Tuesday, June 2, 2009

Sambal jering & ikan bilis..


Lauk ni laaagi senang. Yang aku suka, ia memang membuka selera, tapi selera kampung lah.. Kalau tekak anda-anda semua yang suka makan cheese tu..lain lah pulak rasanya..Kui kui kui..

1) Hiris jering nipis-nipis. Pilih jering jgn terlampau tua & jgn pulak terlampau muda.. Rebus dlm 20 minit. Angkat & toskan.

2) Goreng ikan bilis sampai garing & rangup. Ketepikan.

3) Panaskan minyak dlm kuali. Tumis cili padi yg diblend kering tanpa air. (jgn blend terlampau lumat ye).

4) Bila dah agak-agak garing, masukkan garam & air asam jawa pekat. (sikit je).

5) Pastu,lih masukkan jering rebus & ikan bilis tadi. Tapi make sure cili padi tu dah kering betul2, sebab kalau masih banyak air, ikan bilis tu jadi lembut pulak. Tak sedap.

Dah siap pun..Senang kan???

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin