Thursday, November 27, 2008

Shopping di hujung bulan...

Hallooooooo...yesterday I went to Ariani & Munawwarah again with Kak Shila (my darling neighbour)..Arrived at Ariani at 10.20am,just nice coz the new stocks is coming around that time..The budget is not that much yesterday because Mr.Hubby is away and tak sempat nak tinggalkan allowance aku...sedih lah mak camni..so,have to spend last month punya allowance yg berbaki agak2 ciput tu..hehehe..

Looking for Black+Coloured awning but dah abis...Kak Shila was there last week & according to her,there were so many colours available..I've expected this,ye lah aku dtg a week after kan..so,I don't want to dissapoint myself,managed to get a Patterned+Golden Brown awning..nice,it's so nice..I couldn't paste a picture of it here coz the Infra Red & Bluetooth on this laptop is hampehhh..(can u imagine tahun bila punya laptop that I'm using???)..normally I used the other one,but again Mr.Hubby bring it together with him..bukan dia ada masa sgt nak surf,tapi biasalah..dengki ler tuu...

After that,run to Munawwarah..mcm biasa juga..most of nice colours were gone with the more shopaholic crazy women than me..hahaha..but...I got one Black+Shocking Orange awning..cannnteeeekkkk..Kak Shila dah muka masam..because none of available caught her interest..(padahal semua kaler dia dah ada..minah ni dah collect around 30 pcs dah tau despite of baru je bertudung about 3 month....crazy,that's the word)..

After lunch,went to Lot 10 kejap because in my last visit,I saw so many long shirts with long sleeves..cantik2..don't want to overspend (takdak duit dahhhhh), got me a nice patterned long shirt,best buy..rm59...ok ape..

I'll post the pcs after Mr.Hubby returning home ya..

Mdnight,Mr.Hubby called,

Him : Dah beli tudung?
Me : Dah.
Him : Berapa helai?
Me : 2 as promised..hehhe
Him : (a very soft voice) Ok,cukup cukulah tu...6 bulan lagi baru beli pulak ye...
Me : ....(melting)...Smiling.. (senyum ada makna tuuuuuu)

Monday, November 24, 2008

This is what we call,HIDAYAH..


Michael Jackson peluk Islam

LOS ANGELES: Penyanyi kontroversi Amerika Syarikat, Michael Jackson, memeluk Islam dan menukar namanya kepada Mikaeel, nama malaikat yang memberi rezeki. Superstar muflis berusia 50 tahun itu dilaporkan memakai jubah dan kopiah ketika mengucap dua kalimah syahadah di hadapan seorang imam dalam satu majlis di sebuah rumah rakannya di sini. Akhbar The Sun dalam laporannya semalam mendedahkan majlis itu diadakan beberapa hari sebelum Jackson atau 'Jacko' dihadapkan ke Mahkamah Tinggi London, selepas disaman oleh seorang putera Arab.
Alhamdulillah..to me,this is what we call,petunjuk & hidayah..Sesungguhnya Allah berhak memilih siapa sahaja yg dikehendakiNya untuk diberikan hidayah & nur..samada kita sangka atau tidak..semuanya berada di dalam rahsia-Nya..Kita sebagai Muslim yang sememangnya bersaudara antara satu sama lain seharusnya berdoa supaya Allah memberikan petunjuknya kepada mana2 sahaja kawan/musuh kita yg masih ingkar dengan perintahnya..dan sesudah doa kita dimakbulkan..ucapkanlah Alhamdulillah dan teruslah mendoakan kesejahteraannya..
Benarlah kata orang.."Jangan kita hanya mengeji orang yang melakukan kejahatan kerana mungkin sesaat sebelum dia mati dia diberikan kesempatan untuk bertaubat..Dan janganlah kita terlampau bangga dengan kebaikkan yang kita lakukan,kerana dikhuatiri kita mati sebelum benar2 bertaubat."
To Mikaeel Jackson,hope you will be a very good practising Muslim & maybe you will be granted with such sakinah & an-nur in perfecting your life with Islam..

Sunday, November 23, 2008

Sesi bercerita..

I want to tell you something..
Something that people might don't know..

Whenever I met my old friends these days,they often said,"alahai kurusnya ko ujie,bila nak gemuk sikit ni.." or "makanlah banyak sikit..macam tak cukup mkn aje" or "dah kurus mcm ni tak payah lah nak diet lagi.."..and I was everytime,like..yeh yeah yeah..and sigh...

Dulu ye,aku mmg admit..I was thin like a piece of paper..jalan pun terhuyung hayang..angin kuat sikit kat luar aku dah takut,takut rebah kena tiup..hehehe..yes..but that was years ago,back in 2003/2004,i can still remember..Mana taknya,I was only 39kg by then..daripada my third year in Uniten until my second year of marriage..Tuhan je tahu,aku betul2 tak suka dgn weight aku time tu.macam2 gelaran aku dapat.."tulang","skeleton","meter parking" bla bla bla...nak shopping baju pun susah..just imagine XS is still roomy for me.. I was once see a doctor..and he carried out several test for me..but it was all went right..nothing's wrong..sampaikan last sekali doc tu suggest aku makan ubat cacing..kwang3x..ap,dia ingat aku ni main pasir hari2 ke...(of course I'm still taking Zentel once a year,eh org besar pun ada cacing lah..)

Puas aku buat macam2 untuk gain weight again..Weight Gain?dah & it didn't work..at all..Multivitamin?dah..hampehh jugak..Hinggalah suatu hari yg sunyi..jeng jeng jeng...I was back in Dungun time tu,looking for ubat resdung for my sis-in-law..ada orang kata,ubat resdung kat Dungun,happened to be kat kampung aku,is the best sinus treatment ever heard..so,cari punya cari..jumpa..mahal gak..it's a capsule of herbs..herbs apa..that's still a mystery.. So,aku pun bagi kat adik ipar aku,while after that me & Mr.Hubby went off to Cairo for about 10 days..and I never knew what happened at home..but after coming back from the trip..jeng jeng jeng lagi..

I still remember,I was at the door taking off my boots when I saw someone I hardly recognize,eating at the dining table..she was not facing me, but dia tu mmg chubby lah..nampak muka pun tembam je..and she was eating like nobody cares...And then she turned at me and MasyaAllah..apa dah jadi dgn adik ipar aku ni...baru aku gi 10 hari dia dah jadi BUNTAL????????Ouh my God...speechless..pastu aku pecah perut ketawa..she yelled,"ni semua kak uji punya pasal lah..org dah takleh stop makan je..seminggu dah naik 3 kg.."naper??aku tanya.."ubat resdung tu lah..resdung mmg baik..makan udang seafood apa pun tak sakit,tak gatal..tapi nafsu makan tak ingat dunia.."

I was like..""TOINGGGGG" kalau dlm cartoon tu kan ada gambar mentol atas kepala kan..dapat idea lah tu..aku tak kira..aku nak makan gak ubat resdung tu..Mr.Hubby kata..what for,u are not having any resdung symptoms..pedulik apa aku..it's all herbs anyway..no harm..yg pasti ubat tu leh buat i gemuk balik...dan jadilah aku pengamal ubat resdung yg setia..

2 weeks after that,we went off again..this time to Dubai & Beirut..I was still 39kg during departing for the trip..sampai kat Dubai,aku makan beriani sama byk macam nasi tambah kat rumah kita tu..and di tambah lagi dgn bermacam2 makanan yg aku jumpa kat tepi jalan..sampaikan Mr.Hubby kena urut jap kat McD..and then going to Beirut,aku melantak dalam aircraft mcm org lapar setahun tak makan..nasib baik 1st class tak ramai,so aku lah dgn bangganya menghabiskan all the food..semua crew hairan...sampai kat Beirut,aku masih ingat..Mr.Hubby beli seekor ayam panggang..tapi he was too tired to eat that night..hasilnya aku bangun tgh malam kat hotel tu..menketedarah ayam tu seekor sorang2 dgn lahapnya..lagak tak ubah macam orang bela pelesit..kahkahkahkahakh...dan begitu lah berlarutan setelah back to M'sia..makan makan makan..pegi KFC boleh order 2 dinner plate just for my own tummy tau..one loaf of spring roll tu aku makan sambil jalan2 je kat Subang Parade..dan paling haru,aku tgk chocolate rice dalam fridge pun,aku telan abis 2 botol..(chocolate rice tu mak mertua aku nak wat kuih raya..)

I didn't care,despite what people around me say about that herbs maybe contains steroid..tak mustahil..tapi aku suka..sebab it gave me energy..tgh tgh malam pun aku boleh basuh baju..(handwash tau)..dah badan pun cam voluptious lah skit..hehehehe..it went on until I reach 47kg,in just A MONTH!

Masa tu aku faham macam mana Incredible Hulk rasa bila dia jadik hijau..because I was feeling the same too I guess..masa nak gemuk tu,adussss urat2 badan nak mengembang kot..and it was so drastically happened,rasa mencucuk2 satu badan woo...Masa aku dah rasa sakit tu,aku stop makan..then slowly my weight down to 45kg..ok lah sikit..by right,that is my ideal weight pun..

And now,I'm in the range of 45-46kg..maintain...bulan posa ari tu takut jugak,turun sampai 42kg,tapi alhamdulillah 3rd raya dah naik balik jadi 46kg..hahaha..So now,I'm indeed in my ideal weight..suitable with my height..tu yang aku selalu tak paham naper orang selalu kata aku kurus...arrghhhhhh!!!! tensennnnn... Bagi orang yg kata aku tak makan,diet or whatsoever...come and watch me eating..still macam orang bela pelesit wa cakap luu....I am still taking heavy meals (nasi) at 12 night..breakfast/lunch/dinner dah semestinya nasi...kalau tak macam missing something..Kesimpulnnya,aku memang dah makan banyak..

Jadi kengkawan semua...nanti kalau jumpa,jgn lah kata aku kurus..aku dah ideal dah camni..in fact,lemak terkumpul jugak kat lower abdomen ni...yg tu korang tak nampak..hahahahaha..Ni,by the time aku finished my last line here..aku dah rasa lapar balik..and if I'm going downstairs,it's gonna be my 3rd time makan nasi...huarghhhhhh...

P/S:kalau nak bukti,tgk gambar dalam FB aku,masa gi Zurich,Cairo,Beirut,Dubai semua masa 39kg..apart from that..aku dah gemuk..especially masa kat New York tu..bulat giler muka..hehehehe

Friday, November 21, 2008

Hi everyone...

I'm sorry for being in such a veryyyy long silence my dear friends...I'm not blaming on time nor the situation,memang aku tak disiplin sikit pasal2 blogging ni..ish,susah betul lah nak be on the track all the time..ya ampuuuunnnnn...

So,coming back here..there were so many things to share..but as usual,it's all gone in a second..Don't worry,i'll let my fingers dancing freely on this keyboard so that i can deliver whatever is coming to my head..

First of all,aku nak citer pasal tudung Munawwarah..I've been saying a lot about it in my Facebook,thus bringing up a little if not much,sort of curiosity among some of my dear friends..ahaa..i did mention about Ariani too,do I?okay..let me brief...chewaahhhh..

Tudung Munawwarah ni dijual hanya di Butik Sri Munawwarah shj,yakni (boombastic word gitu) di Taman Tun Dr.Ismail,located di Jln/Pesiaran Zaaba if i'm not mistaken..They have a variety of shape (colour of course) & the price is depends on the shape jugaklah..Now,naper aku suka sgt tudung ni despite of its 'unreasonable' price tu??

  1. No need to iron.

  2. Cantik & terletak elok aje pada muka.

  3. Don't have to lilit2 sgt kat kepala.

  4. Exclusive image.

  5. Sebab org lain ada,aku pun nak lah jugak...hehehehe

One thing to remember,barang mahal (bagi aku yg sengkek ni) sure penjagaan nya juga leceh sikit..Korang kena gantung macam ni...Make sure jgn sesekali sepit kat bahagian depan awning tu..nanti kerepot, daripada muka korang cantik2 terletak terus jadi takde tempat nak letak..


For the tudung with Thai Silk awning like this,make sure you bring it for a dry clean (1st time aje)..reasonnya: Nak matikan kaler dia supaya tak luntur & tak hilang shining nya..(ni akak kat Munawwarah tu lah yg citer). So,sbb dah keluarkan duit byk2,aku ngikut aje.. (Bear in mind ye kawan2,bila aku kata 'mahal' bukan niat dihati nak menunjuk2,tetapi bagi aku memang sebenornya rege tudung tu mahal..ye lah aku ni kan tak berkarier,so takde gaji tetap melainkan duit pasar yg laki aku tinggalkan yg mana telah dipecah amanahkan oleh aku...tapi nak buat camne,memang sifat aku ni 'biar papa asal bergaya..) hahahahahaha...sedor diri jugak ye...

Tudung Ariani pun sama..dulu it was cheaper than Munawwarah,but now i might say,it's quite more or less the same..(eksyen ler tu bila dah ada demand..)But somehow,I would prefer Munawwarah lagik because of its quality..cara jahit nya lebih kemas dah cara pengendalian bisnes depa tuh lebih profesional..maklumlah,DYMM Permaisuri Agung pon customer dia...mestilah nak kena jaga quality kan..The size at Munawwarah is standard,S means S, M means M whereas kat Ariani you have to try each piece & everytime you pick the tudung even though dah terlekat size nya kat situ..because sometimes S doesn't measured like S..ada yg terlonggar ada yang terketat..suka hati mak bapak dia aje nak jahit camne...

Haaaa lagi satu..we won't know when the new stocks is coming in..so,before you reach the shop,make sure you call first..takut2 ada dua tiga helai je kat kedai kan,buang karen aje..bear in mind again,org beli tudung Munawwarah & Ariani sekrg acted like buying hot fried banana..(beli goreng pisang panas hehehe)..which made me wonder,banyaknye duit diorg ni...jeles betul aku..Munawwarah is opened by 9.30 every weekdays except for Friday,11am..but don't be surprised,there is always a crowd of 20 (average) already waiting in front of the shop since 8.30 or 9am everyday.. and by 3 pm,the stocks are normally gone...

Feel free to ask anything...I put up my picture wearing the tudung here just to make you envy..and my collection...hahahaha..



Jangan mareeee...

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin