Sunday, November 23, 2008

Sesi bercerita..

I want to tell you something..
Something that people might don't know..

Whenever I met my old friends these days,they often said,"alahai kurusnya ko ujie,bila nak gemuk sikit ni.." or "makanlah banyak sikit..macam tak cukup mkn aje" or "dah kurus mcm ni tak payah lah nak diet lagi.."..and I was everytime,like..yeh yeah yeah..and sigh...

Dulu ye,aku mmg admit..I was thin like a piece of paper..jalan pun terhuyung hayang..angin kuat sikit kat luar aku dah takut,takut rebah kena tiup..hehehe..yes..but that was years ago,back in 2003/2004,i can still remember..Mana taknya,I was only 39kg by then..daripada my third year in Uniten until my second year of marriage..Tuhan je tahu,aku betul2 tak suka dgn weight aku time tu.macam2 gelaran aku dapat.."tulang","skeleton","meter parking" bla bla bla...nak shopping baju pun susah..just imagine XS is still roomy for me.. I was once see a doctor..and he carried out several test for me..but it was all went right..nothing's wrong..sampaikan last sekali doc tu suggest aku makan ubat cacing..kwang3x..ap,dia ingat aku ni main pasir hari2 ke...(of course I'm still taking Zentel once a year,eh org besar pun ada cacing lah..)

Puas aku buat macam2 untuk gain weight again..Weight Gain?dah & it didn't work..at all..Multivitamin?dah..hampehh jugak..Hinggalah suatu hari yg sunyi..jeng jeng jeng...I was back in Dungun time tu,looking for ubat resdung for my sis-in-law..ada orang kata,ubat resdung kat Dungun,happened to be kat kampung aku,is the best sinus treatment ever heard..so,cari punya cari..jumpa..mahal gak..it's a capsule of herbs..herbs apa..that's still a mystery.. So,aku pun bagi kat adik ipar aku,while after that me & Mr.Hubby went off to Cairo for about 10 days..and I never knew what happened at home..but after coming back from the trip..jeng jeng jeng lagi..

I still remember,I was at the door taking off my boots when I saw someone I hardly recognize,eating at the dining table..she was not facing me, but dia tu mmg chubby lah..nampak muka pun tembam je..and she was eating like nobody cares...And then she turned at me and MasyaAllah..apa dah jadi dgn adik ipar aku ni...baru aku gi 10 hari dia dah jadi BUNTAL????????Ouh my God...speechless..pastu aku pecah perut ketawa..she yelled,"ni semua kak uji punya pasal lah..org dah takleh stop makan je..seminggu dah naik 3 kg.."naper??aku tanya.."ubat resdung tu lah..resdung mmg baik..makan udang seafood apa pun tak sakit,tak gatal..tapi nafsu makan tak ingat dunia.."

I was like..""TOINGGGGG" kalau dlm cartoon tu kan ada gambar mentol atas kepala kan..dapat idea lah tu..aku tak kira..aku nak makan gak ubat resdung tu..Mr.Hubby kata..what for,u are not having any resdung symptoms..pedulik apa aku..it's all herbs anyway..no harm..yg pasti ubat tu leh buat i gemuk balik...dan jadilah aku pengamal ubat resdung yg setia..

2 weeks after that,we went off again..this time to Dubai & Beirut..I was still 39kg during departing for the trip..sampai kat Dubai,aku makan beriani sama byk macam nasi tambah kat rumah kita tu..and di tambah lagi dgn bermacam2 makanan yg aku jumpa kat tepi jalan..sampaikan Mr.Hubby kena urut jap kat McD..and then going to Beirut,aku melantak dalam aircraft mcm org lapar setahun tak makan..nasib baik 1st class tak ramai,so aku lah dgn bangganya menghabiskan all the food..semua crew hairan...sampai kat Beirut,aku masih ingat..Mr.Hubby beli seekor ayam panggang..tapi he was too tired to eat that night..hasilnya aku bangun tgh malam kat hotel tu..menketedarah ayam tu seekor sorang2 dgn lahapnya..lagak tak ubah macam orang bela pelesit..kahkahkahkahakh...dan begitu lah berlarutan setelah back to M'sia..makan makan makan..pegi KFC boleh order 2 dinner plate just for my own tummy tau..one loaf of spring roll tu aku makan sambil jalan2 je kat Subang Parade..dan paling haru,aku tgk chocolate rice dalam fridge pun,aku telan abis 2 botol..(chocolate rice tu mak mertua aku nak wat kuih raya..)

I didn't care,despite what people around me say about that herbs maybe contains steroid..tak mustahil..tapi aku suka..sebab it gave me energy..tgh tgh malam pun aku boleh basuh baju..(handwash tau)..dah badan pun cam voluptious lah skit..hehehehe..it went on until I reach 47kg,in just A MONTH!

Masa tu aku faham macam mana Incredible Hulk rasa bila dia jadik hijau..because I was feeling the same too I guess..masa nak gemuk tu,adussss urat2 badan nak mengembang kot..and it was so drastically happened,rasa mencucuk2 satu badan woo...Masa aku dah rasa sakit tu,aku stop makan..then slowly my weight down to 45kg..ok lah sikit..by right,that is my ideal weight pun..

And now,I'm in the range of 45-46kg..maintain...bulan posa ari tu takut jugak,turun sampai 42kg,tapi alhamdulillah 3rd raya dah naik balik jadi 46kg..hahaha..So now,I'm indeed in my ideal weight..suitable with my height..tu yang aku selalu tak paham naper orang selalu kata aku kurus...arrghhhhhh!!!! tensennnnn... Bagi orang yg kata aku tak makan,diet or whatsoever...come and watch me eating..still macam orang bela pelesit wa cakap luu....I am still taking heavy meals (nasi) at 12 night..breakfast/lunch/dinner dah semestinya nasi...kalau tak macam missing something..Kesimpulnnya,aku memang dah makan banyak..

Jadi kengkawan semua...nanti kalau jumpa,jgn lah kata aku kurus..aku dah ideal dah camni..in fact,lemak terkumpul jugak kat lower abdomen ni...yg tu korang tak nampak..hahahahaha..Ni,by the time aku finished my last line here..aku dah rasa lapar balik..and if I'm going downstairs,it's gonna be my 3rd time makan nasi...huarghhhhhh...

P/S:kalau nak bukti,tgk gambar dalam FB aku,masa gi Zurich,Cairo,Beirut,Dubai semua masa 39kg..apart from that..aku dah gemuk..especially masa kat New York tu..bulat giler muka..hehehehe

No comments:

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin