Thursday, August 6, 2009

Ketam Masak Pedas

Posted by Picasa

The Ingredients:
Ketam (as you wish how many lah)
Garam & Kunyit serbuk
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap pekat
Cili padi - cukup utk buatkan rasa pedas yg menebalkan bibir..
Daun ketumbar.

How To:
1. Perap ketam dgn garam & kunyit, goreng garing kemudian toskan.

2. Basuh kuali dulu..(hahahahaa..itu pun nk bagitau ujie..)

3. Blend cili padi dgn air (wet blend lah tuu), masukkan dalam kuali yg telah dipanaskan. Tanpa minyak ye..

4. Bila agak cili dh masak, masukkan kesemua bahan2 sos tadi..gaul rata. Biar sampai sos pekat & berkilat..

5. Masukkan garam secubit, depends ye kalo u all dh goreng ketam td tu masin, no more salt please..

6. Masukkan ketam..gaul2..

7. Hias dengan daun ketumbar yg dihiris halus..

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin