Tuesday, December 30, 2008

New Hijrah..

Salam Ma'al Hijrah to all my Muslim friends..semoga kita semua menjadi insan yang lebih berusaha menuju kesempurnaan iman, taqwa & pembangunan sahsiah diri juga keluarga kita..Tanamkan azam dalam diri beserta dengan sebenar benar niat semoga dengan kedatangan 1 Muharram ini dapat memberi sinar baru dalam kehidupan kita seharian..Aku berdoa semoga aku juga kawan2 semua menjadi seorang wanita,isteri,ibu,anak,pekerja,jiran,sahabat & ahli masyarakat yang lebih bertanggungjawab,lebih baik dalam segala segi di tahun baru ini dan seterusnya untuk hari hari yg mendatang..Insyaallah..doa-doakan lah..

Yesterday,went to MPH Alamanda..it was yet so early when I arrived there because at first,I decided to jog around the lake in Putrajaya..the one nearby the Pullman Hotel (under construction)..sadly needed to switch our plan coz it was raining..gantinya??what else to do at the early morning..breakfast lah..Calorie Adding Session...the other name..after breakfast,Mak showed us her broken glasses, poor her has to adjust her eyes accordingly to see the lauk pauk & the menu board..hehehe..so,we went straight to alamanda to get a new one for her..

While waiting for them,I entered MPH..wowwww..maybe because of the new year,I attracted to so many books..Feels like wanted to read it straight away..Flipping the pages of few books,I managed to get these:

1) Bagaimana Akhirnya Saya Bertudung : It's a compilation of few stories,few experiences from various women in many different fields, name it doctor, engineer, accountant, architect, student, housewife and celebrity too!! Noorkumalasari pun ada... Hoping by reading their stories will strengthen my niat to cover..

2)Jangan Bersedih,Jadilah Wanita yg Paling Bahagia (hadiah khas buat Muslimah) : Buku ni mengimbau kepada setiap wanita untuk hidup bahagia dengan agamanya, merasa senang dengan kurnia Allah yg telah dianugerahkan kepadanya, dan bergembira dengan pelbagai nikmat yang telah dimilikinya.. By reading this book, I hope I will be the one who really grateful to Allah & redha with whatever my qadha & qadar..Insyaallah..

3)The Power of Solat (terapi membina kesihatan jasmani & rohani melalui gerakan solat): I found this is a very interesting book to read..an exciting treasure to explore..ye lah,kadang kita tertunggang tonggek solat,we don't really know the benefit of all those procedures..solat ada maknanya tersendiri dalam erti tasawwufnya, cuma ilmu dalam buku ni pun tak kurang pentingnya untuk kita pelajari..so it's all about anatomi tubuh manusia ada hubung kaitnya dengan gerakan gerakan dalam solat.
4)Kisah-Kisah Para Nabi & Rasul: This one is like a story book, a story of 25 rasul in spreading & developing Islam in their own era..I have this kind of book once long ago,when I was still small but I lost it somewhere or with somewho..Syok baca buku ni,until sometime it become so emotional & tearful reading sebab malu dengan kakuatan semangat para nabi & Rasul2 dulu..
5)100 Ayat Pembuka Pintu Rezeki: Rezeki tidak dtg bergolek..dan doa adalah penyudah usaha..tawakkal adalah pemanisnya.. I know Solat Dhuha adalah solat yang paling makbul untuk memohon rezeki daripada-Nya..Insyallah,akan aku jadikan amalan..Dalam buku jugak,ada disertakan doa untuk kita mendapat rezeki yang diberkati,minta dijauhkan dari punca2 pendapatan yg salah jalannya..
6)La Tahzan (Jangan Bersedih) Jilid 1: It's one of the #1 International Best Seller by Dr.'Aidh bin Abdullah al-Qarni..merangkumi segala sebab & hujah supa kita mendapat semangat & azam untuk hidup hari ini tanpa kesedihan, tanpa keresahan, tanpa kemarahan, tanpa kedengkian dan tanpa kebencian...walau dalam apa jua situasi sekalipun..
7)Amalan Wirid Ibu Semasa Hamil: Hahahaha...very advanced lah Mr.Hubby ni..anyway,it's good to know awal2 kan...
Semoga diberikan Allah petunjuk jalan..amiinn..

Thursday, December 18, 2008

Pagi nan indah....

Dengan rasa tak malu nak ngaku aku subuh gajah hari ni..al-kisahnya alarm rang at 5.30am as usual,and I turned it off as usual,and laid back as usual..heehe..Cuma selalunya Mr.Hubby's alarm will rang again at 6 o'clock then only I get up and perform the Subuh.But today,,Mr.Hubby woke up first & performed his prayer outside the room (just to 'memakmurkan' semua bahagian dlm rumahnya)..he called my name twice before he left the room,that's what i remembered..but,feel very dizzy (morning sickness without the pregnancy..hehehe),sudahnya aku bangun pukul 6.57am..kat luar dah terang dah..so,terkocoh2 aku ambik wudhu' & solat qadha..astaghfirullah..
(puan2 sekalian,jgn meniru adegan ini di rumah ye..not good!!)

Then,after saying my doa,as usual,I opened the windows..and hewwwwww..the wind is so refreshing..cool and breeze air touched my bare face..i looked far to the hills behind my house..the trees and the farm..people said, seeing the GREEN is very good for your eyes especially in the early morning..I admit it's true..I feel so alive & energetic..and the wind still blowing as I'm writing this entry..ouhh I love my new place..

Dengan semangat pagi yg ada,aku terus turun bawah bukak all the windows and the doors..biar angin masuk kata Mr.Hubby..selalu memang kami bukak awal2 pagi pun,but today somehow it is different..angin dia tu really really cool..ye lah,we are in the middle of tengkujuh..maybe this is why the wind is cooler than usual..

We have a lite breakfast today..in our dining,facing the orchard..just the two of us..(lupa lak nak cakap my MIL & FIL balik kampung yesterday.So,we have about 5 days to cherish the togetherness between us)..We have Japannese bread Gion that I bought yesterday at Mid Valley,roasted chestnust and a plain Rooibos Tea...have I told you guys that there will be a live show almost every time we are enjoying our meal at this dining table?There are a lot of squirrels in the orchard & morning is the most enjoyable time for them I would say..they will swing to & fro on the tree..passing from one and another branches..playing with their mate with that giggling sound..I'm so happy for them..rasa macam balance je ecosystem kat rumah aku ni.. And today,I have an experience to see what the idiom say, "sepandai pandai tupai melompat,akhirnya jatuh ke tanah juga.." Ada 2 ekor tupai tadi duk asyik main kejar-kejar..terjun dari satu dahan ke satu dahan..berkekek2 gelak..after doing 5-6 loops,suddenly ooooppppsssss..terjelepok jatuh ke tanah..aku gelak besar tgk..it was like me playing with them too..after a short while,the other partner was jumping & running here and there,looking for his playmate yg jatuh tadi tu...Dari jauh aku tahu dia macam risau je..muka macam dah tak happy je..kesian pulak aku tengok..rasa guilty pulak aku gelak2 tadi..ishh..I've been very emotional & sentimental di pagi hari ni..ermmmm..jiwa tiba-tiba memahami hati seekor tupai..hahaha

Slurrping my tea,I deeply wished in my heart,"moga-moga tupai tu selamat..and both of them will be happily playing again and so that,they will make myself smiling at the morning tea again".. 

Thursday, November 27, 2008

Shopping di hujung bulan...

Hallooooooo...yesterday I went to Ariani & Munawwarah again with Kak Shila (my darling neighbour)..Arrived at Ariani at 10.20am,just nice coz the new stocks is coming around that time..The budget is not that much yesterday because Mr.Hubby is away and tak sempat nak tinggalkan allowance aku...sedih lah mak camni..so,have to spend last month punya allowance yg berbaki agak2 ciput tu..hehehe..

Looking for Black+Coloured awning but dah abis...Kak Shila was there last week & according to her,there were so many colours available..I've expected this,ye lah aku dtg a week after kan..so,I don't want to dissapoint myself,managed to get a Patterned+Golden Brown awning..nice,it's so nice..I couldn't paste a picture of it here coz the Infra Red & Bluetooth on this laptop is hampehhh..(can u imagine tahun bila punya laptop that I'm using???)..normally I used the other one,but again Mr.Hubby bring it together with him..bukan dia ada masa sgt nak surf,tapi biasalah..dengki ler tuu...

After that,run to Munawwarah..mcm biasa juga..most of nice colours were gone with the more shopaholic crazy women than me..hahaha..but...I got one Black+Shocking Orange awning..cannnteeeekkkk..Kak Shila dah muka masam..because none of available caught her interest..(padahal semua kaler dia dah ada..minah ni dah collect around 30 pcs dah tau despite of baru je bertudung about 3 month....crazy,that's the word)..

After lunch,went to Lot 10 kejap because in my last visit,I saw so many long shirts with long sleeves..cantik2..don't want to overspend (takdak duit dahhhhh), got me a nice patterned long shirt,best buy..rm59...ok ape..

I'll post the pcs after Mr.Hubby returning home ya..

Mdnight,Mr.Hubby called,

Him : Dah beli tudung?
Me : Dah.
Him : Berapa helai?
Me : 2 as promised..hehhe
Him : (a very soft voice) Ok,cukup cukulah tu...6 bulan lagi baru beli pulak ye...
Me : ....(melting)...Smiling.. (senyum ada makna tuuuuuu)

Monday, November 24, 2008

This is what we call,HIDAYAH..


Michael Jackson peluk Islam

LOS ANGELES: Penyanyi kontroversi Amerika Syarikat, Michael Jackson, memeluk Islam dan menukar namanya kepada Mikaeel, nama malaikat yang memberi rezeki. Superstar muflis berusia 50 tahun itu dilaporkan memakai jubah dan kopiah ketika mengucap dua kalimah syahadah di hadapan seorang imam dalam satu majlis di sebuah rumah rakannya di sini. Akhbar The Sun dalam laporannya semalam mendedahkan majlis itu diadakan beberapa hari sebelum Jackson atau 'Jacko' dihadapkan ke Mahkamah Tinggi London, selepas disaman oleh seorang putera Arab.
Alhamdulillah..to me,this is what we call,petunjuk & hidayah..Sesungguhnya Allah berhak memilih siapa sahaja yg dikehendakiNya untuk diberikan hidayah & nur..samada kita sangka atau tidak..semuanya berada di dalam rahsia-Nya..Kita sebagai Muslim yang sememangnya bersaudara antara satu sama lain seharusnya berdoa supaya Allah memberikan petunjuknya kepada mana2 sahaja kawan/musuh kita yg masih ingkar dengan perintahnya..dan sesudah doa kita dimakbulkan..ucapkanlah Alhamdulillah dan teruslah mendoakan kesejahteraannya..
Benarlah kata orang.."Jangan kita hanya mengeji orang yang melakukan kejahatan kerana mungkin sesaat sebelum dia mati dia diberikan kesempatan untuk bertaubat..Dan janganlah kita terlampau bangga dengan kebaikkan yang kita lakukan,kerana dikhuatiri kita mati sebelum benar2 bertaubat."
To Mikaeel Jackson,hope you will be a very good practising Muslim & maybe you will be granted with such sakinah & an-nur in perfecting your life with Islam..

Sunday, November 23, 2008

Sesi bercerita..

I want to tell you something..
Something that people might don't know..

Whenever I met my old friends these days,they often said,"alahai kurusnya ko ujie,bila nak gemuk sikit ni.." or "makanlah banyak sikit..macam tak cukup mkn aje" or "dah kurus mcm ni tak payah lah nak diet lagi.."..and I was everytime,like..yeh yeah yeah..and sigh...

Dulu ye,aku mmg admit..I was thin like a piece of paper..jalan pun terhuyung hayang..angin kuat sikit kat luar aku dah takut,takut rebah kena tiup..hehehe..yes..but that was years ago,back in 2003/2004,i can still remember..Mana taknya,I was only 39kg by then..daripada my third year in Uniten until my second year of marriage..Tuhan je tahu,aku betul2 tak suka dgn weight aku time tu.macam2 gelaran aku dapat.."tulang","skeleton","meter parking" bla bla bla...nak shopping baju pun susah..just imagine XS is still roomy for me.. I was once see a doctor..and he carried out several test for me..but it was all went right..nothing's wrong..sampaikan last sekali doc tu suggest aku makan ubat cacing..kwang3x..ap,dia ingat aku ni main pasir hari2 ke...(of course I'm still taking Zentel once a year,eh org besar pun ada cacing lah..)

Puas aku buat macam2 untuk gain weight again..Weight Gain?dah & it didn't work..at all..Multivitamin?dah..hampehh jugak..Hinggalah suatu hari yg sunyi..jeng jeng jeng...I was back in Dungun time tu,looking for ubat resdung for my sis-in-law..ada orang kata,ubat resdung kat Dungun,happened to be kat kampung aku,is the best sinus treatment ever heard..so,cari punya cari..jumpa..mahal gak..it's a capsule of herbs..herbs apa..that's still a mystery.. So,aku pun bagi kat adik ipar aku,while after that me & Mr.Hubby went off to Cairo for about 10 days..and I never knew what happened at home..but after coming back from the trip..jeng jeng jeng lagi..

I still remember,I was at the door taking off my boots when I saw someone I hardly recognize,eating at the dining table..she was not facing me, but dia tu mmg chubby lah..nampak muka pun tembam je..and she was eating like nobody cares...And then she turned at me and MasyaAllah..apa dah jadi dgn adik ipar aku ni...baru aku gi 10 hari dia dah jadi BUNTAL????????Ouh my God...speechless..pastu aku pecah perut ketawa..she yelled,"ni semua kak uji punya pasal lah..org dah takleh stop makan je..seminggu dah naik 3 kg.."naper??aku tanya.."ubat resdung tu lah..resdung mmg baik..makan udang seafood apa pun tak sakit,tak gatal..tapi nafsu makan tak ingat dunia.."

I was like..""TOINGGGGG" kalau dlm cartoon tu kan ada gambar mentol atas kepala kan..dapat idea lah tu..aku tak kira..aku nak makan gak ubat resdung tu..Mr.Hubby kata..what for,u are not having any resdung symptoms..pedulik apa aku..it's all herbs anyway..no harm..yg pasti ubat tu leh buat i gemuk balik...dan jadilah aku pengamal ubat resdung yg setia..

2 weeks after that,we went off again..this time to Dubai & Beirut..I was still 39kg during departing for the trip..sampai kat Dubai,aku makan beriani sama byk macam nasi tambah kat rumah kita tu..and di tambah lagi dgn bermacam2 makanan yg aku jumpa kat tepi jalan..sampaikan Mr.Hubby kena urut jap kat McD..and then going to Beirut,aku melantak dalam aircraft mcm org lapar setahun tak makan..nasib baik 1st class tak ramai,so aku lah dgn bangganya menghabiskan all the food..semua crew hairan...sampai kat Beirut,aku masih ingat..Mr.Hubby beli seekor ayam panggang..tapi he was too tired to eat that night..hasilnya aku bangun tgh malam kat hotel tu..menketedarah ayam tu seekor sorang2 dgn lahapnya..lagak tak ubah macam orang bela pelesit..kahkahkahkahakh...dan begitu lah berlarutan setelah back to M'sia..makan makan makan..pegi KFC boleh order 2 dinner plate just for my own tummy tau..one loaf of spring roll tu aku makan sambil jalan2 je kat Subang Parade..dan paling haru,aku tgk chocolate rice dalam fridge pun,aku telan abis 2 botol..(chocolate rice tu mak mertua aku nak wat kuih raya..)

I didn't care,despite what people around me say about that herbs maybe contains steroid..tak mustahil..tapi aku suka..sebab it gave me energy..tgh tgh malam pun aku boleh basuh baju..(handwash tau)..dah badan pun cam voluptious lah skit..hehehehe..it went on until I reach 47kg,in just A MONTH!

Masa tu aku faham macam mana Incredible Hulk rasa bila dia jadik hijau..because I was feeling the same too I guess..masa nak gemuk tu,adussss urat2 badan nak mengembang kot..and it was so drastically happened,rasa mencucuk2 satu badan woo...Masa aku dah rasa sakit tu,aku stop makan..then slowly my weight down to 45kg..ok lah sikit..by right,that is my ideal weight pun..

And now,I'm in the range of 45-46kg..maintain...bulan posa ari tu takut jugak,turun sampai 42kg,tapi alhamdulillah 3rd raya dah naik balik jadi 46kg..hahaha..So now,I'm indeed in my ideal weight..suitable with my height..tu yang aku selalu tak paham naper orang selalu kata aku kurus...arrghhhhhh!!!! tensennnnn... Bagi orang yg kata aku tak makan,diet or whatsoever...come and watch me eating..still macam orang bela pelesit wa cakap luu....I am still taking heavy meals (nasi) at 12 night..breakfast/lunch/dinner dah semestinya nasi...kalau tak macam missing something..Kesimpulnnya,aku memang dah makan banyak..

Jadi kengkawan semua...nanti kalau jumpa,jgn lah kata aku kurus..aku dah ideal dah camni..in fact,lemak terkumpul jugak kat lower abdomen ni...yg tu korang tak nampak..hahahahaha..Ni,by the time aku finished my last line here..aku dah rasa lapar balik..and if I'm going downstairs,it's gonna be my 3rd time makan nasi...huarghhhhhh...

P/S:kalau nak bukti,tgk gambar dalam FB aku,masa gi Zurich,Cairo,Beirut,Dubai semua masa 39kg..apart from that..aku dah gemuk..especially masa kat New York tu..bulat giler muka..hehehehe

Friday, November 21, 2008

Hi everyone...

I'm sorry for being in such a veryyyy long silence my dear friends...I'm not blaming on time nor the situation,memang aku tak disiplin sikit pasal2 blogging ni..ish,susah betul lah nak be on the track all the time..ya ampuuuunnnnn...

So,coming back here..there were so many things to share..but as usual,it's all gone in a second..Don't worry,i'll let my fingers dancing freely on this keyboard so that i can deliver whatever is coming to my head..

First of all,aku nak citer pasal tudung Munawwarah..I've been saying a lot about it in my Facebook,thus bringing up a little if not much,sort of curiosity among some of my dear friends..ahaa..i did mention about Ariani too,do I?okay..let me brief...chewaahhhh..

Tudung Munawwarah ni dijual hanya di Butik Sri Munawwarah shj,yakni (boombastic word gitu) di Taman Tun Dr.Ismail,located di Jln/Pesiaran Zaaba if i'm not mistaken..They have a variety of shape (colour of course) & the price is depends on the shape jugaklah..Now,naper aku suka sgt tudung ni despite of its 'unreasonable' price tu??

  1. No need to iron.

  2. Cantik & terletak elok aje pada muka.

  3. Don't have to lilit2 sgt kat kepala.

  4. Exclusive image.

  5. Sebab org lain ada,aku pun nak lah jugak...hehehehe

One thing to remember,barang mahal (bagi aku yg sengkek ni) sure penjagaan nya juga leceh sikit..Korang kena gantung macam ni...Make sure jgn sesekali sepit kat bahagian depan awning tu..nanti kerepot, daripada muka korang cantik2 terletak terus jadi takde tempat nak letak..


For the tudung with Thai Silk awning like this,make sure you bring it for a dry clean (1st time aje)..reasonnya: Nak matikan kaler dia supaya tak luntur & tak hilang shining nya..(ni akak kat Munawwarah tu lah yg citer). So,sbb dah keluarkan duit byk2,aku ngikut aje.. (Bear in mind ye kawan2,bila aku kata 'mahal' bukan niat dihati nak menunjuk2,tetapi bagi aku memang sebenornya rege tudung tu mahal..ye lah aku ni kan tak berkarier,so takde gaji tetap melainkan duit pasar yg laki aku tinggalkan yg mana telah dipecah amanahkan oleh aku...tapi nak buat camne,memang sifat aku ni 'biar papa asal bergaya..) hahahahahaha...sedor diri jugak ye...

Tudung Ariani pun sama..dulu it was cheaper than Munawwarah,but now i might say,it's quite more or less the same..(eksyen ler tu bila dah ada demand..)But somehow,I would prefer Munawwarah lagik because of its quality..cara jahit nya lebih kemas dah cara pengendalian bisnes depa tuh lebih profesional..maklumlah,DYMM Permaisuri Agung pon customer dia...mestilah nak kena jaga quality kan..The size at Munawwarah is standard,S means S, M means M whereas kat Ariani you have to try each piece & everytime you pick the tudung even though dah terlekat size nya kat situ..because sometimes S doesn't measured like S..ada yg terlonggar ada yang terketat..suka hati mak bapak dia aje nak jahit camne...

Haaaa lagi satu..we won't know when the new stocks is coming in..so,before you reach the shop,make sure you call first..takut2 ada dua tiga helai je kat kedai kan,buang karen aje..bear in mind again,org beli tudung Munawwarah & Ariani sekrg acted like buying hot fried banana..(beli goreng pisang panas hehehe)..which made me wonder,banyaknye duit diorg ni...jeles betul aku..Munawwarah is opened by 9.30 every weekdays except for Friday,11am..but don't be surprised,there is always a crowd of 20 (average) already waiting in front of the shop since 8.30 or 9am everyday.. and by 3 pm,the stocks are normally gone...

Feel free to ask anything...I put up my picture wearing the tudung here just to make you envy..and my collection...hahahaha..



Jangan mareeee...

Monday, July 14, 2008

I've got to summarize my days..

Assalamualaikum frenzzzz & hi to everyone...yeah i know what you are saying..."at last..." What to do,I've been very busy these few months..Things come & go, good & bad,made me saying "ya Allah..macam tak cukup masa 24 jam yg Kau beri"..tapi aku tak salahkan masa..terang2 aku ni tak reti nak manage time. That's why, since I moved into a new house,I made a Daily Roster. Barulah terasa teratur hidup ni bila ada guidance..tapi kan,setengah orang cakap..what a boring life..siap ada jadual lagi.macam budak skolah.. But I'm happy..what's wrong with a schedule? i mean what's wrong with rules? Alam maya ni pun live by the rules..planet2 semua gerak ada schedulenya..jalanraya pun ada traffic light..so what? I'm just happy..peduli apa cakap orang,ye tak? My day starts as early as 5.30 in the morning (kalu cuti sembahyang start lambat ler skitt..kasi can badan rehat lebih skit..hehe) & ends at normally at 11 at night.. I include all homemaker's job to a social activity eg. shopping (tak lupa), minum kopi bawah pokok kat Desa Cempaka and sports..Nanti lah,one day I'll list down my roster kat sini ye..there're few more empty slots,so maybe you olzz can suggest me of something..

Lagi pasal my new place,aku suka tempat ni..aman,tenteram & clean & fresh air..Tak bising,tak berabuk macam rumah dulu, betul2 kat depan jalan lori lalu.. Maintenance kulit muka pun tak banyak..baru aku tahu,rupanya I have a sensitive type of skin.. Sensitive to pollution kot..Sebab duduk kat sini,dengan tabiat aku yg still sama,maleh nak cuci muka,tapi ok je..tetap lembut & tak banyak acne..keluar pun takyah pakai foundation lagik..so jimat duit aku..(jimat aper nya ujie oiii,duit tu ko guna buat beli bende lain plak...)

Terbaru, on the last 19th June, I was admitted to Columbia Asia Hospital in Seremban..very high fever & it was found that the fever is caused by an infection..so I was treated as UTI patient. First day kat spital,aku demam..and the doctor (a very nice doc, I recommend to those who has urology problem to see Dr.Lee Ming) said he won't let me go until I got temperature below 37.5 for a straight 24 hr..and the second day,I got that! and I was so energetic yet so berselera bila bab2 makan (tak macam orang demam), so doctor tu serba salah nak tahan aku kat wad..but I have to be on this strong anti-biotics for at least couple of days more. Antibiotics tu plak mmg takde in the form of consumable tablets..guess what the doc suggested..HOME LEAVE!!! yeehaaa... dia bagi aku balik tido kat rumah, but every morning & avery night I've to come to the hospital for the injection..Mr.Hubby was very nice,he agreed..(kena tanya dia lah sbb dia yg nak kena jadi drebar..)so,aku ulang alik,dari rumah for 5 days..dengn tombol drip kat tangan..pegi makan kat kedai bawak tombol tu..pegi salon pun ada drip tu..dgn gelang tag hospital nyer..very funny..semua org tengok je...I was well after 5 days, & discharged..until 2nd of July,the fever came back..and I was admitted again for a week..4 days at ward,3 days another home leave..hehehe...Alhamdulillah, I think I'm completely healed. It was scary though,i was too scared that it's gonna affect my kidneys & blood.. But,thank Allah,after tones of blood 'donation to them' & pelbagai tests..my blood & kidneys are fine.. Now, YAKULT everyday with Probiotics to combat with the bad bacteria inside me..

Lots of frenz asking about my new house..believe me,tak decorate apa2 pun lagi...tarak fulus la geng!! Tu tak termasuk lagi dgn ada tempat bocor,ada yang nak kena extend bumbung sbb tempias bila hujan...tak termasuk lagi dgn MIL & FIL yg mintak macam2, ditambah plak dgn Sis-in-law yg nak nikah ni,nak kena furnishkan rumah jugak...ayoyoyoooo..gua laki bini manyak pening wooo... Sejak minyak naik ni, terasa sikit lah expenditure pun dah naik.. tapi kan, a good news.. we now lant our vegetables ourselves.. Kitorang dah ada Kitchen Garden sendiri..you name it..semua ada..so far aku dah semai Cili Padi, Cili Merah, bendi, terung, ulam raja, daun kadok, limau nipis,limau kasturi,daun kari, timun, tomato, tomato cherry, daun sup..macam2 lagi lah...ada banyak lagi biji benih nak kena semai ni..and we design our vege garden as beautiful as it can be..Mr.Hubby hari2 buat batas sayur..tanah kitorg jenis yg keras..tanah bukit..so nampak kurus jugaklah laki aku tu bercangkul hari2..hehehe..bini dia tukang semai je..and tukang borak2 dengan anak pokok..I'll take some pictures of it later ya...

Please excuse me right now..aku baru je download Free Trial Landscape Design software..nak try2 design landscape plak..nanti kalo menjadi,boleh lah wat freelance..kwang kwang kwang...

I'll try to snap some pictures tomolo ok...good night viewers...have a good day..take care!!!

Wednesday, May 7, 2008

Rinduuu kat blog nih!!!

I miss youuuuuu...

Who???

You lah..

Aku dah pindah rumah baru..happy sesangat..and penat sesangat... I was waiting for Streamyx for 2 weeks la geng!!! Tu yg tak online tu...

Takpe..takpe..I'll write something tomolo...Wait aaaa!!!

Thursday, April 24, 2008

Rahsia No.7

Have you ever wondered, why there are so many SEVEN in this world?
  • 7 lapis langit
  • 7 lapis bumi
  • 7 jenis lautan
  • 7 warna pelangi
  • 7 kali zikir
  • 7 kali samak
  • 7 kali tawaf
  • 7 ayat dlm al-Fatihah,pembuka surah
  • 7 jenis air mutlak

Mostly, everywhere & anything is SEVEN..have you ever made a thought about it? Find it.. when you find the answer, you will understand this life better. Ask people around you.. find it in a book.. do everything to find the answer..

Syukur aku dilahirkan sebagai anak yg ke-7, lahir pada 7hb, pada tahun '77.. Banyak rahmatnya,I JUST BELIEVE ..

Wednesday, April 23, 2008

Being loved!!

Yesterday, Mommy called. Ayah Chik asked her to ring me up. "Ayah Chik rindu nak cakap dgn anakandanya", kata Mommy.. I talked with Ayah Chik in laugh for about 20 mins.. give him a chance to melepaskan rindu seorang ayah kepada anaknya..

So sweet.. haven't feel this since 16 years ago.. Though every second I 'feel' the presence of arwah Bak in my life..

Alhamdulillah.. Thank you Allah for letting me feel this way again..for being showered with love again..a fatherly love..

Sunday, April 20, 2008

Just to say Hellooooo!!!

Hi dear readers..sorry for the loooonggggggg silence. I was damnly busy for the past 2 weeks until now, am still & do expect the same until at least May comes. Wow..what a day for a homemaker like me? Sometime I feel it funny when people asked me about what I do for a living? Normally, I just answer, "I'm a homemaker". It gives 2 meanings actually my friends.. Yes, it's known that 'homemaker' is another word for a 'housewife' but in my case, it can also refers to what I'm actually do for these few years..I'm indeed a 'home-maker'.. Haha..

Many things happened during my 'golden silence'.. Ayah Chik was warded in a hospital for 4 days last week. Suspected Pneumonia at a very early stage. I hope it's not going to be worse. I hope he's getting well very soon. I hope his diebetic also recovers (though the hope is frail, yet I am still strongly hoping for that to happen). I hope Mommy & Ayah Chik will have chance to live happily & enjoying their lives to the fullest on their remaining days...

Last week was the first trip we moved the things to Sepang..and today is the second. So many boxes are on its way & am glad that so many boxes too were gone into the rubbish bin. Ahaha.. Allah hears me you know, when I told Him to help.. I feel easy, calm & everything goes as planned.. It's beautiful when we have a strong weapon to fight against anything..the Doa.. So merciful..

I notice I post no pictures lately..(my friend yells at me yesterday.."we want pictures la..").. So, bear with words until May..because I have packed the camera battery charger & it is now quietly in a box in Sepang while the camera is now still with me in Klang.. (heheheh)..

Till then, have a nice day everyday!!

Wednesday, April 9, 2008

'Black 14' Night of Honour..

Datang beramai-ramai..
To those who didn't get my sms:
Satu perhimpunan besar-besaran untuk menyambut DSAI akan diadakan di Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baru pada 14 April 2008 ini jam 8.45 mlm. 'Black 14' kali ini akan disambut dengan berbeza dari tahun2 lepas bersempena tamatnya 'larangan berpolitik' ke atas DSAI pada tarikh tersebut. Inilah ucapan sulung beliau selepas PRU-12. Datang beramai-ramai tanda sokongan!
To those who has bought the AIC t-shirt, wear it!

Moving out..feeling happy or creepy?

Huhhhhh!!! Sighing & sighing again & again..

We are moving out at the nearest time. Of course am soooo happy because that Heaven is finally completed after 5 years of construction.. (it's a long story lah..and i don't want to cut it short pun..to those who know,they know).. But i'm too hate about this uneasiness sort-of feeling..

Living with 'old-timer' couple has its own pro & cons.. One of the things that i have to bear with is they have a lotttttt of stuff in the house. I don't care much if those stuff are still can be used..what i mean here is unused stuff, 'out-of-order' household items which is a lot in my house right now,worthless kitchen utensils,old torn bags/briefcases,'out-of-set' dishwares,expired medicines, and many many many more...you name it!!

More headache is,they are packing those up for moving to our new house..Mak aiiiiii..help me!! I've told them,me & Mr.Hubby will pack the things which we think is worth bringing to our new place,but oh my goodness...i'm blessed with such hardworking Mum & Sis..

After 6 years of marriage, i think it is time now for me to 100% control what is good, and what is not for my own house. And i don't want it to look like our present house..camne ni????? Sometimes i give-up handling this thing..but the deeper part inside me want to fight. Mr.Hubby suggests we should have a maid, at least we could direct her what to do according to our standards..you know,most of us have our own 'Piawaian Rumahtangga'..it's just difficult when the officer below us is more senior,you get me or not?? A maid??? Ermmm.. This means the number of people in the house increasing.. But, afraid of things getting worse, i might consider it back..

Difficult huh?? So, to those friends who think "ohhh how nice & easy life you have Ujie..", do think it back!! Mental kena kuat wooooo!!!

***Sigh again***

Monday, April 7, 2008

I'm now in the era of 30's..huhuhu

Happy Birthday to me..Happy 31st Birthday..
Celebrate last night at Kakak's house, we shared almost the same day..hers is on 6th April..
Got a present from Mr.Hubby this year,after waiting for it for 10 years!!!!!!!! See, i'm not that materialistic huh?? Tak pernah dpt birthday present from husband before!!! Nak kena mintak baru dapat..warrrghhhhh....

Wednesday, April 2, 2008

I'm happy making people happy..

I called Kakak yesterday,and Kakak said she just called Mommy at kampung..tanya khabar lepas menjadi isteri..and Kakak told me something that really touches my heart..the deepest part in my heart..

"Ayah Chik suka dengan family ni..mesra sgt anak2 dengan Ayah Chik, lebih daripada anak2 Ayah Chik sendiri.. Malu Ayah Chik anak2 Ayah Chik tak layan Mi sebagaimana anak2 sebelah sini layan Ayah Chik. Ayah Chik suka semua, terutama Ujie. Ayah Chik sayang sangat kat Ujie, baru sempat bersama 3-4 hari,tp Ayah Chik tahu Ujie sayang & ikhlas dgn Ayah Chik.."

That's what Ayah Chik told Kakak yesterday. My eyes were a little bit teary.. I confess, I do miss a 'fatherly love' all this while...

To Ayah Chik, please don't worry about anak2 Ayah Chik..lama-kelamaan mereka akan mesra jugak..Berilah sedikit masa. Yang pasti,kami adik-beradik telah menganggap mereka umpama saudara sendiri serentak dgn sahnya ikatan antara Ayah Chik & Mommy..

Ya Allah ! Kurniakanlah mereka berdua kesejahteraan hidup, kebahagiaan, kebaikkan di dunia & jua di akhirat. Bahagiakan mereka di saat mereka menghabiskan sisa2 hidup berdua. Rahmatilah kedua mereka dengan kesihatan tubuh badan, dan tingkatkan amal taqwa mereka. Bahagiakan mereka..

Saturday, March 29, 2008

Abg Yie's New House

To give 'space' to newly wed couple at home, we decided to spend two nights at abg Yie's new house in Kuala Terengganu, so that Mommy & Ayah Chik could enjoy their 'Nights of Togetherness' more peacefully..hehehe..

Me & Mr.Hubby with Abg Yie's kids.. From left: Erin, Hamim (at the back), Hazeem & Nurul. Can you notice that Mr.Hubby puts on weight obviously after 4 days in Terengganu. Makan tak henti2..

Dah besar dah adik abang..then Mr.Hubby corrected, 'dah tua dah adik abang'.. dengki ler tuuuu..

With Kak Za.. our relationship among us (ipar duai) is so close until ones could not easily differentiate which is real brothers & sisters and which is in-laws.. Itu antara keistimewaan my family..

Posted by Picasa

Fish BBQ..also a must!

Masa pegi pantai petang tu, kakak nampak nelayan baru bawak naik ikan dari laut.. Kalau ikut orang Terengganu kata, "ikan segor segor, ikan kembong kerah cokkeng".. So, terus kakak ajak ber BBQ malam tu.. Kitorg beli ikan kembung 10 kg.. itupun tak cukup.. Bila orang Terengganu mengadap ikan, orang mesti tertukar, mana satu manusia mana satu kucing...
Bakar depan tangga rumah aje.. Ateh & abg Pie willing nak jadi tukang bakar..

Abg Yie, Chef of Night.. (actually every time buat BBQ memang dialah Chef nya. he used to be a captain Chef at the Rantau Petronas golf Club once). Malam tu, dengan mata yg bengkak pun, (sakit mata), sanggup dia jadi chef...


Beginilah riuh nya bila berkumpul..

Menjamu Selera dengan lahapnya.. Miow Miow Miow..

Mommy & Ayah Chik (panggilan kepada ayah baru atas permintaan nya)..

Present yg aku beli that day.. i asked Abg Ju (the youngest brother) to hand it to Ayah Chik..

Trip to the beach..a must!!

Ini aje yg dapat dikumpul.. 17 out of 29.. ramai kan?? But I'm proud of having them.. Bear in mind ya..yg kat tengah tu, in turqoise tu, dah umur 31 tau.. not a Fifth Former.. Cuma2 bila jumpa budak2 ni, Chujie & Uncle Z pulak yg lebih2 jadi budak...

Yang selalu ikut kehendak bebudak ni adalah Chujie & Uncle Z yg comel ni...huargh huargh...

Eh, korang tahu tak Ronaldo datang ke Dungun ari tu?? Sempat aku posing dengan dia..but with his back aje lah..

Along (anak sedara yg paling 'senior' dgn pacar nye.. didatangkan khas dari KL untuk menyaksikan detik bersejarah Tok Wan.. Anis, such a cute girl kan?

The Most Awaited Wedding..Ever!!

The Big Day has arrived.. The old memories has come back when all members of the family gathered for a wedding ceremony. The only difference is in the past the ceremony were my brothers' & sisters' (and mine too while this one is for Mommy!! We pre assume there will be about 100 crowd but rupa2 nya dekat 200 orang yg dtg.. Reasonnya (sempat jugak anak sedara aku menemuramah segelintir dari tetamu yg hadir..) teringin nak tengok orang tua menikah..hehehehe.. Geli hati kadang2 bila aku mikirkan hal ni.. Apa2 pun, Alhamdulillah, majlis berlangsung dengan lancar & meriah sekali.. especially dengan keletah cucu2 Mommy yg seramai 27 orang (Kak Long Syamimi & Asyrul tak dpt balik..ada kem apa ntah kat sekolah). Perasaan aku?? Ermmm.. Happy sebab Mommy dapat seorang teman hidup buat penghibur dikala sepi..(chewwaaahhhh ayat power tuuu)..kekadang sebak bila pikirkan apakah kesudahan hidup Mommy dengan suami baru..bahagiakah dia.. (I pray for that)... sometimes syahdu bila mengingatkan tentang Bak, sedikit sebanyak we all, adik beradik terkenangkan arwah bila kami memanggil suami Mommy Ayah!! Ok..tak nak sedih sedih..view the pictures!!

Aku jadi mak andam tak rasmi ari tu..hehehe.. seronok mengandam mak sendiri ni..

Rasa mcm sama2 berkongsi debaran seorang pengantin..beberapa minit sebelum menjadi isteri orang..

Yang kelakarnya, for the first time, Mommy has no objection, ikut suka aku nak buat macam mana..lilit kiri, lilit kanan...hehehe

Yang ni dah semestinya...

Wajah tenang seorang ibu.. I love you Mommy!!
Adik2 Mommy from KL, KT & Dungun..

Menunggu ketibaan pengantin lelaki..

Jeng Jeng Jeng!! Ayahku dah sampai..Ayahku dah sampai!!
Handsome jugak bakal ayah aku ni ye!! Hehehe.. Naik seri pengantin nya..Orang lama lahhh..ada lah apa2 yg dibacanya tu..hehehe kelakau kelakau..

Alamakk!! Baru sedar yg rumah kitorg ni kecik..bila semua dah masuk rumah..tinggal sikit je ruang kat tengah..muat2 utk pengantin akad nikah..

Abang sulung Mommy dah meninggal, so adik Mommy yg ke-4 jadi wali. Kitorang panggil dia Mama, bahasa Pakistan maksudnya Pak Cik.

kelompok Biru-Kuning..warna tema ciptaan aku utk adik-beradik.. Semua sporting cari baju warna base kuning berbunga biru, bertudung biru.. Berhempas pulas diorg cari..hehehe.. Barulah thrill sikit..sekali sekala, bukan senang nak tgk mak sendiri kawen..

Kelihatan Tok Kadi tu terketar2 nak nikahkan 'Tok Guru' nya.. Ayah aku tu merupakan Tok Kadi Besar (ketua kadi) di daerah Dungun.. First time jugak, khutbah nikah dibaca sendiri oleh si pengantin lelaki..hehe.. ibarat kata tetamu yg dtg.."Bapok segala juru nikoh".. hehehe

Dengan control machonya, dan dgn sekali lafaz, sah lah dia menjadi suami kepada mak aku, iaitu ayah tiri kepada aku & adik-beradik aku & juga terus diangkat pangkatnya menjadi atuk tiri kepada anak2 sedara aku yg seramai 29 orang itu...

Seperti yg aku kata tadi, inilah antara perkahwinan yg ditunggu2 oleh masyarakat sejagat di daerah Dungun ini...oleh yg demikian, dengan sah nya pernikahan ni, serentak itu jugak, semua yang hadir kat situ, tanpa disedari, telah menepuk tangan tanda gembira & berakhirnya suspen dihati..kahkahkah.. Mana ada org tepuk tangan lepas akad nikah kan?? Selalunya orang kata "Alhamdulillah".. tapi agaknya semua org tergamam sekejap..terus tepuk tangan..termasuklah aku & orang2 tua kat situ...ish ish ish..

Saaaaayannngggggg Mommy!!!!!

Part yg best ni.. Upacara pembatalan air sembahyang...(orang tranung kata)..
Penyerahan mas kahwin.. Romantik orang tua2..yg kelakarnya..time tu, diorg ni dikelilingi oleh anak2 & cucu2.. ready nak mengusik & snap pictures.. meriah sgt..

Part ni pun best.. atas desakan cucu2, terpaksalah Ayah aku tu mencium dahi Mommy.. siap dgn acara tawar menawar lagi.. Of course lah diorg malu, tapi kitorg paksa jugak..atas tiket "bila lagi kitorg nak tgk??"

Sessi ucap selamat & kenal mengenal..

Complete!

"Urusetia" menjamu perut masing2 yg dah berkeroncong..

Baik sungguh hati anak2 buah aku ni.. dibiarkan kitorg semua berposing sakan kat atas..depa2 ni tolong basuh periuk.. thanks to Mr.Hubby too as their leader of the day..

Thursday, March 20, 2008

Balik Kampung!!

Aku balik kampung ari ni...yahoooooo!!! For my mum's wedding..2 kali yahoooooo!!!

Yesterday,i bought a present for my future 'ayah'..a wallet & a pair of hanky. Hope he'll like it.. It is a symbol of "welcome to the family".. Nak beli baju, i don't know the size, and don't have any idea about his dressing taste..dengar citer, he likes to wear 'jubah'...hahaha..


Now,i'm going to wrap the present nicely in a box..and it's time to pack things & stuff for the journey..

BON VOYAGE...

Tuesday, March 18, 2008

Martians vs. Venusians..Part 1

From the book;

The 2 most common mistakes we make in a relationship;
  • A man tries to change a woman's feelings when she is upset by becoming Mr.Fix-It & offering solutions to her problems that invalidate her feelings.

My comment: Ehmmm....Yes.Sometimes I feel so.He just didn't listen & seems cannot understand.He lacks of empathy.

  • A woman tries to change a man's behavior when he makes mistakes by becoming the Home-Improvement Committee & offering unsolicited advice & criticism.

My comment: OMG!I didn't realized it.It's my habit.All the time.I thought it's a good thing to do,all this while...and he never said that he hates it,so I used to think I might just keep on telling (or in fact insisting) him to do this & that,according to my standards...Arghh...I made a mistake!

Well,according to John Gray,it's ok to be Mr.fix-It or Home-Improvement Committee,but it is very much depends on the TIMING & APPROACH.A woman greatly appreciates Mr.Fix-It,as long as it doesn't come out when she is upset.Means,Mr.Hubby need to remember that when I'm upset & talk about problems,it's not the time to offer solutions;instead I just need to be listened,notto be fixed.In that way,I will be better by my own.Hehehe......

Whilst,a man greatly appreciates the Home-Improvement Committee,as long as it is requested.Means,I need to remember that,unsolicited advice & criticism-especially if he has made a mistake-will only make him feel unloved & controlled.(ohhh...poor my dearie).In fact,he needs my acceptance more than my advice (oh God,can I really change this attitude??)in order for him to learnfrom his mistakes.And one truth about this,when a man feels that a woman is not trying to improve him,he is much more likely to ask for her feedback and advice.(ohhh how sweet!!)

WHEN OUR PARTNET RESISTS US,IT'S PROBABLY BECAUSE WE HAVE MADE A MISTAKE IN OUR TIMING & APPROACH

He gives examples of few statements that a man/woman might make that will lead to resistance between each other.

WHEN A WOMAN RESISTS A MAN'S SOLUTION (when a man says.....)

  1. "It's not such a big deal." (he always take little things for granted)
  2. "Ok,I'm sorry.Now can we just forget it?" (i think he just want to stop argument,instead of solving it)
  3. "So what are you trying to say?" (in other words, come-on,you are wasting my time)
  4. "All right,I'll clean-up the backyard.Does that make you happy?" (no sincerity)
  5. "If you are going to complaint about doing it,then don't do it." (kita ni takleh bangkang langsung)

WHEN A MAN RESISTS A HOME-IMPROVEMENT COMMITTEE (when a woman says....) I don't understand in some of the examples here,I mean,I did honestly ask Mr.Hubby & he said,he's ok with most of the statements..

  1. "You hair is getting kind of long,isn't it?" (Aiii..ni pun takleh tanya ke?)
  2. "There's a parking spot over there.Turn the car around." (i think this a nice help & Mr.Hubby is always hoping for this..)
  3. "You should call a plumber.He'll know what to do." (haa..this one might be true.he possibly feels being mistrusted in doing/fixing things)
  4. "Next time we should read the movie review." (he will feel unappreciated)
  5. "Your shirt doesn't match with your pants." (Well,Mr.Hubby is kind of be thankful to me by saying this..)

..and a few other examples more.Maybe I should read in more details in the coming chapters. For the time being,a cup of Chamomile Tea will give me a pure relaxation....ehmmmm....

Saturday, March 15, 2008

I want to be a better me..

My conversation with Mr.Hubby last few days kept haunting me. We were not discussing any big issue,in fact it was just a normal conversation..manja manja conversation but somehow it was really bothering me. It makes me thinking again and again..finding the truth, sorting for a logical reason behind those words that he had expressed.. The conversation went on like this:

It was at night & I was getting to bed while Mr.Hubby was at the computer, making sure that he is kept updated with the last general election news.. Suddenly I felt some sort of painful bloating in my upper stomach, so I hunched to him..

Me : Syg..tolong tepuk belakang I ni jap..sakit lah. Tetiba je.. Angin kot..
Mr.Hubby : Naper plak ni??

Then , he tapped 4 or 5 times on my back, but still with his eyes on the computer screen.. while mumbling this..

Mr.Hubby : Pegi ambik losyen halia, sapu belakang..takpun gi minum air suam...kejap lagi hilang lah tu..
Me : Syg ni,mintak tolong pun buat acuh tak acuh je..takpe lah. I can do it on my own..
(walked away with kind of dissapointment feeling..rasa macam ishh tak leh harap betul lah)

I was not expecting any reply or indeed I was hoping that he will persuade me..but this is what happened,

Mr.Hubby : Alahhh..you lagi teruk..Kalau I sakit, langsung buat tak dengar je..Suruh urut sikit pun tak buat.. (than he just let me walking back to the room whilst he continued browsing)

I was thinking & did a self inner-talking , is it true what he said? When & how many times on earth did he fell sick compared to myself? (he is lucky enough, thank God,he is very very seldom sick) Macam mana aku nak urut if I have so tiny fingers to put a 'rubbing force' on his 'fleshful' (hahaha) body? I do rub his nose & chest with Vicks everytime he got a flu..which is only 2 or 3 times a year.. I do offer him warm water whenever he is uncomfortable with his roundy stomach..(ahaha again).. It's true that he is there most of the time I fell sick, but my case is different..i got a severe pain which obviously need a help..i couldn't even walk, couldn't stand sometimes..of course he must do something.. So,is it fair for him to say such words to me????

I don't care much if he's wrong..I assume that he mistakenly thought about me..Well,everybody do that! But how about if he is right? that I don't care & nurture him the way I'm supposed to do? I don't want that to be happened.. truly..

Still having this confusion in my mind, I stepped into the MPH today..actually without any specific purpose..but hoping to get some guides.. Until my eyes caught a book..I know this book, it is one the bestseller titles. Flipped a few pages, and now it's with me on the bed. MEN ARE FROM MARS, WOMEN ARE FROM VENUS by John Gray.



Just finished reading Chapter 2.. The more I read, the more I regret of being the all-this-while me.. I always thought that I've done great, but oppositely I'm wrong.. I thought I'm building up our relationship, but on the other hand, i'm kind of ruining it. I thought our love has increased by day,on the contrary it may diminish within minutes.. Sounds like telur di hujung tanduk right?? Not la..not as bad as that... Cuma, sometimes, my point is.. we think we have delivered the best.. but in reality, we can be better than that.. Not just wife, husband too..of course.

We often forgot that we are from a different planets & were supposed to be different, indeed. It's getting worse when one day, everything we had learned about our differences was erased from memory..and since that day, man & woman have been in conflict..

I quote from the book:

Without the awareness that we supposed to be different, men and women are at odds with each other.We usually become angry or frustrated with the opposite sex because we have forgottenthis important truth.We expect the opposite sex to be more like ourselves.We desire them to "want what we want" and "feel the way we feel".

We mistakenly assume that if our partners love us they will react and behave in certain ways-the ways we react and behave when we love someone.This attitude sets us up to be dissappointed again and again and prevent us from taking the necessary time to communicate lovingly about our differences.

Men mistakenly expect women to think,communicate and react the way men do;women mistakenly expect men to feel,communicate and respond the way women do.We have forgotten that men and women are supposed to be different.As a result our relationships are filled with unnecessary friction and conflict.

I hate conflicts..and I decided,before it happens..i want by all means,avoiding it from happen. We are happy now, and I want us to be 'happier' along with time.. May we find ways on how to achieve that... only one problem now,how could i persuade Mr.Hubby to read this book so that he manage to improve things he supposed to improve? urghhhh...

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin