hati utk do something more serious..discuss2 dgn husband,so uji nk try jumpa another gynae..mula tu nk jumpa Dato' Dr. Noor Asyikin,yg selalu masuk TV tu,tp bila google pasal dia..tak berapa nk suit my character lah..(dun ask me why..i just feel it)..and few friends pun kata dia tu Rough sikit..so,uji borak2 dgn a few of senasib friends..survey2..sampailah one of my fren suggest this Dr Marsita Mansor..betul jugak org kata,kita ni kdg2 tgk juga atas keserasian dgn mana2 doktor..kdg2 org tak serasi,tp dgn kita,ok lak..and being with dr marsita ni,uji rasa comfortable..mungkin Allah dah tentukan melalui tangan dia kan.. so,i pegi 1st time jumpa dr marsita kat Pantai on 24/3/09..dia buat vaginal scan,terus nampak the polyps2 tu..dan dia pun tgk jugak film & result masa 2004,dan kata mmg all those thing dah ada masa thn tu..*sigh** dia terus suggest for operation..and explain apa kena buat..all those 5 procedures sekaligus in 1 operation..hsband dah mcm cuak tp uji kind of nak sgt buat operation tu...sbb dah malas nk try benda2 lain dah..'it's been 7 years dah common lah'..mcm tu lah rasanya..so,dia tanya mcm mana?uji terus kata,ok jugak tu..and dia terus isikan consent for operation,uji sign..cuma tak confirm date lg sbb husband nk check roster dia dulu...ikutkan husband,dia berat skit nk izinkan,tp uji berdegil jugak nk buat.. so,uji call sendiri doctor tu,book her on the 31st for operation..dan alhamdulillah,syukur buat operation tu sbb byk benda yg dpt dia betulkan inside..tube dah keras dgn infections (mungkin pernah ada infection dulu2),dah bersimpul2,rahim pun dah terlekat ke belakang,polyps pun byk,cyst pun ada..dia terus buang semua tu,and ikat rahim ke depan sikt because normal uterus berada dlm keadaan sujud sikit ke depan (Maha Suci kejadian Allah)...Alhamdulillah,sbb tube still boleh diselamatkan...just imagine kalo uji delay lagi,it could just ruins everything..nauzubillah.. so,basically itulah problem selama ni yg uji tak dpt nk conceive..ovary ok,telur pun ada,kalo ikutkan bkn masalah kesuburan lah..cuma maybe rahim terlampau byk 'sampah',jadi sperm tak jumpa carik,ataupun doc kata,mungkin dah jadik persenyawaan,tp there's no place to attach to the uterus wall. sekrg,uji & husband terus doa,moga2 after this,kami dpt baby...kalo dpt,every year nk pregnant..hehehhehe...sempat lagi kot nk dpt 5 org..hehehe..how sweet... my advise,go and have thorough check up,while we still young..but make sure,ambik medical insurance dulu ye..that's very very important..Life is like a box of chocolates,we will never know what we'll get...at least,we hope for the best,and prepare for the worst..kan..kalo u nk my gynae's number,just tell me ok..and pls call my insurance agent,he's damn good at this..(ask me his phone number). Just mention my name..UJIE & my husband ZAIDAN..jgn tangguh2 lagi tau.. apa2 pun,kita jgn putus harap..it's no good if we give-up with Allah..Dia dah cakap, "Mintalah apa sahaja denganKu,nescaya akan aku perkenankan"..pegang tu erat2,insyaallah...

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin