Thursday, June 18, 2009

A Peaceful Revenge..

Assalamualaikum everyone!!!!

Right at this moment:-
:: there's a lot of stuff to be packed for tomorrow's trip
:: few clothes to be ironed
:: a lunch to cook
:: a book to read (a must!!)
:: eyebrow to be trimmed (ni pun masuk juga ke??)

But when I dropped by my own blog, I feel like telling you something, which I, still, don't have any idea what to write. Sometimes, when we have so much to say, it turns us wordless. The words seem like running fast just in the head, without us being able to utter them for others to hear. Maybe it is destined just for us to know???

Lately, I used to think of 2 words & they keep on coming to my mind again & again..

D.E.N.D.A.M
&
K.E.T.E.N.A.N.G.A.N

Jika hati masih dendam, bagaimana mungkin ketenangan datang??

Ketenangan adalah satu perasaan yg tidak ternilai harganya, dan sungguh tinggi nikmatnya. SAKINAH.. Semua orang inginkan ketenangan. Everybody. We long for this, we work hard to get this, we look for this here & there.. We try to buy a house that are far from the city hectic life, just to get the peaceful & quiet moment with our family. Sometimes, we go for a holiday at the beach, just to calm & free from our busy life. And some of us may just sit & relax in our bedrooms, listening to the soft music that will give us sort of 'appreciated loneliness'..

Everybody has their own way!

...and we define 'appeasement' differently..

(dan ada juga yang cari ketenangan di pub & disco..yet sorry to say, I don't understand this category!! Bukan saja tak faham, dah cuba sedaya upaya, tapi memang masih tak faham..)

Banyak cara untuk tenang, dan saya terpanggil untuk berkongsi satu cara daripadanya.

Buangkan segala dendam kesumat di hati kita..buangkan jauh-jauh.. Maafkan semua orang, tak kira besar atau kecil salah mereka. Anggap sahaja mereka sudah buat yang terbaik untuk kita, tapi mungkin tak kesampaian. Jangan ada satu pun tuduhan dalam diri kita. Lafazkan dengan sebenar-benar pengucapan, "aku maafkan semua orang disekeliling ku"
Jangan salahkan orang lain bila kita kesal dengan apa yang terjadi pada kita sekarang. Sebaliknya, ucapkan terima kasih kerana ia telah menjadikan kita matang & 'berpelajaran' tentang hidup.

Kita sebagai hambaNya, cuma menjalani hidup yang telah direncanakan untuk kita. Dan percayalah, segala apa yg terjadi, baik & buruk, susah & senang, adalah yang terbaik untuk kita. For He is the best planner. He is the Most Just.
Kita adalah sebaik-baik kejadian, dan kita dikurniakan akal untuk kita menilai yang mana baik dan yang mana buruk. Dekatilah apa yang baik untuk kita, dan jauhilah yang tidak elok. Berdoalah, bila orang lain memberi masalah pada kita. Berdoalah minta Allah turunkan hidayah pada mereka, sedarkan mereka & berikan keinsafan pada mereka. Ingatlah, bukan tugas kita untuk membalas segala kejahatan yang dilakukan terhadap kita. It's true when people say, what goes around comes around..itu Karma. Tapi jangan pula kita yang bersusah payah untuk memikirkan cara untuk membalas dendam, tak kiralah niat dihati untuk menyedarkan ataupun untuk puaskan hati kita.
Maafkan mereka..itulah yang terbaik. Disamping itu, jika menjauhkan diri itu yang terbaik, lakukanlah. But deep inside, just forgive them.

Barulah ketenangan datang..and it's priceless.!!

Sesungguhnya,
Kemaafan adalah dendam yang terindah..

Tuesday, June 16, 2009

Kisah Rasulullah (1)

Dalam satu laporan, Jabir berkata, "Kami semua bersama-sama dengan Nabi Muhammad dalam Perang Zatur Riqa, kemudian kami tiba pada sebuah pohon rendang, kami biarkan pohon itu digunakan oleh Nabi Muhammad. Kemudian datang seorang lelaki musyrikin, waktu itu pedang Nabi Muhammad digantungkan pada pohon itu. Lelaki itu menghunuskan pedangnya lalu bertanya pada Nabi Muhammad, "Adakah kamu takut padaku?" Jawab Nabi Muhammad, "Tidak!" Lelaki itu bertanya lagi, "Siapakah yg dapat menghalang kamu daripada perbuatanku ini?" Nabi Muhammad menjawab, "Allah!"

Dalam rekod Abu Bakar al-Ismaili, dalam buku 'sahih'nya, disebutkan begini: "Lelaki itu berkata, "Siapakah yg dapat menghalang kamu daripada perbuatanku ini?" "Allah!" jawab Nabi Muhammad. Pedang itu pun terjatuh dari tangan lelaki itu. Kemudian pedang itu diambik oleh Nabi Muhammad, lalu baginda berkata, "Siapakah yang dapat menghalang kamu daripada perbuatan ku ini?". Lelaki itu berkata, "Jadilah engkau sebaik-baik orang yang diminta perlindungannya."

Nabi Muhammad kemudian bertanya,"Mahukah saudara mengakui tiada tuhan melainkan Allah. dan bahawa saya ini utusan Allah." Dijawab oleh lelaki itu, "Saya tidak mahu. Tetapi saya berjanji kepada kamu, saya tidak akan memerangi kamu, dan saya tidak akan menyertai sesiapa yang memerangi kamu."

Nabi Muhammad membiarkan sahaja lelaki itu lepas dan meneruskan perjalanannya. Kemudian lelaki itu pergi berjumpa sahabat-sahabatnya, lalu berkata, "Saya baru bertemu dengan sebaik-baik manusia."

******************************************************
Subhanallah!! Maha Suci Allah & sungguh cantik perilaku Muhammad kekasihNya.

Inilah yang sebenar-benar maksud, "Tiada paksaan dalam beragama"

Baginda boleh sahaja memaksa lelaki itu menerima Islam jika Baginda mahu, tetapi itu bukan Islam yang sebenar. "tiada paksaan dalam beragama" diaplikasikan bila seseorang itu hendak memilih agamanya, (jika dia bukan Islam), bukan bila mempraktikkan ajaran agama. Bila sudah Islam nya, segala ajaran, amal makruf nahi mungkar, wajib ditunaikan. It's our obligations being a Muslim. Jangan sesekali berkata, agama tidak memaksa untuk saya solat, untuk saya puasa. Terpesong fahaman sebegitu.

As we are Muslim, we try our very best to be a very good practising Muslim.

Sunday, June 14, 2009

Durian & Gagal lagi..





I attended a kenduri yesterday in Jasin, Melaka. It's Hakim's wedding, first son to Kak Besah, Ayah's second cousin. But Ayah was not going due to his 'busy-ness' with his new business in Klang. He promised to pay Kak Besah a visit after they coming back to Bukit Jalil next month.

It's fruit season right now everywhere in Malaysia, lebih-lebih lagi di kawasan Felda tempat Hakim kahwin ni. I was such a greedy hungry woman yesterday, finishing my meal in that quicky style just because I saw somebody (tuan rumah) started peeling the husk of the King of Fruit..emm what else..Durian laa.. The smell really caught my appetite.. Cuma buahnya banyak yang kurang elok, ada yang masam,ada yang tawar..cuma sebiji dua sahaja yang ok.. Rindunya saya dengan durian dusun sendiri waktu arwah ayah saya masih ada.. Rindu saya pada durian tembaga & durian terung yang sememangnya menjadi pujaan jiran sekampung. Sewaktu arwah masih ada, saban tahun kami mengadakan kenduri 'santan durian' atau 'pulut durian' di rumah. Sepanjang ingatan saya, durian dusun kami asyik menjadi setiap tahun, itu tak termasuk lagi buah2 lain.manggis,duku,langsat,rambutan,petai,jering,buah 'ngekey' (tak tahu org sini panggil apa),buah pulasan,macam-macam lagilah.. Orang kampung cukup suka dengan kenduri durian rumah saya, sebab selalunya kami letakkan sahaja beberapa biji durian di tengah2 kain saprah, mereka makan sebanyak mana yang terdaya..Kiranya, dalam istilah jamuan, Eat-All-You-Can lah.. Kini dusun tu dah pun dijual & ermmm,saya masih terkenang itu semua!!

Ohh,sebenarnya bukanlah durian yang nak saya ceritakan. Cerita utama saya adalah mengenai sebuah kegagalan yang sudah seringkali mengendap jurnal bulanan saya. Dalam perjalanan pulang dari Melaka semalam, saya rasa macam tak sedap badan. Pinggang saya rasa sakit, dan bawah abdomen juga. Rasa sakitnya membuatkan saya tertidur dalam kereta, sedangkan amat jarang sekali saya tidur dalam perjalanan. Mungkin kerana penat menahan sakit. Berhenti di R&R Seremban, saya & mak mertua saya turun utk solat, tapi ohhh cik 'P' datang rupanya. Patutlah sakit pinggang bagai nak rak.. Terus tak jadi solat, melilau-lilau mak mertua saya mencari menantunya,kata nak solat tp tak dtg2 ke surau..hehehe.. Rupanya saya dah tercongok dalam kereta, minta Mr.Hubby belikan sebotol air mineral & Panadol Actifast buat 'membunuh sakit' (killing the pain..hehe) ni. Alhamdulillah, selepas saya menjalani pembedahan rahim 2 bulan lepas, flow period saya sungguh lancar. Tak berketul-ketul daging lagi. Betul lah kata doktor, dulu setiap kali period, bukan sahaja darah kotor yang keluar, lapisan dinding endometrium juga terkoyak-koyak & keluar bersama. Itulah antara punca utama dysmenorrhea saya yg dianggap severe juga. Lama sungguh saya 'menderita' period pain, kini syukur segalanya telah pulih semula. Bagai mimpi rasanya.

Itulah yang saya maksudkan dengan 'kegagalan'. Hadirnya Cik 'P' bermakna usaha saya untuk mengandung gagal lagi. Bohong saya katakan jika saya tak rasa sedih, tp sekarang perasaan sedih itu datang seiring dengan perasaan geram untuk mencuba & terus mencuba lagi. Setiap kali itu jugak, saya merasakan masa untuk saya berbadan dua kian hampir tiba. Jika dalam istilah menjual/berbisnes, motto saya adalah 'every NO bring closer to YES. Sama jugalah saya aplikasikan dalam usaha saya nan satu ni.

Saya selalu tersenyum bila mengingatkan kelakarnya saya kerana hampir setiap bulan sebelum period saya pasti buat Urine Pregnancy Test di rumah. Orang lain mungkin tunggu bila period delay kan, tapi saya tidak.. Untuk apa ntah saya buat begitu. Mungkin saya tak pernah putus asa, saya sentiasa berharap. Saya tak pernah katakan, "ahh,bulan ni malas nak test.." Saya cuba untuk berlagak selamba, orang kata buat derkkk aje, tapi saya sungguh tak sabar untuk melihat menjelmanya 'double line' di test kit device tu.. Bagaimana agaknya ye, jika suatu hari nanti impian saya terkabul?? Saya harap saya tak melompat hingga kena siling sudah lah.. Hahaha. Sampai sekarang, saya tak dapat nak bayangkan 3 perkara ini:

1) Apa rupa saya bila saya nampak hasil test tu positive.
2) Macam mana saya nak bagitau Mr.Hubby, apakah cara yg paling suspen untuk khabarkan berita gembira tu padanya.
3) Bagaimana pula agaknya reaksi Mr.Hubby bila tahu yg dia bakal jadi seorang ayah!!

Ahhhh..sungguh saya tak sabar!

Sekarang izinkan saya menyambung angan-angan saya ni sekejap. Membayangkan semua ini sahaja sudah cukup buatkan saya tersenyum & rasa nak menangis, apatah lagi jika ia benar2 terjadi suatu hari nanti.. Seperti telah saya nyatakan dalam facebook saya, "Akan ku laungkan seantero dunia...."..

Tunggu sahajalah masanya.....

Tuesday, June 9, 2009

Happy 34th Birthday Larling!!!

Taaadaaaa...dah dapat pun dia present harijadinya.. Saya suruh dia pilih, antara 3 idea saya tempohari..rupanya dia pun memilih no.3!! Emmm, kenapa ye?? Rupanya Wheelbarrow tu baru berharga RM95, mesin rumput pula RM200+.. Clarks lah yang paling mahal harganya antara 3 barang tu.. Haiiii, materialistik jugak hubby saya ni ye..
Posted by Picasa
Setelah acara pilih-memilih berlangsung selama hampir setengah jam, akhirnya dia sebenarnya saya,hehe pilih yg ni... Walaupun pada mulanya hati agak terpaut pada design yang lagi satu, kaler raw gold, tapi sebab kasut tu lebih rugged & hanya cantik dipakai dengan jeans sahaja rasa saya lah maka terpaksa lah kami tolak tepi.. Tapi, ia memang nampak trendy as a rugged shoes, while this one is more classy.. 

Saya suka tengok dia bergaya dengan kasut barunya itu!! Memang tepat sekali dengan imej barunya yang saya baru cipta..hahaha..

Happy Birthday my darling hubby!!
I pray for only the good for you in this world & the best at the End!!

I Love You


Tun MM's cafe again....

Posted by Picasa
It was a belated & postponed birthday celebration for Mr.Hubby. Abang treated us at The Loaf Pavillion for an evening tea. The Loaf is yet our all-time favourite spot for a tea-talk-time. Roti Mahathir ni memang sedap lah!! ..and I am not a bakery lover indeed, but The Loaf really makes me to never-say-no.

Heartiest thanks to Abang & Akak.

Sungguh girang katak melompat,
Hingga terjatuh ke dalam perigi,
Moga rezeki makin diperhebat,
Tahun depan belanja lagi...

(tahun depan apa??bukan sebulan 5-6 kali ke kita makan-makan??hehehe)

Breakfast Spot...part one


Posted by Picasa
This place is called Beranang Kopitiam, it's not like the modern & trendy kopitiam like we have nowadays in the cities, but it is more like just a 'kedai kopi cina di hujung kampung'!! And yet, that Beranang Kopitiam is the name that I just given to the shop, because it actually doesn't have any name..haha..

This is one of our favourite breakfast spot. It takes us about 20 mins (plus waiting time at the traffic lights) to reach there from our home. We come here averagely once in a fortnight, but sometimes once a week.. Depends on our 'wake-up-mood', if our tummy says Beranang, then it's beranang.. What an easy life staying in Salak Tinggi..

What is so special about this Kedai Kopi Ah Ping???(the owner's name)
Roti Bakar definitely!! It's Roti Bakar is marvellous, crunchy but soft.. There's 2 types of roti bakar, one is 'Biasa' & another one is 'Original'.. Biasa means the roti is crustless while Original means the crust is still intact..(waaaa hi-tech pulak rasanya explanation ni)

Besides Roti Bakar, another craving is for its Roti Stim (steam).. This is when they steam the roti benggali so it become so soft & fluffy.. Mr.Hubby would prefer roti steam Original than roti bakar when we come here, and I would prefer otherwise.. (difference completes our world right!!)

Another MUST-HAVE menu is a packed Nasi Lemak Ikan Keli,wrapped in banana leaf.. Wallaaaa... heaven! The sambal is quite different than common nasi lemak's sambal. It is just a small pack, usually we eat 2 packs at a time.. Memang sedap! ...and tapau some more to bring back home....hehehe

Ohhhh, next time when I came here again, I'll try to remember to snap a picture of each menu before having it done into our hungry-tummy..hahaha.. Last time,terlupa lah..lapar sangat..

Saturday, June 6, 2009

Doa Rasulullah (1)

Anas melaporkan, "Nabi Muhammad sering membaca doa:

"Ya Allah, aku memohon perlindunganMu daripada perasaan lemah & malas, perasaan takut & usia yang terlalu tua, dan sifat kedekut. Aku memohon, lindungilah aku daripada seksa kubur, dan daripada fitnah kehidupan & ujian mati."

Dalam rekod lain ditambah:

"Juga daripada beban hutang & dikalahkan orang"

{direkodkan oleh Muslim}

Friday, June 5, 2009

Budak-budak memang lurus akalnya...

Entah kenapa, semenjak dua menjak ni saya selalu tersentuh hati melihat keletah budak-budak..
Selalu terkesima dengan kata-kata mereka..
Tersenyum sendiri bila berbual dengan mereka..
Mungkinkah tak lama lagi saya pun bakal bergelar ibu?? Harap-harapnya lah.. :)

Malam tadi ketika saya menyiapkan tempat tidur anak-anak buah saya (tempat tidur saya juga lah tu,memang selalu bila Pak Lang nya kerja,mereka dah 'booked' saya awal-awal), Nazeem masih nak On kan laptop;

Mak Lang : Dah la Ajim, tidur je lah..Mak Lang dah tak nak buat kerja dah.
Nazeem : Kejap lah....kita nak bukak ni je.
Mak Lang : Nak bukak Ultraman la tu. (memang itu je yg dia tahu, bukak YouTube,type Ultraman Tiga, pastu tgk walau 100 kali benda yg sama)
Nazeem : Kejaplah Mak Lang..
Mak Lang : Ajim ni tak dengar cakap Mak Lang. Mak Lang kata tak payah bukak, jgn lah bukak.. (sikit lagi saya dah nak tinggikan suara..ishh tak sabar betul)
Nazeem : Haaa..jom Mak Lang,kita nyanyi sama-sama. Mana buku kecik Mak Lang tu..

Rupanya dia bukak Asmaul Husna yang saya simpan dalam Winamp. Saya terlupa nasihat saya suruh dia nyanyi lagu tu setiap kali bangun & nak tidur. Haii,rasa bersalah pulak marah-marahkan dia tadi. Akhirnya saya pun sama-sama menyanyikan nasyeed Asmaul-Husna tu sambil tersenyum & sedikit keinsafan dihati..
--------------------------------------------------------------------------------------------
Petang tadi sewaktu saya menemankan Syamil buat latihan Maths, bunyi kicauan burung sangat bising di luar bilik saya. 

Syamil : Mesti burung-burung tu tgh gaduh kan Mak Lang..
Mak Lang : Tak...kan baru lepas azan Asar tadi. Burung-burung tu tgh sembahyang..
Syamil : **tercengang**
Mak Lang : Amil biasa tak tgk burung terbang waktu Maghrib?
Syamil : Tak..ehh ada, ada...Naper Mak Lang?
Mak Lang : Kalau Amil tengok betul-betul, burung tu terbang ramai-ramai.Tapi,mesti ada seekor burung terbang paling depan. Dia sekor je kat depan.. Burung2 tu tgh sembahyang, dan yg paling depan tu jadi imam....
Syamil : Ye ke Mak Lang.. Mana Mak Lang tahu?
Mak Lang : Mak Lang bacalah..dalam buku..

...............diam............
Syamil : Burung takde otak pun boleh sembahyang, manusia ada otak selalu tak sembahyang kan Mak Lang..

Saya terus terdiam. Mungkin ini pengajarannya berborak dengan Syamil hari ni. Mungkin itu petunjuk Allah melalui lidah si kecil.

A Walk in Alamanda Putrajaya..

***Sila maklum,mulai hari ini,kata ganti nama 'aku' dlm blog ini akan bertukar kepada 'saya' sebagai usaha untuk menyopankan diri sendiri..hehe***

Hari ni saya kan sedap bunyinya bangun pukul 6 pg, sesudah solat Subuh, saya terus turun menyapu lantai di bawah. Bibik (bibik kakak ipar ada di rumah sebab anak2 saudara saya menghabiskan cuti sekolah mereka di rumah saya) langsung menegur, "Awalnya Jie sapu rumah?" Jawab saya, "Senang Bik, nanti budak2 dah bangun, susah pulak diorang lalu lalang. Nanti Bibik tolong saya mopkan lantai ye.." Bibik pun mengangguk. Bibik tu memang sangat2 boleh diharap. Di rumah kakak saya, dialah yang menjaga 4 orang budak, masak, basuh + lipat kain, gosok baju, siapkan budak2 ke sekolah, kemas rumah, tidurkan baby..Pendek kata, segalanya dia lakukan. Untung kakak saya tu. Habis, apa kakak saya buat ye??? Malas saya nak komen panjang lebar..Ibarat kata Nabil, 'lu pikir la sendiri'...

Sudah lantai dimop, saya langsung bersiap-siap nak pergi beli sarapan, nasi lemak penang, yg sedap tu. Sebelum keluar, sempat saya menjenguk dalam periuk nasi, ada lagi nasi semalam. "Ika, nanti Ika potong bawang, tumbuk sekali dengan isi ikan goreng ni ye." Ika ialah pembantu Kak Shila, jiran saya yg sekarang ini di Terengganu, bercuti di Pulau Perhentian dengan keluarganya. Ada kenangan 'pahit' tahun lepas sewaktu Ika ikut sekali ke Perhentian, sebab tu tahun ni dia malas nak bawak budak tu. Ika ni versi pembantu yg 'antonym' dengan Bibik tadi.. Bagai pahat dengan penukul perangainya..Aiiiii...

Balik dari gerai Nyak Zahari nasi lemak penang tu, saya langsung terus ke dapur siapkan nasi goreng. Ika bancuhkan kopi 'O' kampung, terus saya, mak, Syamil, Nazeem, Zaeem & Ika sama Bibik bersarapan. Mana mak budak2 & bapak budak2 tu ye?? Emmmm..masih dibuai mimpi rasanya..No komen!!! Lepas sarapan, cepat-cepat saya bersiap..hari ni saya dah buat temujanji dengan diri sendiri untuk ke Alamanda..membeli barang2 yang sengaja saya tiadakan supaya dapat saya jadikan alasan untuk ke sana..hehehe..

Sampai saje di Alamanda, mata saya terus tertumpu pada gerai handbag. Ermmm..cantik-cantik handbag ni, baru sampai tu..Nampak sangat saya pengunjung setia gerai handbag ye.. Pilih-pilih, saya pilih yg berwarna hitam, sebagai ganti bag 'G for Giant' yang semakin lusuh diheret ke sana sini.. Saya tak suka ada bag yg sama warna, membazir rasanya..dan sekarang, adanya bag putih & hitam,rasanya sudah lengkap gaya saya. Biarlah bag-bag lain tu tersimpan rapi, sekali-sekala akan saya keluarkan jika terasa rindu.

Cantik kan bag saya..harganya pun tak mahal sangat. Masih belum sampai seru untuk saya memiliki handbag ribuan ringgit harganya, walaupun niat dihati tu memang ada. Yelah, sekurang-kurangnya ada satu Tod's atau LV, baru saya boleh akui kehebatannya seperti orang perkatakan..hehe.. Bila?? Entahlah, tunggu dut tak cukup-cukup.. Bila dah cukup nanti, itulah time nya..**seronok berangan tak sudah**

Saya suka bag ni, warna-warni tali penyandangnya menambahkan lagi seri kehitaman itu.. :)

Sesudah itu, saya jalan-jalan lagi. Merayau sambil mata melilau mencari kalau-kalau ada nampak tanda 70% di mana-mana kedai. Emm Reject Shop, macam ok je.. Tapi biasalah, RS sekarang ni dah tak macam dulu. Sudah saya katakan dlm entry saya yang lepas kan.. Cuma, hati tterpaut juga pada sehelai baju tidur ala-ala Victoria Secret. Sudah lama tidak ke New York, beli kat Reject Shop pun jadi. Yang pasti, saya tidak pernah memilih brand, apa yang cantik & harga berpatutan dengan kualiti barang, saya capai. Malam besok Mr.Hubby pulang, bolehlah saya bergaya dengan baju tidur baru ni..Ehem ehem lah jawabnya...Hahahaha..

Kemudian, saya ke Watson. Ini tempat saya mengelamun mencuba segala macam barangan kecantikan, 1 jam pun saya boleh habiskan masa di sini. Watson Alamanda memang menarik, kedainya besar & banyak barang. Tapi, selalunya yang saya beli adalah 2-3 aje.. Buang masa kan jadi perempuan.. Tapi, saya suka katakan pada Mr.Hubby, masa itu saya gunakan untuk menilai seterusnya membeli hanya yang terbaik & berbaloi. Siapa yang untung akhirnya?? Dia juga kan...

Saya membeli Make-up Remover, untuk dibawa kemana-mana saya pergi. Selalunya saya hanya gunakan Facial Wipes untuk cuci make-up sebelum ambil wudhu' (jika saya diluar), tapi kian lama muka saya makin rosak. Risau saya bertambah bila Mr.Hubby & Kakak2 saya pun perasan, macam ada panau..Ohhh tidakkkkkk!!!!! Mungkin akibat dari pembersihan muka yang tak sempurna. Jadi, terpaksalah saya pakai Make-up Remover yg betul. Krim mata??? Haaa sejak dari krim mata saya dah habis 2 bulan lepas, saya langsung tak pakai krim mata! Usia dah melangkau 30-an ni, saya akui, penat nak jaga muka & badan. Kalau tak dijaga dari sekarang, nanti takut terlebih bajet pula dimasa depan.. Muka yang dah teruk baru nak dijaga, teruk belanjanya nanti kan.. Jadi, saya sambung guna Krim Mata Loreal, Revitalift. dari dulu saya guna, macam ok je..hehehe.. (Panadol Soluble tu untuk kakak ipar saya yg tgh selsema sekarang)

Sambil jalan-jalan di Parkson, saya melilau melihat kaunter-kaunter produk kecantikan. Kanebo,Lancome,Dior,Clarins,Biotherm (saya tgh guna produk tu sekrg), macam-macam lagilah. Saya tak tahulah, adakah sebab produk yang tak sesuai dengan kulit saya atau sememangnya produk tu tak bagus?? which I then agree on the first assumption.. Harus, produk apa yg patut saya pakai?? Dulu, saya pengguna setia Dermalogica. Memang bagus, tapi harganya yg selalu buatkan saya pening kepala. Saya segan nak minta pada Mr.Hubby setiap kali botol atau tiubnya dah kosong. (isteri yg baik kan??hehe). Saya fikir, mungkin kulit dah elok, saya boleh bertukar pada jenama lain pula. Lalu saya mencuba Loreal.. Semua produk muka saya gunakan Loreal. Tapi,muka saya jadi terlampau berminyak..aduhhhhhh.. sampai sekarang ada lagi barang2 tu dimeja solek saya.Nak buang,sayang pulak. Kemudian,saya ambik jalan tengah, jalan yang tak murah & tak mahal sangat. Saya guna Biotherm. Tapi jadi begini pula...Belum bertukar botol pun. Saya udah mati kutu, walaupun kutu memang takde dikepala.. Saya kunjung kaunter SKII.. wow, harganya sahaja buat saya melopong.. Tapi, Kak Shila pernah ceritakan experience dia menggunakan produk SKII, memang amat bagus.. Testimoni sebeginilah yg sering menjerat saya. (tolonglahhhh).. Saya tanyakan tentang Facial Treatment Essence yg sering keluar diiklan tu.. Rasa saya, kalau itu sahaja boleh perbaiki kualiti kulit saya, mungkin saya hanya pakai yg itu sahaja, lain-lainnya saya tetap dengan Biotherm. Nasib baik ada sampel, bolehlah saya mencuba dulu. Takut saya nak terus beli saiz besar, buatnya tak sesuai..meraung saya duit dah terbang... Boleh ke lepas ambil sampel di Alamanda, saya pergi ke Mall lain-lain pula?? Kumpul sampel untuk stok sebulan?? Percuma aje..hahahaha..

Sebelum balik, saya ke MPH. Saya dah janji dengan Syamil & Nazeem nak belikan buku latihan untuk mereka. Syamil di Tahun 3, Nazeem pula baru 6 tahun. Nazeem ni lambat sikit boleh membaca, tak tahu approach macam mana nak saya praktikkan. Terpaksalah saya menjengah ke blog kawan-kawan yang ada cerita tentang homeschooling. Lenguh juga mencari yang mana terbaik, akhirnya saya memilih buku-buku ni;





Dan untuk saya, hati terpaut pada satu buku keluaran terbaru PTS; Doa Kesukaan Nabi Muhammad saw. Saya membelek beberapa helaiannya, dan saya suka kerana doa-doanya ada maknanya sekali. Buat apa berdoa kan, jika maknanya kita tak tahu?? Kecil aje buku ni, pocket size, boleh dibawa ke mana sahaja & diletakkan dalam handbag. Saya suka lah!! Kawan-kawan pun patut beli, bukankah bahagia jika doa kita sama dengan doa Nabi Muhammad?Terasa seperti Baginda yang mengajarkannya...

Dan bila saya pulang ke rumah tadi, saya sempat membaca beberapa doa2 Baginda..hati menjadi sayu, syahdu mengenang diri.Betul kata Saidatina Aisyah r.a," Rasulullah suka doa-doa yg singkat tetapi meliputi semua maksud." Doa-doanya bagus, saya baca sampai menitiskan airmata..saya mengenangkan, Rasulullah insan yang sudah dijamin maksumnya & sudah gerenti syurganya, masih berkali-kali memohon ampun & hidayah dari Allah..Sedangkan saya???Kadang-kadang,dek sibuk dengan urusan dunia, terus bangkit dari sejadah sesudah salam..sibuk sangat kononnya..Sombongnya saya dengan Pencipta, Tuhan yang mengkabulkan setiap permintaan makhluknya. 

"Ya Allah,Tuhan yang berkuasa mengubah hati-hati manusia, tetapkanlah hati kami supaya terus taat kepadaMu"..

Thursday, June 4, 2009

Untuknya apa saje...

Mr.Hubby just called..He's in Sibu, duty starts at 1700 hrs so he got time to have a lunch nearby the hotel. He asked me to guess what food did he ordered just now..It took me only few seconds to make a very precise guess, it's Carbonara!! And yet again, he was kinda puzzled how I could get it so right.. Hehehee, i told ya many times, Wifey's Instinct is something you cannot play with.. It's sometimes (most of the times) scarily accurate..hahaha. 

Hubby said, now rice seems to be monotonous. Breakfast, nasi goreng; and lunch nasi campur.. Everything nasi nasi nasi.. chetttt, baru kali ni dapat co-pilot mat saleh, terus tak reti mkn nasi, hehehe.. So, as I was expected, this sentence came thru his mouth. "You dah lama tak masak Spaggetti, Caesar Salad, Sheppherd Pie, your homemade pizza, bla bla bla..." Aiiiii, nak masakan omputih pulak dah.. It's true, it's been really while I didn't cook all these dishes. Since moving to this so-called hutan rimba, I am more keen to cook kampung style dishes. I don't know, but my tummy loves that especially having those meals in an orchard like this. Macam tak masuk pulak, makan carbonara sambil tgk pokok durian ehh..

Now, i'm recalling back my recipes of those kind of food.. Thought of having those on this Sunday.. Ooopsss, today is already 4th, means Mr.Hubby's birthday is just coming in 2 days.. Woohooo..what I'm going to give him this time ahhh??? It is always a head-cracking thing when need to think about his present.. Last year, I bought him a series of paintings from Bali, which is now perfectly hung at our living hall wall. This year, I think, it's unfair if I choose something that I like, as I alway do, and giving it to him means I have a chance to own it too at the same time.. Teruk huhhh?? I have few things in mind right now, shhhhhhh, don't tell him ya..

1) Wheelbarrow; hahaha..he is now using a punctured  wheelbarrow for his everyday gardening activity. And it's good if I buy him a new one, isn't it??
2) Mesin Rumput; this is a quite good selection as well. At the moment, he has to borrow Ajip's (neighbour) grass-cutter every now & then.



3) Clark shoes; he is long for this. Takdelah asyik dgn selipar ke sana ke mari.. This will bring a better sight to my eyes as well right,..hehehehe..

So, what say you friend???


Gulai Telur cara aku..

Atas permintaan ramai, chehhh apa yg ramainya?? , aku sertakan kat sini resepi Gulai Telur, tp cara aku lah..dok tahulah sedap ke dok.. Cuma, inilah lauk yg aku masak jika rasa takde selera dgn lauk lain. Simple tapi, lauk ni jugak selalu mengembalikan kenangan di zaman kanak-kanak dulu. Maklumlah, time budak, semua suka telur kan.. Gulai Telur ni jugak favourite Tasya, anak my neighbor tu.. Kadang-kadang, dia dgn manjanya, bagitau.."dah lama aunty ujie tak masak gulai telur tu".. so my heart will melt...

1) Blend bawang merah 2-3 biji, bawang putih 1 ulas & kunyit hidup 2cm. Blend dgn air ye..
2) Masukkan dalam periuk. Masukkan santan, 2-3 keping lengkuas, 1 atau 2 keping asam gelugor (asam keping), dan 2 sudu besar cili kisar.
3) Atas api sederhana, kacau (jgn tinggal) selalu sampai mendidih.
4) Pecahkan telur satu per satu ke dalam mangkuk. Pastikan telur baru ye, sebab kita taknak telur tu pecah, biar telur kuningnya sebiji-sebiji. Masukkan ke dalam kuah tadi, sambil kacau pelan-pelan.. Jgn kacau kuat sgt, takut pecah lak telur2 tu..
5) Last, masukkan garam. Rasa. Angkat & hidang.

Makan pulak dengan ikan goreng garing-garing..Wallllaaa...

Award from zawiyah-nizam.blogspot..

Thank u so much cheza for this award!

Insyaallah, I'll try to improve my writings from time to time. At the beginning of the creation of this blog, i thought it was just for me my ownself, just a written note of myhumble life, my feelings, my happiness & sad moments, my prattlings and so on and on.. But, knowing that others (especially You!) likes to read this, I'm more than happy to write & share..

Hope Allah gives me that Istiqamah to consistently sharing things with you & guys out there.. Whatever is told & shown here, my intentions is not to show things off, but honestly just to share..be it nice or bad things, please understand that I just wanna express my true feelings at that specific moments.. 

And true friend is the one who laugh when her friend smile, and cry when her friend is sad... 

Wednesday, June 3, 2009

Another recipes from my humble kitchen..

Ari ni aku masak keli, sebab anak sedara aku Syamil Rais tu memang suka ikan keli. Pagi-pagi lagi aku kejutkan Mr.Hubby pegi pasar beli ikan keli, aku mcm malas sgt nak drive ke pasar pagi ni. Sekali dia call, bgtau ikan keli kat pasar dah abis, reasonnya Makcik yg jual keli tu kata, sekarang tak ramai beli ikan keli, sebab orang ramai khuatir ikan keli tu dari Perak.. Kan heboh ikan keli kat Perak diberi makan benda2 yang tak sepatutnya. Aku pun tak tahu pasal ni, betul ke CheZa?? So, Mr.Hubby terus ke Jenderam, ada satu kolam ikan keli peliharaan org kat situ. Lagi meyakinkan, bersih & suci, tanpa was-was lagi..hehehe..macam iklan Zaitun pulak.
Ikut putaran jam; Gulai Telur, Keli Balado, Ikan Goreng, Kentang Bilis Goreng Lada Hitam, Kacang Panjang Goreng, & kat tengah2 tu Daging Dendeng Sos Ikan.

Aku rasa ramai yg dah tahu resepi lauk ni kan..tapi takpe lah, memang niat kita untuk tukar-tukar resepi kan. Inilah satu sebab sebenarnya kenapa aku tak berapa gemar makan di luar, dengan harga lauk-lauk di restoran sekarang, kita dah boleh jamu sepuluh orang di rumah! 7 ekor keli ni, beli terus di kolam, baru RM5.50, boleh 6 orang makan paling tidak. Berapa sangatlah pula harga cili tu dan sebiji bawang besar! Eh, aku kalau dah melalut, memang sah Minah Dapur..

Ok,ni resepinya:
1) Goreng dulu ikan keli garing-garing. Best makan sirip-sirip yg crunchy tu..
2) Blend kasar cili merah, bergantung pada kesukaan sendiri. Jika suka sambalnya, guna lebih cili. Dry-blend ye, kita tak nak terlebih air dalam sambal nanti.
3) Mayang separuh biji bawang besar. Tumiskan sampai keemasan.
4) Masukkan cili blend tadi, bersama air asam jawa pekat dan garam. Goreng hingga garing sedikit.
5) Sudah siap, angkat dan taburkan atas ikan keli tadi. Jgn masukkan ikan terus ke dalam sambal, sebab nanti ikan tu jadi lembik pulak terendam dlm sambal tu.

Ni pulak Dendeng Daging. Tersangat mudah caranya, pejam sebelah mata pun boleh..hahaa..

Perap sahaja daging yg dipotong nipis-nipis dengan sos ikan, bawang putih tumbuk & perahan limau kasturi/nipis. Perap selama setengah jam. Goreng dalam minyak sederhana. Goreng sampai garing, jadi warna macam dalam gambar kat atas tu. Memang agak lama, tapi sambil-sambil tu kita boleh masak lauk lain dulu, cuma sesekali kita balik-balikkan daging tu. Bila dah garing, mayang bawang besar & potong cili kering, masukkan sekali. Angkat & hidang.

Daging ni walaupun nampak macam hangus, tapi memang rangup. Macam keropok rasanya! Cuma rasanya agak masin sikit, bila makan boleh ganti ikan masin.. Makan sikit-sikit dengan nasi. Jangan pula diratah, takut nanti takde suara pulak.:)

Ini lah menu favourite aku kalau dah tak tahu nak masak apa. Boleh jugak buat tambah-tambah kan lauk yang ada atas meja makan. Lagipun,memang membuka selera. Pun senang, maklumlah, aku bukannya qualified chef nak bagi korang resepi yg boombastic, cuma chef keluarga sendiri je..takde gaji pun..Kwang kwang kwang..
Cara-caranya:
1) Goreng kentang yg dipotong jejari ala-ala french fries tu. Angkat & ketepikan dulu.
2) Goreng ikan bilis pulak. Sama, angkat & ketepikan dulu.
3) Tumis bawang putih mayang, bawang besar mayang & cili padi potong.
4) Percikkan kicap sedikit, tabur serbuk lada hitam (dinasihatkan kawan-kawan blend sendiri lada hitam, yg dah siap dibotol tu tak sedap, tak wangi & banyak campuran tepung & Pak Aji) & garam sedikit.
5) Dah garing, masukkan semula ikan bilis & kentang tadi.Gaul-gaul, angkat & hidang. SIAP..
Posted by Picasa

Tuesday, June 2, 2009

Ayam Goreng Berempah..

Blend:
:: Bawang merah
:: Bawang putih
:: Serai
:: Jintan manis & jintan putih
:: Ketumbar
:: Halia
:: Lengkuas
:: Serbuk cili
:: Daun pandan
:: Sedikit daun kari
:: Garam

Blend je semua bahan2 tu sekaligus. Perap ayam dalam half an hour to 1 hour. Goreng. Angkat sekali serdak-serdak dia, jgn biar serdak tu hangus. Serdak tu lah nanti yg orang duk berebut. Hehehe..

Sambal jering & ikan bilis..


Lauk ni laaagi senang. Yang aku suka, ia memang membuka selera, tapi selera kampung lah.. Kalau tekak anda-anda semua yang suka makan cheese tu..lain lah pulak rasanya..Kui kui kui..

1) Hiris jering nipis-nipis. Pilih jering jgn terlampau tua & jgn pulak terlampau muda.. Rebus dlm 20 minit. Angkat & toskan.

2) Goreng ikan bilis sampai garing & rangup. Ketepikan.

3) Panaskan minyak dlm kuali. Tumis cili padi yg diblend kering tanpa air. (jgn blend terlampau lumat ye).

4) Bila dah agak-agak garing, masukkan garam & air asam jawa pekat. (sikit je).

5) Pastu,lih masukkan jering rebus & ikan bilis tadi. Tapi make sure cili padi tu dah kering betul2, sebab kalau masih banyak air, ikan bilis tu jadi lembut pulak. Tak sedap.

Dah siap pun..Senang kan???

Asam Pedas Daging


Entry ni khas utk CheZa yg telah merequest aku punye resepi: Aku combinekan terus bahan-bahannya dengan cara-cara nak masak nye dehh..

1) Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang besar & bawang putih yg dimayang, halia yg diketuk2 sikit, serai diketuk juga. Tumis sampai golden. Masukkan sekali daun limau purut dlm 2-3 helai.

2) Masukkan cili kisar (lumat) yg dikisar bersama sebiji bawang besar (jgn la besor bebenor saiznya ye..aku nk cakap pun tak reti tp kalau bawangnya byk sgt, nanti kureng kick pulak rasa kuah tu). Biar sampai cili masak, sesekali tambah air bila tgk dah nk kering. Kalau cili tak betul2 masak, nanti cepat basi.

3) Jgn lupa air asam jawa.

4) Masukkan daging, hiris jgn terlampau nipis & jgn terlampau tebal.. Biar sampai daging tu empuk. ****Petua utk empukkan daging; masukkan 1 sudu & 1 garpu ke dlm periuk, biar je kat dlm tu sampai kita siap masak**** So far menjadi, ye lah, petua kata orang lebih lama umurnya drpd ilmu. Selagi tak memudharatkan, ikut aje la..

5) Ini option ye,ikut selera masing2. Aku suka tumbuk sedikit jintan manis & jintan putih & sedikit halba. Masukkan dalam lauk ni, bau dia perghhh memang wangi.

6) Lepas daging dah empuk, masukkan gula & garam secukup rasa. Kalau boleh elakkan Pak Aji ye.. Rasalah manis, masin & masam nye..

Dah siap.. Depends pada jenis daging jugak. Kalau daging tempatan, daging pejal atau batang pinang, cepat la sikit empuknya. Haaa lagi satu, kuantiti cili kisar tu korang agak-agak lah ye, asalkan kuah dia jadi pekat sikit.,baru sedap.

SELAMAT MEMASAK!!

Kunjungan Ateh & the family pulak...

Haa..ari tu Abg Ju yang dtg, ni Ateh pulak. Abg Ju adalah abang sulung aku,Ateh pulak no.3. Tak lama lagi abang aku yg no.5 pulak kot nak datang, Abg Yie..haiii,syok betul bila adik-beradik datang berkumpul,byk aktiviti yang boleh dibuat..acara wajib.."mengumpating"..hehehe..Bila lah nak sedar kitorang ni..Tapi bukan ke kalau borak lebih daripada 5 orang,bukan mengumpat namanya?? Itu dah dikira berbincang!! Hehehe..
Pagi-pagi lagi aku sms Ateh,tanya nak dtg kul brape. Kebetulan hari ni hari Ahad,ada pasar pagi yg tersangat meriah tu.. Tekak aku dah lama nak makan masak lemak tempoyak pucuk ubi + daun kaduk tu..Dah lama sangat tak masak lauk tu rasanya..
Ni lah rupanya bila dah siap masak.Berkerumun, lapar sgt dah kot.. Masa nak hidang tu,aku cakap kat diorang,aku nak naik atas jap..Nak mandi, sebab badan dah berpeluh duk masak. Tak sedap pulak nak makan dlm berpeluh2 gitu.. Tengah mandi,aku teringat pulak nak ambik gambar lauk-pauk hari tu.. So,lepas dah mandi dah siap,aku turun. Sekali nampak depa sumer dah start membaham,huargh huargh huargh... Tak tunggu tuan rumah langsung!! Hehehe.. Aku pun sempat lah ambik gambar,tapi tak sempat nak close-up satu per satu untuk korang..

Ni lah lauk-pauk yang aku masak ari tu.. Main dish nye;
1) Masak Lemak Tempoyak Daun Pucuk Ubi+Kaduk
2) Asam Pedas Daging
3) Sambal Udang Petai Minang
4) Sambal Ikan Bilis Jering
5) Puyuh Goreng Asam
6) Ayam Goreng Berempah

Makan pulak dengan sambal belacan, ulam2 & ikan gelama (jeruk) goreng pastu diperah pulak dengan asam limau kasturi.. Memang selera betul, cuma aku je kureng sikit sebab tukang masak memang cenggitu aku rasa.. Lepas masak, tengok orang makan, kita pun dah macam kenyang..

Masak Lemak Tempoyak
Blend cili padi (segenggam) dgn kunyit hidup (dlm 5 cm). Panaskan kuali,masukkan bahan kisar tu..Biar sampai cili masak, about 10 mins. Kalau kering tambah air sikit2.. (be prepare for a multiple sneazing ye..!!). Sambil2 tu masukkan serai yg diketuk dlm 3-4 btg, udang (jgn buang kulit) sebagai perasa. Pastu masukkan santan, kena selalu kacau, kalo tak kuah jadi tak cantik.. Agak-agak mcm dah nak mendidih, boleh masukkan tempoyak..(make sure tempoyak sedap tau,sebab this lauk is totally depends on the taste of your tempoyak). Kacau-kacau. Last boleh masukkan Pucuk Ubi (yg dicelur terlebih dahulu), Daun Kaduk & Daun Kunyit.. Daun-daun ni semua dihiris halus2.. Masukkan dalam kuah sekaligus, biar sampai layu & agak lembut daun2 nya. Masukkan garam secukup rasa..SIAP!!

Kalau nak resepi lauk-lauk lain tu,korang bagitau aku lah.. Aku ni mcm dah ngantuk sikit, so jari dah makin malas nak menaip..Heehe..


Posted by Picasa

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin