Saturday, October 23, 2010

Dah pregnant???

Tengok entry title kat atas tu, sure ramai yang cepat2 bukak blog saya ni kan..hehehe.. Jawapan saya masih sama seperti masa2 lalu..belum ada rezeki lagi. So, to whom the title goes? Entry ini specially dedicated to my friend..** u know who u are ** Kalau boleh saya nak announce kuat2 kat sini namanya, tapi saya takut dia bercadang nak rahsiakan dulu from public, so saya respect niat dia tu..sebab saya tak nampak pun dia announce berita baik tu kat FB dia..

To my dear friend..
Alhamdulillah...that was the first word uttered from my lips after reading your message that saying you are now 3 months pregnant! I was in the car at that time, with my darling Mr.Hubby. I read your message loud so that he too could hear it. What is my second reaction?? There were tears in my eyes, my voices seem stuck somewhere..tersekat-sekat. But, one thing for sure..I knew that it was not a sad tears. After reading your message, I was trying to feel what you feel when you first time knew you are positively pregnant. And that is why, the tears present, even though tak sampai menitis ke pipi..tapi cukup untuk buatkan aku pakai sunglasses sebab nak cover line dengan Mr.Hubby yang jugak nampaknya agak terdiam sikit lepas tahu berita tu.

My dear friend,
I was soo happy knowing the news. I did tell Mr.Hubby that I wanted to buy a card for you, then Mr.Hubby said.."facebook kan ada". I said to him, "This is the news that I cannot simply say congrats on the facebook. It is something really special that I feel like telling everybody about it, even though they do not know who my friend is." Tapi, aku minta maaf, aku betul2 takde masa nak gi beli card tu..so I guess, this blog would do just fine for me to express my feeling, to share your happiness.

My dear friend,
It was 8 years!!! 8 painful years of failures over failures..but in just a blink, dengan izinNya yang Maha Penyayang..those 8 sad years now gone with the wind. Tahniah dari aku my friend, dan aku nak ko tahu ini antara sehebat-hebat tahniah pernah aku ucapkan pada orang. Why? because i know how you feel. Aku tak tahulah,maybe aku terover sikit react about this, mengalahkan tuan punya badan (eh takkan kot)..hehe.. Tapi everytime aku teringat kat ko, aku macam nak nangis happy. Seronoknya bila aku imagine, how your beloved hubby react bila dapat tahu ko pregnant kan..and how I wish I could experience the same thing..Ya Allah, percepatkanlah....

My dear friend,
Enough about me telling my feeling.. It's gonna be 6 months ahead for you. 6 months of joy, of pure love, of unconditional bonding, 6 months of nurturing the 'inside of you', 6 months of 'knowing each other'..dalam 6 bulan ni jugak ko akan berkenalan dengan 'dia'...I bet, that's gonna be a miracle feeling, yang susah nak digambarkan dengan perkataan. Untuk sesetengah orang yg senang dpt rezeki tu,maybe it's nothing..but for people like us, bila Allah tahan dulu 8 tahun, then only He grant to you, we will be cherishing each second of it.

Please consider my advises ni...anggap je lah ni nasihat & panduan dari seorang yg byk membaca about pregnancy..hehe.. Dah memang aku tak pernah experience, so taklih lah nak share experience.hehe.
1) Banyakkan membaca al-Quran selama pregnancy ni.
2) Banyakkan makan kurma & badam.
3) Ko try selesaikan problem2 matematik byk2, nanti anak ko pandai.
4) Bila ko nak beri nama, namakanlah dia dgn sebaik-baik pengertian..kerana nama itu doa & bila seorang ibu panggil nama anaknya, doa itulah yang diucapkan ibu sebenarnya.
5) Minum susu kambing especially 2 bulan terakhir, boleh elakkan jaundice atau demam kuning.
6) Jgn byk minum soya, nanti kulit anak ko terlampau sensitif. Kena gigit nyamuk pun berkudis.
7) Bykkan makan fruits & vege. Kalau boleh yg organik lagi elok.
8) Jgn mkn ayam byk sgt, kecuali ayam kampung yg betul2 kampung mali..bukan yg commercially raised.
9) Bykkan baca ayat2 Manzil utk elakkan dari gangguan jin & syaitan.
10) Everytime ko makan, do not ever think that you eat for two. Makan sekadarnya & pilih yang menyihatkan ko & baby.

Wahhh banyaknya...This is just a sharing thoughts for you my friend. To me, mana yang baik,kita ikut. Yang memudaratkan, kita tinggalkan.

Sambil2 tu, ko doa2 kanlah untuk aku pulak bergelar ibu ye.. Inshaallah, my time will arrive soon.. Cuma sekarang belum masanya lagi.. Ada rahmat & hikmat disebaliknya. Aku yakin.

Ok dear, aku doakan ko sentiasa sihat & baby progress sebaiknya nanti. Jaga diri elok2, jaga baby elok2.. Sentiasalah update your pregnancy with me ye..I would more than happy to know..please share..

Till then...

6 comments:

Hanum said...

i'm in tears also... tears of joy... congratulations to whoever ur friend is... and keep going strong ujie... :')

Anonymous said...

insyaallah kak ujie,af doakan dipercepatkan kak ujie diberi rezeki bergelar ibu.amin...

p/s: suami yg setia dan rasa senang/bahagia bersama juga rezeki.tak semua orang dapat rezeki ni.jd bersyukur dan berbahagialah.

naili said...

sedih bila baca nih. org baik2 mmg gitu, happy bila org lain happy. sampai waktunya nanti, kami happy for u pulak, insya-allah.

chujie said...

Num : Tq very much..and any good news from you??

Af: Tqvm af..u r absolutely right!and i'll love him till my last breath..inshaallah

K.lah :Inshaallah kak lah,and tq so much for your doa..:)

Melur Roslan said...

hi there,
so sad read ur entry..me same like u..bila kwn2 yang baru je berkawin cakap "ehh..gud news..i dah.." i sure rasa something yg maybe org lain tak rasa..sama seperti u rasa..
dun wori..maybe our timw not coming yet..just think positive..thats what i tell myself..

Anonymous said...

Assalam Ujie..
menitik airmata i bila baca entry u ni..coz i always feel d same way..i akn rs hepi n excited yg t'sgt2 bila dgr kwn2 baik i yg br kwin dh prgnant..i really feel happy for them(but in my heart only Allah knows..)
but i percaya ade sesuatu yg nak DIA beri di sebalik stiap ujian itu..InsyaALLAH..smoga kita sntiasa m'jd insan yg redha n tabah..amin..

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin