Tuesday, December 30, 2008

New Hijrah..

Salam Ma'al Hijrah to all my Muslim friends..semoga kita semua menjadi insan yang lebih berusaha menuju kesempurnaan iman, taqwa & pembangunan sahsiah diri juga keluarga kita..Tanamkan azam dalam diri beserta dengan sebenar benar niat semoga dengan kedatangan 1 Muharram ini dapat memberi sinar baru dalam kehidupan kita seharian..Aku berdoa semoga aku juga kawan2 semua menjadi seorang wanita,isteri,ibu,anak,pekerja,jiran,sahabat & ahli masyarakat yang lebih bertanggungjawab,lebih baik dalam segala segi di tahun baru ini dan seterusnya untuk hari hari yg mendatang..Insyaallah..doa-doakan lah..

Yesterday,went to MPH Alamanda..it was yet so early when I arrived there because at first,I decided to jog around the lake in Putrajaya..the one nearby the Pullman Hotel (under construction)..sadly needed to switch our plan coz it was raining..gantinya??what else to do at the early morning..breakfast lah..Calorie Adding Session...the other name..after breakfast,Mak showed us her broken glasses, poor her has to adjust her eyes accordingly to see the lauk pauk & the menu board..hehehe..so,we went straight to alamanda to get a new one for her..

While waiting for them,I entered MPH..wowwww..maybe because of the new year,I attracted to so many books..Feels like wanted to read it straight away..Flipping the pages of few books,I managed to get these:

1) Bagaimana Akhirnya Saya Bertudung : It's a compilation of few stories,few experiences from various women in many different fields, name it doctor, engineer, accountant, architect, student, housewife and celebrity too!! Noorkumalasari pun ada... Hoping by reading their stories will strengthen my niat to cover..

2)Jangan Bersedih,Jadilah Wanita yg Paling Bahagia (hadiah khas buat Muslimah) : Buku ni mengimbau kepada setiap wanita untuk hidup bahagia dengan agamanya, merasa senang dengan kurnia Allah yg telah dianugerahkan kepadanya, dan bergembira dengan pelbagai nikmat yang telah dimilikinya.. By reading this book, I hope I will be the one who really grateful to Allah & redha with whatever my qadha & qadar..Insyaallah..

3)The Power of Solat (terapi membina kesihatan jasmani & rohani melalui gerakan solat): I found this is a very interesting book to read..an exciting treasure to explore..ye lah,kadang kita tertunggang tonggek solat,we don't really know the benefit of all those procedures..solat ada maknanya tersendiri dalam erti tasawwufnya, cuma ilmu dalam buku ni pun tak kurang pentingnya untuk kita pelajari..so it's all about anatomi tubuh manusia ada hubung kaitnya dengan gerakan gerakan dalam solat.
4)Kisah-Kisah Para Nabi & Rasul: This one is like a story book, a story of 25 rasul in spreading & developing Islam in their own era..I have this kind of book once long ago,when I was still small but I lost it somewhere or with somewho..Syok baca buku ni,until sometime it become so emotional & tearful reading sebab malu dengan kakuatan semangat para nabi & Rasul2 dulu..
5)100 Ayat Pembuka Pintu Rezeki: Rezeki tidak dtg bergolek..dan doa adalah penyudah usaha..tawakkal adalah pemanisnya.. I know Solat Dhuha adalah solat yang paling makbul untuk memohon rezeki daripada-Nya..Insyallah,akan aku jadikan amalan..Dalam buku jugak,ada disertakan doa untuk kita mendapat rezeki yang diberkati,minta dijauhkan dari punca2 pendapatan yg salah jalannya..
6)La Tahzan (Jangan Bersedih) Jilid 1: It's one of the #1 International Best Seller by Dr.'Aidh bin Abdullah al-Qarni..merangkumi segala sebab & hujah supa kita mendapat semangat & azam untuk hidup hari ini tanpa kesedihan, tanpa keresahan, tanpa kemarahan, tanpa kedengkian dan tanpa kebencian...walau dalam apa jua situasi sekalipun..
7)Amalan Wirid Ibu Semasa Hamil: Hahahaha...very advanced lah Mr.Hubby ni..anyway,it's good to know awal2 kan...
Semoga diberikan Allah petunjuk jalan..amiinn..

3 comments:

Hanum said...

Bila tgk gambar yg 2nd tu, dengan automatiknye hati aku terdetik... ehh.. ujie merandung?!!... :) hehehe....

chujie said...

hahaha Num..masin mulut ko,insyaallah...actually belum lagi..walaupun perutku ini semakin hari semakin booonnncheatssss kan,but I believe there are a variety of food inside..kah kahkah..

iRa said...

insya allah..berkat doa dan usaha...suatu hari nanti...

*perut aku pun penuh ngan makanan gaks ni...haru..haru...

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin