Friday, August 28, 2009

Lemon Sauce

This is a special request for Dira dear..asking about how to make a lemon sauce.
Well,it depends Dira..(cehh,mentang2 lah org tanya Lemon Sauce kann..
terus cakap omputih...ok o,kita balik Malaysia balik yea...hahaha)
Actually, depends gak..kalo nak masak ayam (most common dishes) ada spice sikit lah,
kalo nak buat desserts..lain sikit..

Apa2,pun..lebih kurang rupa lemon sauce tu cenggini lah..

Ok, kita buat lemon sauce utk desserts dulu..
The Ingredients
1. Setengah cawan gula
2. Suku sudu garam
3. 1 cawan air panas
4. 1 sudu kulit limau yang di'grated' kan
5. 2 sudu (atau lebih) fresh lemon juice (perah sendiri la maknanya kannn..)
6. 1 sudu butter

How To
1. Panaskan pan. Masukkan gula,tepung jagung,garam & air.
2. Kacau sampai it turns thick.
3. Masukkan lemon peel, lemon juice & butter. Kacau2. Siap.

Boleh hidang atas puding, kek, aiskrim..macam dlm gambar ni.

Ok, now kita tengok pulak resepi sos lemon ni utk masakan lauk.
Biasanya ayam lah kan..
Resepi ni saya combine kan dengan dua tiga resepi yang saya cari.
Bagi saya, sos lemon untuk ayam kenalah berempah sikit.
Maklumlah,lauk untuk nasi kan..
But,please feel free to alter ye Dira..

The Ingredients
1. 2-3 (depends on your cooking) biji lemon-squeeze the juice
2. Suku sudu garam
3. Setengah cawan grated lemon peel
4. 1 sudu butter
5. 1 sudu chopped basil leaves
6. 1 sudu rosemary leaves
(basil & rosemary lih beli kat Giant/Carrefour/Tesco dlm bottle, mahal sikit lah)

How To
Mix kan semuanya. Panaskan atas api perlahan dalam 5-7 minit.
Siap dihidang dgn ayam goreng crispy
atau
ayam panggang berempah.


Selamat Mencuba Dira...and others too!!!

6 comments:

mademoiselle said...

wahh..special entry for me. Thnx a lot ujie. muuuaahhh!! Agak2 kalau taruk honey sikit ok tak? kasik rasa masam2 manis.. basil & rosemary tu yg dry punye kan mcm oregano in bottle tuh??

chujie said...

suka ler tu entry utk dia je..hik hikhik..

letak honey,ok gak kot yek..letak sikit2 then rasa,takut terlebih rasa manis,hilang pulak rasa lemon tu..

ye,yg dry dlm botol tu..rosemary rupa dia halus panjang2..cehhhh,mcm lah org x tau baca kat botol,apalah aku ni..hehehe

mademoiselle said...

hehehe.. ok. got it. aku ade kot kat umah.. hihi.. tak sabar nak try.. thnx again ujie. ;)

iRa said...

terliur di buatnya....:)

ujie, menjawab soalan ko kat blog aku tu... 2 medium boxes n 2 small boxes tu around RM 300 lah.. it's promotion rate for raya.. sebab katanya brg2 tu akan sampai before raya and its door to door shipping...

Anonymous said...

hahaha..smlm aku beriya gi econsave beli brg dapur dan berazam nk buat lemon sauce untuk pertama kalinya. skali tup tup dh smpai kt counter, dlm byk2 brg lemon tu yg aku lupa nk timbang. dh ramai org pun q aku terpaksa la tinggalkan lemon tu.

hari ni bukak blog mung pasal lemon sauce!

oitt dira hang nk masak apa?

chujie said...

bukan mung aje ra..aku pun selalu gitu..sokmo lupa main item..hehehe

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin