Friday, August 28, 2009

Lemon Sauce

This is a special request for Dira dear..asking about how to make a lemon sauce.
Well,it depends Dira..(cehh,mentang2 lah org tanya Lemon Sauce kann..
terus cakap omputih...ok o,kita balik Malaysia balik yea...hahaha)
Actually, depends gak..kalo nak masak ayam (most common dishes) ada spice sikit lah,
kalo nak buat desserts..lain sikit..

Apa2,pun..lebih kurang rupa lemon sauce tu cenggini lah..

Ok, kita buat lemon sauce utk desserts dulu..
The Ingredients
1. Setengah cawan gula
2. Suku sudu garam
3. 1 cawan air panas
4. 1 sudu kulit limau yang di'grated' kan
5. 2 sudu (atau lebih) fresh lemon juice (perah sendiri la maknanya kannn..)
6. 1 sudu butter

How To
1. Panaskan pan. Masukkan gula,tepung jagung,garam & air.
2. Kacau sampai it turns thick.
3. Masukkan lemon peel, lemon juice & butter. Kacau2. Siap.

Boleh hidang atas puding, kek, aiskrim..macam dlm gambar ni.

Ok, now kita tengok pulak resepi sos lemon ni utk masakan lauk.
Biasanya ayam lah kan..
Resepi ni saya combine kan dengan dua tiga resepi yang saya cari.
Bagi saya, sos lemon untuk ayam kenalah berempah sikit.
Maklumlah,lauk untuk nasi kan..
But,please feel free to alter ye Dira..

The Ingredients
1. 2-3 (depends on your cooking) biji lemon-squeeze the juice
2. Suku sudu garam
3. Setengah cawan grated lemon peel
4. 1 sudu butter
5. 1 sudu chopped basil leaves
6. 1 sudu rosemary leaves
(basil & rosemary lih beli kat Giant/Carrefour/Tesco dlm bottle, mahal sikit lah)

How To
Mix kan semuanya. Panaskan atas api perlahan dalam 5-7 minit.
Siap dihidang dgn ayam goreng crispy
atau
ayam panggang berempah.


Selamat Mencuba Dira...and others too!!!

Cerita biasa2 aje...

Masih belum terlambat rasanya utk saya ucapkan;
SALAM RAMADHAN
buat semua pembaca blog saya
whether announced or not,
you are great readers!!

Semoga Ramadhan kali ini dapat mengubah kita
menjadi insan yang lebih syumul & lebih mencintaiNya
Tuhan sekalian alam
Semoga Ramadhan kali ini dpt kita perbaiki amal ibadat kita
yang lalu, semoga kita berjaya merebut segala
kebaikan & faedah serta hidayah Ramadhan
yang sememangnya adalah yang terbaik
antara seribu bulan!!
Maka rugilah jika kita biarkan ia berlalu
without us being opportunistic about that!
(termasuklah saya yang sering alpa & lalai ini, ni pun saya belum
dirikan Solat Dhuha lagi, semalam pun lupa..
astaghfirullah....)

Sedang saya browse image ramadhan untuk di'paste'kan ke blog saya ni,
saya jumpa satu image yang agak kelakar
tapi memang menarik serta dalam maksudnya
And being a Muslim, it's like a winning feeling
to read that..
rasa macam nak boooooo aje kat 'somebody' tu

Hehehhe...padan muka dia kan...
Syaitan semua dah kena ikat, yang tinggal hanya nafsu kita sahaja..
Maka berjihadlah melawan nafsu
(which is the hardest thing to do..but we have to try our best)
May victory be ours..
***********************************
Dah 4 hari saya tinggal berdua sahaja dgn Mr.Hubby di rumah..
My FIL is in Klang, as usual, taking care of his business
MyMIL is at her daughter's house in Shah Alam
(Mr.Hubby sent her there to be with her grandsons during this school break)
So,it's just the two of us!!
And I really cherish this moment..
And seem Mr.Hubby too...


Takpelah tak gi vacation oversea pun Sayang,
this is much much better & just enough for me..being with you
yes, just you..

Mr.Hubby dah 2 days kerja, departing at 9 in the morning,
and arriving at 2pm..everyday..
(thanks to his roster this month)
baru sahur tadi dia cakap, "bestnya, puasa kali ni lama betul dgn sayang"
You know, when your husband say that,
and you know he meant that..
you'd be in heaven lahhhh
melting wa cakap luuu..hehehe

Apa aktiviti kami bila tinggal berdua??
::jalan2 kat bazaar ramadhan::
::pegi sale metrojaya ari tu kat mid valley::
::tengok dvd sama2 like crazy,macam tak hengat dunia::
::berdua di meja makan pun terasa lebih romantiknya::
::hari ni nak pegi sale lagi::
::boleh tengok tv sambil manja2 (lebih sikit dari biasa,hehe)::
laaagiii
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
takkan nak citer semua kott???!!!:p

LU PIKIR LA SENDIRI...
wakakakaka



Monday, August 17, 2009

I'm DOWN!!!!...but only in few days..

You know I've been trying everything (most of everything)
to be called a mom-to-be...
And the last treatment I got, makes me 90% sure of its success...
With the doc's said that's nothing's wrong with me now..
everything is just like new..
tapi
.
.
.
.
.
.
.
.
saya menyesal!!!!
kerana

Right a week after the injection,
I started to feel period-like cramp around my lower abdomen
Saya teringat email kawan saya
(she get pregnant after 7 months of surgery)
she did tell me about the cramp she got in her early pregnancy
which made her to go & see the doctor..
and that is why I feel regret!!
Saya buat derrrkkkkk je about that cramp
sebab fikir saya, kalau pregnant pun, buat macam biasa..
don't make it too noticeable
(itu juga advice from some of my friends..)
Doktor cakap, tunggu period due date which is on the 17th,
and if by 20th still Cik P doesn't visit,
go for the UPT!!
that's what I was planning to do..
until
.
.
.
.
.
.
one sad day came
.
.
.
.
.
I woke up from bed, and that cramp is no more
I started feeling awkward
and there it came when I was having a shower..
DAMMMMNNNNNNN
terduduk jap atas toilet bowl..
My heart said, "what else I need to do?"
and the whole day is just a sighing day
to me & my darling Mr.Hubby

I am not a type of easy-giving-up person
I went to a pharmacy and get myself a UPT
saya harap2 saya bunting pelanduk
(pregnant tapi period macam biasa)
but again I was soooooooo wrong
NEGATIVE
I waited
10 mins
15 mins
20 mins
there was only 1 single line

I tried not to think about anything
My mind is free
soo free until I turned blurr & blank that day
but no tears
(bergenang sikit ada lah, itupun sebab tengok Mr.Hubby
tak tahu nak cakap apa to console my dissapointment..)
Senyap
Sunyi
Sepi

but it doesn't take that long
after I give a thought to The Creator
Subhanallah
MasyaAllah
ini iradatMu tuhanku
aku akan tetap menunggu tanpa jemu

One thing for sure
I love Mr.Hubby eternally
and I just knew, he loves me unconditionally
our love is stronger
despite our 'monthly dissappointment'
yes, if only I went earlier to see the Dr Marsita
maybe there's 'him/her' inside me
so we could save him/her to stay longer inside me
but, if Allah wants that to happen
it will happen
if not..
NO MORE QUESTIONS!!!

Wednesday, August 12, 2009

Announcement!!!

Assalamualaikum everyone!! My new & existing friends..

I have created one more blog of mine, but specializing in Fashion & what it takes to be labeled as a fashion.. I've been dreaming to have a book on this topic, but still couldn't force myself yet to commit. So, just now, when I was browsing thru my other blog, hubbyscompanion.blogspot, it came across my mind, "why I'm not trying to put all my ideas into a blog first, and see how the acceptance by my own friends??" And it sounds great you see, because, surveying before buying is always been a good thing to do right??

Well, I'm not that 'qualified' to talk about fashion.
I'm not that so-called trend-follower to be called a fashionista.
(not a fashion victim too!!!)
Of all, I'm not Victoria Beckham!!!! (hahaha)

But I'm always feel comfortable with what I'm wearing..
I'm always feel good in whatever situation I am..(minus that PMS condition lah..)
I guess, I'm always trying to dress decently with the event I'm attending..
and that's why, I think, people around me always ask my tips on fashion..
and yet, I'm only giving them ideas & opinions, to my knowledge & experience..
no such thing as feeling super-advanced or superwoman to teach everything to other people,
but if people are happy to seek advice, I'm more that pleased to share..

So, this blog came with the idea of SHARING..
Furthermore..Sharing is Caring, am I right??

To those who wanna have a look, click HERE..

Friday, August 7, 2009

Resepi mudah nak buat ikan bakar..









Blend sumer bahan2 diatas..
tambah garam & gula..
racik-racikkan daun kunyit..tabur

Pastu tumis..minyak extra sikit ye..
Boleh simpan dlm peti ais, bila nak bakar ikan..guna je..

new entry but delayed

Friends,
there is one new entry, on trying to conceive
which I started in late of July but only be able to post it today..

Anyone want to know about it,
you may CLICK HERE

It might be a reference for those who has the same purpose like me!!

Nak pregnant!!!!

Thursday, August 6, 2009

Kerapu Bakar

Posted by Picasa

This entry is specially dedicated to Ms Ana & CheZa..with a humble sorry ye..
Ko nak tau tak sebab apa aku mintak maap awal2??
Sebab..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.

.
.
.
..
.
.
.
.
..
..
.
..
:: aku hanya beli sos ikan bakar yg dah siap kat dungun::
HAHAHAHAHAHA

Jadi,aku hanya lumur je kat ikan..
then bakar..that's all..
sambil2 tu tambah sos tu supaya ikan tu tak kering sangat..
sos tu dah siap masak pun, dah ditumis..
memang senang..
and most importantly..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
SEDAP GILERR HOKEYYYY
mak suka!!!!!

Sos tu bukan di 'commercially' packed pun..
Aku beli dgn kawan abg ipar aku yg mmg meniaga ikan bakar kat Dungun tuu..

Hehehhee..
Nak ke???

But,i do have a recipe (yg lain lah) if you wanna try..
Just let me know ok dear...

Jangan maraaa aaa...

Siakap Rangup Sos Plum

Posted by Picasa

The Ingredients:
Ikan Siakap
3 ulas bawang merah - dibelah 4
4 ulas bawang putih - dibelah 3
5-6 biji cili padi - dibelah 2
6-7 hiris halia
2-3 sudu besar sos plum (kat giant/carrefour/tesco ada jual)
3-4 helai daun limau purut
Special part; 3-4 keping asam kulit limau/asam boi putih/serbuk asam boi

How To:
1. Gaul ikan siakap dengan garam & kunyit. Deep fry kan dia sampai garing.
Ting tong, petua: Taknak bagi ikan tu melekat kat kuali, masukkan beberapa keping asam gelugur (asam keping) dlm minyak gorengan..biar je dia garing hitam legam dlm tu.

2. Angkat & ketepikan.

3. Panaskan 2 sudu minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih, halia & cili padi.

4. Kemudian masukkan air dalam 2 gelas. Masukkan bahan2 lain tu sekaligus.

5. Masukkan garam sesedap rasa. Kemudian, masukkan ikan siakap tadi, renehkan sehingga kuah jadi pekat likat.. (tutup kuali supaya aromanya tak hilang ke alam sekitar..hehe)

6. Bila dah agak kering, angkat & hidangkan..

Kari Ketam

Posted by Picasa

The Ingredients:
Ketam - of course lah
Serbuk kari
Daun kari
3 ulas bawang merah dimayang
1 ulas bawang putih dimayang
2 hiris halia dimayang halus
Santan
Air asam jawa
Garam
Sedikit serbuk pati ayam (sekadar ikut iklan tuu)

How To:
1. Panaskan minyak dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, daun kari & halia.

2. Gaul rempah kari dgn semangkuk air asam jawa. Bila bawang garing & naik bau, masukkan rempah. Tunggu sehingga garing.

3. Masukkan ketam, balik-balikkan..

4. Masukkan santan. Saya suka kuah kari yang cair, saya tak suka yang pekat rempah maupun pekat santan..

5. Percikkan sedikit serbuk pati ayam buat menambah perisa..Perisa apa ntah..hehehe

6. Bila dah mendidih & pecah minyak, masukkan garam.. Siap sudah...

Ketam Masak Pedas

Posted by Picasa

The Ingredients:
Ketam (as you wish how many lah)
Garam & Kunyit serbuk
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap pekat
Cili padi - cukup utk buatkan rasa pedas yg menebalkan bibir..
Daun ketumbar.

How To:
1. Perap ketam dgn garam & kunyit, goreng garing kemudian toskan.

2. Basuh kuali dulu..(hahahahaa..itu pun nk bagitau ujie..)

3. Blend cili padi dgn air (wet blend lah tuu), masukkan dalam kuali yg telah dipanaskan. Tanpa minyak ye..

4. Bila agak cili dh masak, masukkan kesemua bahan2 sos tadi..gaul rata. Biar sampai sos pekat & berkilat..

5. Masukkan garam secubit, depends ye kalo u all dh goreng ketam td tu masin, no more salt please..

6. Masukkan ketam..gaul2..

7. Hias dengan daun ketumbar yg dihiris halus..

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin