Sunday, January 24, 2010

Apakah relationnya 2 benda itu???

Lihat gambar-gambar ini...saya sgt sukaa gambar ini..





Pertama, mungkin kerana warna putih itu menaikkan seri keemasan & kilauan bullion2 ini..

Kedua, gambar2 ini mmg nampak exclusive..
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
Lama baru saya dapat fikir...apa kata all the bagaholics out there, who impatiently waiting for the end year sale every year, just to add new designer handbags into their collection..invest or save your money in GOLD at the beginning of the year & keep it safe & sound somewhere, and sell it at the end of that year just to get a 25-27% appreciation in value (convert into money lahhh)???

Does it sound so purrrffecttt for you?? (or for me as well??hehehe)

With RM6500 (lebih kurang harga untuk 50grams bar) invested, in December I think it's gonna be RM6500 + 25% (taking into account 25% of gold appreciation-average-) = RM 8125.00, bear in mind that you don't have to add any more money each month to get this amount. Just keep & wait. Or if you dare enough to 'play', you can collect more if you know the method of buy low sell high in short terms. A few times gain during the whole year might end up in more saving you can make.

Jadi,every end of the year, kalau tak sayangkan gold bar itu..anda boleh jual/pajak kat mana2 ar-rahnu untuk dapatkan cash..dan langsung anda boleh ke mana2 designer boutique idaman untuk melangsaikan hajat yang tersimpan..hehehehe... But,kalau rasa2 dah 'jatuh hati' pada gold2 ni, simpan ajelah.. Pendek kata,bila akhir tahun menjelma..tanya apa kata hati?? Simpan atau shopping???

So, apa macam???Ada berani???

A short getaway is all I need...

OOllllaaaaaa peeps!!!

Sorry lah mmg lama tak jenguk blog ni..
Letih eden nak meng'update' 2 blogs,
not to forget those 3 facebooks accounts I need to update
EVERYDAY!!!

Wahhhh, nampak senang..tp sometimes got stucked
when it come to constructing a sentence just to make those 3 facebook
and a blog look different!!!
Should it be different anyway??
Ye lah,most of the visitors are from the same group..
so takut pulak they feel bored reading the same thing..
Buat penat je bukak FB-FB I tu kan..

For today..
happy to announce..
I'm off to Kinabalu..
hahahhaa..kinabalu je??tu pun dah happy?????
No lah, I just need a short & relax getaway
and most importantly berdua aje..
Macam lah all this while tak berdua ke sana ke mari..

Ahhhhh lantak lah you all nak cakap apa..
hehehehehe
Yang penting, mak bahagia uols...hihihih

Ok lah..dah azan subuh,
nak solat jap
pastu nak make-up2
get ready to the airport

Will try to blog from there, if I got time
Coz sometimes tak ada apa nak buat kat hotel,
there came ONE THING yg nak 'kena' (or volunteerily) buat..
hahahahahaha

So, till next time darlingssssss
Have a nice day!!!!

Tuesday, January 5, 2010

Rentetan Usaha dan Doa



Salam everyone!!

Sungguh cute kan that girl??

Semalam saya dapat satu comment (dan kawan baru..i loike) dari Syahira yang secara indirectly terjengah ke blog ni when she googled about Dr Marsita Mansor. Ingat lagi tak Dr Marsita? She's my gynae & I did my 'uterus overhaul' with her in April last year. Oh my, time flew so fast, nearly a year since I just sit-lay down-sleep-eat during my confinement period for a month after the surgery..Badan time tu kurus giler, ye lah pantang macam orang bersalin, cengkung aje. Nasib baik I could gain my weight back. Overall, Alhamdulillah.

Ok, sedikit cerita terbaru mengenai usaha tak pernah jemu saya untuk pregnant. Mula-mula, saya rasa macam dah malas nak bercerita, tapi bila difikirkan mungkin cerita tak best saya ni dapat jadi panduan untuk teman-teman senasib, saya gagahkan juga menaip baris-baris ni.

Kat mana nak mula ekk??Ok, after operation tu, I was on treatment with doc marsita on getting conceive. I dah buat scheduled intercourse for 2 times. Fyi, this scheduled intercourse is as good as IUI, so taking doc's opinion, i may not need to do IUI anymore. Cost wasting aje. For those who don't really know what the treatment was, you can click here. Dengan period yang dah kembali normal, no more severe pain which made me a happier person on earth, Alhamdulillah, no more polyps, beautifully 'repaired' uterus & tubes, (not taking into consideration Allah's will lah..), supposedly I could get pregnant anytime. Every month, doc will do the eggs scanning and Alhamdulillah, there are eggs at both sides of my tubes. Sometimes the left one is bigger that the right one, or sometime vice versa. But there are eggs..which means simply put, I don't have any infertility problems. Historically, I had never experienced cases like, period tak dtg this month, or it came twice a month or whatsoever that can be described as irregular period. Since I got my first period when i was 10 years old (whatttttt????? begitu cepat kah??? hahahaha..iye puan puan..saya lah itewww..), i never missed a period and it is always 6-8 days, which is so normal. Basically, doc said, with the polyps I still can conceive but with lower possibility. Ermmmmm...

So, pikir punye pikir, I stop for a while seeing dr marsita. Why?? Because I think I'm sick & tired taking all those medications but still no signs of me getting pregnant. Sekali pegi buat treatment tu, the cost is about rm200-300 jugaklah. It's not that I give it up, but more to finding its root of problem actually. Why, why & why I'm still not pregnant while I'm now in the pink of health??



Hinggalah one day, Mr.Hubby suggested we go to see any homeopathy practitioner. My sis-in-law recommended one in Ampang, Dr.Hashimee. But I refused to do any test, just let Mr.Hubby being checked. Soon, the doctor said that Mr.Hubby got a lil problem on fertility. (i'm cool but you know, being a man kan..).   Actually, frankly speaking, I do not believe what he said but have to consider it jugaklah coz mana lah tahu kan. Dr Hashimee said, maybe Mr.Hubby's working environment which contribute to the problem since his 'office' is surrounded by radar & high frequency equipment. No wonder, a lot of his colleagues are facing the same problem nowadays. Balik tu, mula lah ayat-ayat cinta keluar kan..like "you tak sayang i lagi lah" bla bla bla.. I just smile at him. Bagi saya, sedikit pun saya tak menyalahkan dia dalam perkara ni. Semuanya ketentuan Tuhan, tapi tetap saya percaya akan ada penawar & doanya. Jauh sekali saya nak menuding jari walaupun selama 7 tahun saya duk kata, "akulah puncanya". Tapi itupun tak pernah membuatkan saya rasa rendah diri..Alhamdulillah, Allah kuatkan semangat saya & saya tetap percaya jauh dalam lubuk hati ini yang suatu hari segala masalah akan hilang, dan kami akan lalui saat2 bahagia menjadi ibu & bapa kepada anak-anak yang comel. Cuma rezeki saya agak lambat sedikit daripada orang lain, dan sudah pastinya, ada reason semua tu kan. Wajib kita percaya qadha' dan qadar Allah kan..

Tak cukup dengan homeopathy, saya ajak Mr.Hubby berurut. Dia gi urut dengan Pak Su kat Kg. Melayu Subang. Pak Su pun diagnose benda yang sama. Sedihnya, Pak Su baru je meninggal bulan lepas. Sempat juga Mr.Hubby urut dengan dia 5-6 kali kot. Haii, manalah lagi nak cari tukang urut yang berpengalaman & bagus macam Pak Su ni..

Kemudian kami ke Grik, Perak. Kebetulan bawak ayah saya berubat di sana. Tukang urut tu dikenali dengan nama Pak Long. Dan berkebetulan pulak wife Pak Long tu, iaitu standard ah mesti orang panggil Mak Long kan, pandai 'tengok' perut perempuan. Langsung saya suruh dia 'tengok'kan perut saya, dan katanya "haa takde apa-apa masalah pun, comel je rahim dia ni." Dia pun bagitau kat Pak Long suruh Pak Long 'tengok'kan Mr.Hubby pulakkk.. Dan, Pak Long pun diagnose benda yang sama. Again, my love to Mr.Hubby sikitpun tak jadi kurang, makin sayang ada lah... Of all, dia tak de problem sgt, cuma sperm agak lemah sikit & bukan nya tak leh ubat..Senang sgt kalau nak ubat, kata Pak Long.

Balik dari Gerik, kami duk cari-cari lagi kat mana nak berubat. Teringat pada Farah kat Taman Seri Nanding, Batu 9, Cheras. Farah ni dulu pernah masuk paper, ada ability berubat orang menggunakan ayat-ayat suci al-Quran. Lepas dia pegang perut saya, dia cakap, "akak ni boleh mengandung, takde masalah.". Langsung saya suruh dia check Mr.Hubby, lelaki dia tak sentuh sangat, cuma tekan2 perut je sikit. setelah ditanya, barulah dia bagitau problem nya. Di samping kami berdua ni banyak angin dalam badan, Mr.Hubby pun ada masalah yang sama.

Lagi sekali, kami decide nak try homeopathy, tapi bukan dengan Dr.Hashimee. Kali ni dengan Presiden Persatuan Homeopathy Malaysia, Dr. Nik Omar yang ada klinik kat Bangi & Jln Raja Laut, KL. Mulanya, dia tanyakan soalan2 pada saya, suruh saya berdiri dan pusing badan 360 darjah..Bagus, tak genuk kata dia. Hehehe..rupanya dia kata, kalau gemuk mungkin lemak yang akan bagi masalah pada kesuburan. Kemudian, he concluded that I'm ok, nothing is wrong with her, bagitau pada Mr.Hubby. Terus dia prescribe kan ubat tambah sperm pada Mr.Hubby lepas Mr.Hubby citer kan diagnose2 dari orang lain tu.

Terbaru, Mr.Hubby try another branch of homeopathy, but specifically Phytobiophysics, dengan Hj. Malek di Setiawangsa. Hj. Malek menggunakan teknik colour therapy (warna sari bunga-bungaan) & vibration therapy. Dia tak check pun Mr.Hubby tapi terus bagi ubat homepathy, ala yang rasa mcm glucose tu, kunyah2. But, with Hj. Malek saya rasa confident sikit. Dulu pun, mograin saya hilang dengan dia jugak (dengan izin Allah). So sekarang, Mr.Hubby concentrate makan ubat Dr.Nik Omar & Hj.Malek.

Oh ye, antara makanan yang tak boleh makan ialah soya dan ayam.
Yang bagus dimakan bagi lelaki, barli, food that contain Zinc, seafood, broccoli, oyster, buah fig, delima.

Sekarang, perut saya makin hari makin besar. Tak tahulah ada nasi ke atau ada berita gembira di dalamnya. hahaha. Selalu jugak rasa bloated. Kepenatan yang lebih daripada biasa, sampaikan kalau lambat makan sikit, rasa macam nak faint pun ada, ada sikit loya-loya. Malam tadi saya search kat internet, saya cari apa sebabnya kalau kita ada all these symptoms, banyak yang menjurus kepada pregnancy, tapi saya tak lah percaya 100% walaupun ada pasang angan-angan dah..hahaha.. Biasa lah kan.. Apa-apapun, saya tetap mendoakan yang terbaik, dan semoga Allah mengakabulkan doa kami ini.

Kat bawah ni ada saya sertakan doa, mari kita sama-sama amalkan semoga mendapat berita gembira daripada Allah, tuhan Maha Penyayang & memakbulkan setiap permintaan hambaNya.

  1. Ayat 38, surah al-Imran.
  2. Ayat 89, surah al-Anbiyaa'.
  3. Ayat 4-6, surah Maryam.
Amalkan setiap kali selepas solat 5 waktu.

RENUNG-RENUNGKAN & SELAMAT BERAMAL...hehhehe

Monday, January 4, 2010

Some insights on FAMILY WISDOM FROM THE MONK WHO SOLD HIS FERRARI...part 2

THE BEST WORST EXPERIENCE OF CATHERINE CRUZ'S LIFE

Most people don't really discover what life is all about until they come to die. When we are young and have our whole lives ahead of us, we tend to put off living. Words like, "next year i'll spend more times with kids" or "next year i'll build better friendship" often heard. These are the standards refrains of the age we live in.

"if you don't act on life, life has a habit acting on you"

"Stop living your life by default and start living your life by design"

For Catherine, life has awaken her when she survived a plane crash, on the way to San Francisco to speak at a high-tech conference about the success of BraveLife.com. Her two partners were dead. She soon came to realize that at the end of her life, she did not think about the money she made or the car she drove or the title inscribed on her business card. All she thinks is her family! Her husband and her two loving children & think how much she loved them, how much she would miss them and how deeply she regretted not devoting more time to them.Facing her mortality head on, she came to the ultimate realization: HER FAMILY MATTERED MOST.

A MONK CAME TO VISIT
One day on her months at the hospital, came a man which claimed to be her new doctor. But the appearance of that man made Catherine in doubt. The man wears a red-robe, a monk's robe & claimed to be a doctor, that is out of his mind, thought Catherine. The man said he come to help Catherine with her spiritual regain. After talking & talking & much guessing, that man is her long-lost brother, the great lawyer Julian Mantle. She lost him after Julian's daughter died in an accident which made his life a turmoil. He gave-up his law practice at the peak of his career, sold his mansion & sold his ever loved red Ferrari. he went to India for a soul-searching. He never contacted her, or his friends & it was really a heart-breaking moment for Catherine, not knowing whether his brother is still alive or is he doing good. It was years before he came back and it was a really enjoyable, great moment between a brother and sister.

Julian then told Catherine all about his miraculous journey he made in India. Until he climbed up the Himalaya to find the Great Sages of Sivana, just to learn the true meaning of life. So he came back after he heard about the plane crash that involved his little beloved sister, and decided to help her with her trauma.




**You should read the book you know, because no matter how i rewrite this, the feeling of reading the true story of Julian Mantle and his sister. So uplifting, so fascinating.**

Islam is beautiful..

Assalamualaikum!

2-3 hari kebelakangan ni, saya rasa kurang sihat sikit. Nak kata tak sihat sangat, takde lah macam tu. Saya selalu malu kat Allah bila nak kata saya kurang sihat sebab of all the pink health that He gave me, why must I pot pet pot pet about being unwell for just a few days? Sebab itu jugak, saya selalu jawab, "baik,alhamdulillah" bila tiap kali orang tanya sihat ke saya, walaupun saya tgh demam! Cuma kali ni, saya rasa tak sihatnya saya berpunca daripada diri saya sendiri.. Dah about weeks jugak saya tak main tennis, means tak exercise lah tu.. So,badan pun rasa lemah je, tak bermaya lah jawabnya. Makan banyak jugak..heheh

Apa-apa pun, i wanna play safe. Saya banyakkan membaca ayat Qursi & 4 ayat terakhir surah al-Hasyr. Manalah tahu, syaitan di mana2 berpegang teguh pada janjinya untuk memporak-perandakan hidup kita kan. Terkena sekali membutakan saya selalu ambil langkah berjaga-jaga. dan siapa lagi nak jaga kita kalau bukan Tuhan yang Maha mengasihani & mengasihi kita.

Hahh?? Pregnant?? Kalau ye, maha syukur pada ya robbi. Tapi selagi takde missed period, saya malas nak berangan. Walaupun perut makin hari makin buncit, saya rasa kalau pegi scan pun nampak nasi, mee, roti macam-macam lah. Hahahhahaa.. Memang saya makan banyak sampaikan saya dapat penyakit peptic ulcer disease, non-serious one lah. Reason?? Terlebih makan..Huarrghhhhhhhhhhhhhhhhh. Tu yang saya nak cuba kurangkan makan tapi sengsara yang amat sebab metabolism rate saya tinggi. Kejap kejap lapar.. Kaki pun dah start lenguh-lenguh, mungkin sebab banyak makan daging & seafood lately. Everytime I went for a blood check, kandungan uric acid saya tinggi sikit..sekarang ni tinggi banyak lah kot..hahaha.. Atas sebab-sebab ini semualah, tahun ni adalah masa yang sesuai untuk saya berpatah balik menjaga kurniaan Allah yang tak ternilai pada kita semua ni..JAGA KESIHATAN...

Saya sebenarnya dah buat satu lagi blog cuma saya belum officially launched. Kalau ada masa, jengah lah ke blog baru saya, http://lagilagiemas.blogspot.com , satu blog yang saya khususkan hanya berkaitan pelaburan yang boleh generate passive income saya & Mr.Hubby. Walaupun agak terlewat untuk memulakan profile2 pelaburan ni, tapi sekurang-kurangnya saya bersyukur pada Allah kerana dibukakan jalan ni untuk kami. Buat masa ni, saya concentrate pada matlamat untuk melabur dalam Emas, Hartanah, Arowana & Sarang Burung Layang-layang. Saya berdoa semoga diberikan kekuatan & kebijakan dalam menguruskan segala pelaburan2 kami ini dan saya betul-betul berharap, semoga kawan-kawan atau sesiapa sahaja boleh mendapat manfaat atas segala yang saya paparkan di blog itu nanti. Mulanya taknak share dgn umum sebab takut dikatakan riak pulak, tapi fikir punya fikir, kalau ilmu yang saya ada tak dikongsikan, kedekut namanya. Lagipun ilmu Allah sesiapa sahaja boleh manfaatkan. Apa salahnya sharing jika itu dapat mengkayakan kawan-kawan saya. Terpulang pada individu untuk menilai, kalau buruk prasangka mereka..hiduplah dengan prasangka yang buruk itu. Untuk yang lain-lain, marilah kita sama-sama buat duit, cari harta kekayaan.

Carilah kekayaan seolah-olah kau akan hidup 1000 tahun lagi
dan
beramal ibadat lah seolah-olah kau akan mati esok hari!!

Simple & practical.
Islam is indeed a syumul religion to all.
Alhamdulillah saya dilahirkan sebagai seorang Islam.



Happy practicing!!

Friday, January 1, 2010

introducing......THE NEW YEAR'S NEW CAREER......

Let's let the picture speak of itself..

But if you didn't hear anything from the picture, just wait for the explanation that is coming soon..

But if you still wanted to know eagerly, drop me a "??".. i'll be more than happy sharing..

***So many times I put a smile on this world,
now I feel that the world is smiling back at me***

Welcome Year 2010 & the list goes on & on....

Assalamualaikum..

Hooollllaaaaaaa peeps out there!!!

I would like to wish all of you a prosperous New Year 2010!!

Semoga hadirnya 2010 membuka lembaran baru buat kawan2 semua, semoga hanya yang terindah akan muncul sepanjang tahun ini, semoga apa yang dihajati (yang baik-baik aje ye..) akan tercapai..

Semoga saya & kawan2 semua dikurniakan kesihatan yang baik supaya kita terus dapat menjalani kehidupan sehari-hari dengan lebih sempurna, lebih cantik. Bagi yang sudah berumahtangga, semoga ketaatan dan khidmat sayang antara suami isteri bertambah-tambah dalam barakah-Nya. Kepada yang belum berumahtangga, semoga jodoh kalian termaktub pada tahun ini, semoga berjumpa insan yang betul2 dapat membimbing kalian ke arah kesempurnaan iman & material. Untuk yang sudah menjadi ibu/bapa, semoga kalian semua lebih berinspirasi dalam mendidik anak-anak supaya mereka menjadi hanya yang terbaik dalam segala hal.

Haiiii...banyak sangat 'semoga' nya kan.. Tak apa lah, saya memang suka memulakan ayat dengan perkataan 'semoga' kerana bagi saya, itu adalah ayat-ayat doa buat kalian semua. Tersuratnya hanya nampak luaran, namun tersiratnya saya memohon kepada Allah minta dikabulkan setiap 'semoga' saya...Insyaallah..

Bila datang tahun baru, selain dari percikan bunga api di tengah malam & konsert2 bergegaran di ambang tahun baru.. ada satu perkara lagi yang sering kita fikir..
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::

RESOLUTIONsssssssss!!!!!

walaupun ada perkataan 'solution' di situ, tapi kerap kali ia jadi 'unsolved matters'..huaarrrghhhh!!

Ok..now I list my resolutions for 2010. As Robin Sharma wrote in his book, "the things that get committed on paper are the things that are committed to in life". Tapi, takde maknanya kalau pandai tulis aje, tapi takde usaha langsung nak merealisasikan azam tu kan kan... But, it's ok, at least when we write it somewhere, and we share it with others, we'll feel more driven to get it done. So, let's start aiming....spiritually & physically.

1) Nak solat di awal waktu..Subuh,Zohor,Asar,Maghrib,Isyak.

2) Nak buat solat sunat banyak-banyak.

3) Nak doa banyak-banyak kat Allah.

4) Nak consistent dalam exercise..tennis & briskwalking. (Aiiiyyaaa itupun susah ke nak buat??)

5) Nak baca buku banyak-banyak..buku pasal self-help, buku pasal buat duit.

6) Nak cari/kumpul harta buat bekalan masa depan..(masa depan apa nye, sekarang pun takde bekal..hehe)

7) Nak siapkan rumah & decoration nya supaya senang je mata melihat..

8) Nak kumpul ilmu berkenaan financial & economy.. (memang saya kurengg sikit bab2 ni, tu yg kena belajar byk gilerrrrrr)

9) Nak jaga muka, jaga badan (supaya takde spare2 tyre di sana sini), jaga kulit..jaga kecantikan lah senang cakap..niat jgn salah Ujie..untuk suami..hehehhee

10) Nak master the communication skills-in every level.

11) Nak memperbaiki hubungan sesama manusia, samada related or not related..Of all, semua kita bersaudara kan.

12) Nak bangun pukul 5am EVERY MORNING...(huhhhh???? melampau tak you all rasa??ahha)

13) Nak master the skill in the kitchen..(hahhaa..skill potong bawang ke cik kak???)

14) Nak 'eat a balanced diet'..doesn't necessarily eat little right??

15) Nak 'give much much more love to my mom & family'.

16) Nak jadi bestest of the best friend to Mr.Hubby.

::
::
::
::
::
::
rasa-rasa patut ada lagi tak??takpe, this is an on-going, alive list of mine, so I'be updating it from time to time. Doa-doakanlah selain bertambah, kalau boleh biarlah berkurang kan..supaya the list won't never be carried forward to 2011..

Till then, happy resoluting (takde kan word ni??) dear buddies!!!

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin