Tuesday, April 14, 2009

Email buat teman senasib..

thanks for caring... A woman will do anything just to be a mommy!! I pun dh kawen 7 years..but the first 2 years tu,hubby mmg taknak baby lagi,nk enjoy dululah katanya..hehehe..then,try punya try,terus tak dpt sampai sekrg..(but insyaallah the time will come soon).. Back in 2004,uji ada gi jumpa Dr Hamid Arshat,kat klinik dia kat Bkt Damansara tu..time tu dia buat vaginal scan (masuk camera thru vagina) and ikut kata dia,takde apa2..then dia suggest uji pegi buat HSG,x-ray kat dlm uterus & tube by injecting blue dye..uji pi buat the next day kat pakar x-ray kat jln raja laut..there's something from the film & results tu tp being org biasa,mana kita lih paham terms2 medic yg boombastic tu kan..so,the next day,i bring the result to dr hamid again,and dia kata takde apa2...walhal,kat situ dh nampak terang yg tube i dah blocked,and polyps pun dah ada..tp,uji rasalah,being so pakar,dr hamid ni tends to take things for granted..maybe pada dia small matters,but to us,it's HUGE beb!!so,basically dia ckp,"ok,u takde apa2 masalah..semua ok"..kita pun dah pakar ckp gitu,duk lah bawak statement dia sampai bertahun2 yg "ooo there's nothing wrong with me.Medically fit."Husband pun buat sperm test,and it's ok.(geram tak??but again,mesti ada hikmahnya kan).. so,in the meantime..i was keep on 'making baby'..hehehe..tp still jugak try other alternative medicines..uji pegi berurut,sbb rahim selalu 'jatuh' kalo angkat berat,and i have a very very severe period pain...kdg2 sampai pengsan,termuntah2,terberak2....punyelah teruk period..but,dah pakar kata 'nothing is wrong' kan..uji try jugak homeopathy..tp yg tu just cure my migrain (thankful to Allah)..apa shj supplements utk get conceive yg org suggest,uji ambik but sometimes ada yg painful so i just stopped.. then,last year uji try Chinese Herbal Medicines kat Seremban..nama klinik dia Golden Gate Fertility Center..masa tu when the doc asked about my history,uji tunjuk lah HSG films & the result (masa 2004 tu) kat dia..and dia kata.."how come doctor do nothing about this?this means your tube has blockage and as long as ada block,camne sperm nk jumpa the ovum.."so,time tu dah rasa geram kt dr.hamid...and we go for the Chinese Herbal program,tp tak lama sbb mahal sgt lah beb...tak tahan..1st time pegi,check for both of us,kena RM1500..pastu,every week kena pegi,everytime pegi kena lagi dlm 3-4 ratus...terjelir jugak lh lidah..so,again,stop jugak.. then,uji sambung pegi jumpa bidan2 kampung,and most of them kata takde apa2 jugak..tunggu je la masa belum sampai...huhhh.. entah mcm mana,bila masuk thn 2009 ni,duk kira umur dah 32..tergerak hati utk do something more serious..discuss2 dgn husband,so uji nk try jumpa another gynae..mula tu nk jumpa Dato' Dr. Noor Asyikin,yg selalu masuk TV tu,tp bila google pasal dia..tak berapa nk suit my character lah..(dun ask me why..i just feel it)..and few friends pun kata dia tu Rough sikit..so,uji borak2 dgn a few of senasib friends..survey2..sampailah one of my fren suggest this Dr Marsita Mansor..betul jugak org kata,kita ni kdg2 tgk juga atas keserasian dgn mana2 doktor..kdg2 org tak serasi,tp dgn kita,ok lak..and being with dr marsita ni,uji rasa comfortable..mungkin Allah dah tentukan melalui tangan dia kan.. so,i pegi 1st time jumpa dr marsita kat Pantai on 24/3/09..dia buat vaginal scan,terus nampak the polyps2 tu..dan dia pun tgk jugak film & result masa 2004,dan kata mmg all those thing dah ada masa thn tu..*sigh** dia terus suggest for operation..and explain apa kena buat..all those 5 procedures sekaligus in 1 operation..hsband dah mcm cuak tp uji kind of nak sgt buat operation tu...sbb dah malas nk try benda2 lain dah..'it's been 7 years dah common lah'..mcm tu lah rasanya..so,dia tanya mcm mana?uji terus kata,ok jugak tu..and dia terus isikan consent for operation,uji sign..cuma tak confirm date lg sbb husband nk check roster dia dulu...ikutkan husband,dia berat skit nk izinkan,tp uji berdegil jugak nk buat.. so,uji call sendiri doctor tu,book her on the 31st for operation..dan alhamdulillah,syukur buat operation tu sbb byk benda yg dpt dia betulkan inside..tube dah keras dgn infections (mungkin pernah ada infection dulu2),dah bersimpul2,rahim pun dah terlekat ke belakang,polyps pun byk,cyst pun ada..dia terus buang semua tu,and ikat rahim ke depan sikt because normal uterus berada dlm keadaan sujud sikit ke depan (Maha Suci kejadian Allah)...Alhamdulillah,sbb tube still boleh diselamatkan...just imagine kalo uji delay lagi,it could just ruins everything..nauzubillah.. so,basically itulah problem selama ni yg uji tak dpt nk conceive..ovary ok,telur pun ada,kalo ikutkan bkn masalah kesuburan lah..cuma maybe rahim terlampau byk 'sampah',jadi sperm tak jumpa carik,ataupun doc kata,mungkin dah jadik persenyawaan,tp there's no place to attach to the uterus wall. sekrg,uji & husband terus doa,moga2 after this,kami dpt baby...kalo dpt,every year nk pregnant..hehehhehe...sempat lagi kot nk dpt 5 org..hehehe..how sweet... my advise,go and have thorough check up,while we still young..but make sure,ambik medical insurance dulu ye..that's very very important..Life is like a box of chocolates,we will never know what we'll get...at least,we hope for the best,and prepare for the worst..kan..kalo u nk my gynae's number,just tell me ok..and pls call my insurance agent,he's damn good at this..(ask me his phone number). Just mention my name..UJIE & my husband ZAIDAN..jgn tangguh2 lagi tau.. apa2 pun,kita jgn putus harap..it's no good if we give-up with Allah..Dia dah cakap, "Mintalah apa sahaja denganKu,nescaya akan aku perkenankan"..pegang tu erat2,insyaallah...

13 comments:

Ana Hanna said...

Ujie..
Thanks for sharing yr experiance dll..Aku sokmo tertunggu2 entri2 baru kat blog ni.. Suka baca.. esp on yr own life n true story..

N aku suka last ayat kat post ni..
"Mintalah apa sahaja denganKu,nescaya akan aku perkenankan"..pegang tu erat2,insyaallah..
.
Aku pon harap aku kuat n tabah mcm ko.. :-) . Harap2 apa yg kita masing2 impikan n cita2kan akan tercapai. Moga doa kita Allah perkenankan. Amin

Ina said...

setujuy..masa aku miscarriage 3x arituh b4 dapat Dania, doctor pon kata aku normal..the 3rd miscarriage baru tau incompetence servix..kadang2 doctor ni take for granted ajek..maklum lah kitaorg gi hosp kerejaan..case kaki dania pon another example..cuma doctor yg operate kepala aku ajek so far alhamdullilah..

ujie, kuatkan semangat..ramai mendoakan ko..insya allah..tiap2 tahun kembar pon boleh..:)

Anonymous said...

iskhh...lebih kurang sama jer nasib kita. Takper Ujie, sabar ye..Kak Ayu pun dah banyak habis..Ada gak terpikir nak tukar Dr. tp tengoklah dlu coz Dr. Hamid cam sibuk jer..nak sembang lama2 pun tak leh...hehhehe. Nnt Kak Ayu g Umrah Kak Ayu doakan Ujie skali. Org kata first time tgk kaabah insyaallah doa makbul, amin.

irayusof said...

semoga dimakbulkan...aminnnn...
kalau aku pun still cam ni, nanti aku try contact gynae ko ya....

marziana said...

salam..ujie

saya nk kongsi pengalaman, saya pun patient dr.marsita..buat ivf pd bln 2 ari tu.. sempat ngandung 4 bulan aje lepas tu pd 1.6 baru2 ni pintu rahim terbuka tiba2 dan baby x dapat diselamatkan...doc. suh saya rehat 6 bln sblm cuba lg..but hubby kata tunggu setahun biar i betul2 sembuhh fizikal dan emosi...skang ni tgh rehat n cuba nak lupakan hal sedih and hubby pun tgh usha kumpulkan duit utk 2wnd ivf...walauapapun harap uji berjaya..

chujie said...

salam..

i'm really sorry marziana (what shud i call u?), betul2 tak perasan your comment here..I set any comments doesn't need to be moderated by me first, tu yg sometimes tak tahu saper yg comments, kalau i tak check email..

and, how do i contact you?give me your email..so that we can change stories..

Nway,thanks for dropping by at my blog..

Anonymous said...

Salam. Stumbled upon your blog by accident. Had almost the same experience with Dr Hamid and wasted quite a few years with him. He is just too busy and susah nak monitor our case. Dr Marsita pun practises at the same clinic. Very nice doctor and very attentive and dedicated. I have just turned 35 and bermacam benda I have tried in the past to help us conceive tapi takde rezeki. Memandangkan umur pun dah meningkat, we decided not to waste time and switched to an infertility specialist to have an IVF/ICSI procedure done. Alhamdulillah I am now 3 months pregnant at first attempt. Semua tu combined with acupuncture and urut as there scientific evidence that acupuncture does help.What I am saying is don't contemplate, just do what you think is right. Insyallah dengan izin tuhan, dimakbulkan.

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM, DR MARSITA TU FRIENDLY TAK?

chujie said...

Dear 1st Anonymous, thanks for dropping by..and terima ksih jugak for your sharing & empathy..insyaallah semoga murah rezeki i tahun ni..

chujie said...

Dear 2nd anonymous,

dr marsita tu mmg friendly sgt2..sometimes i tak rasa pun mcm dia tu my gynae,mcm mak2 gitu,so caring...

Anonymous said...

assalamualaikum, rupa2nyr ramai yg < bnasib baik spt sy.. Sama2 la kita bdoa. Bleh tak tolong emelkn contact no dr marsita tu? sfag_2004@yahoo.com thanx!

Wanie Abdul Wahab said...

salam,

dah dekat setahun rasanya post ni tapi saya nak share jugak my xperience.... saya jumpa dr marsita ni kat pantai...1st time jumpa 13 july 2010 hari tu, g scan terus dia nak operate esoknya...ada polyp, cysts, invertal uterus and small fibroid...terkejut gak sbb ingat nak g scan biasa jerk sbb period x betul timing... alhamdulillah dr marsita memahami yang saya was very shock on that time... time tenangkan saya, peluk saya and baca Bismillah Syifa... and saya masa tu mmg berserah semua kat dr... sebelom ni mmg banyak yang saya dah cuba..g lppkn pon sudah and u know what, dr kat situ (famous gak dr ni... selalu masuk tv) diagnosis saya pre-matured monopous...huh! gitu la gomen... g kat private terus kena operate. Dr marsita siap cakap kat saya "kenapa la u simpan cysts ni lama sangat sampai dah jadi sarang tebuan dah.." owh, sesungguhnya saya tak tau... sekarang alhamdulillah saya dah 3 bulan operation dan saya still follow uo dengan dia... and my last follow up to dr ckp saya ada sel kanser dan kena concentrate untuk ubati kanser tu... alhamdulillah saya cepat buat operation... kalau tak mmg merebak dah kanser tu... alhamdulillah!

pada yang ada masalah dan senaseb ngn saya dan sedang berkira2 nak cari gyne mana yang ok, saya mmg suggest dr marsita ni... mmg sgt2 tenang dan islamic orangnya...kita akan rasa selesa betul ngan dia. semoga kita semua akan sama2 dapat apa yang kita usahakan selama ini... dr hanya berusaha dan kita mengharapkan 'miracle touch' from them tapi apa2 pon, pucuk pangkalnya, Allah yang Maha Mengetahui...wallahualam...

Anonymous said...

Assalam..sy t'panggil nk share my exp here after read so many stories about Dr Marsita Mansor.. she's a very great, Islamic,soft-spoken n caring person..
my colleague was suggest me 2 c this doc since she's also got problem(ovarian cyst)n did operation wth Dr M..Alhamdulillah..she's now already preggy 7mnths..
My 1st time met her on last 29-10-2011,after a year trying so hard 2 conceive(my 1st wedding anniversary on 2-10-2011)...after twice meeting,she diagnose me having endometriosis(ketulan drh beku dh melekat kt dinding tiub)n retroverted-uterus(rahim terbalik)even she said telur i byk n ovari i cantik,but still to undergo 4 operation utk btolkan rahim i yg t'balik tu n flush out drh2 beku tu..btol ckp Uji,Dr M said rahim yg cntik n normal,mcm sujud ke dpn(Subhanallah...)n after that,i n hubby yakin dgn Dr M n teruskan niat kami utk wat rwtn dgn dia..she's very nice n supportive..
Alhamdulillah..now m still on 42days mc until 6-1-2012..n both me n hubby still continue mkn ubat n vtamin yg doc suggest..(supplement food from Arab which we bought from Dr M)...
i n hubby slalu percaya yg ALLAH menyimpan rhsia utk hamba-NYA merasai hikmah & nikmat di sbalik stiap ujian yg diturunkan-NYA..smoga kita smua x putus asa b'usaha & ALLAH akn m'berikan ganjaran-NYA utk kita..amin...

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin