Tuesday, September 1, 2009

Spagetti Bolognaise utk tekak Malaysian..


Hellooo everyone...
So,as promised, here comes the recipe..
Bear in mind, the original Italian recipe has been altered
in order to fulfill the tekak's requirement for Malaysian..haahahaha..

The Ingredients
1. San Remo spagetti (1 packet)
2. PREGO pasta sauce in Traditional & Roasted Garlic Parmesan
3. 1 tomato (if u wanted to make more sour, put in more)-chopped
4. Half of a carrot-chopped
5. Olive oil
6. Butter
7. Yellow onion (bawang holand)-chopped
8. Cili padi-chopped
9. Grounded black pepper
10. Minced beef, (kalo dpt yg daging tempatan lagi sedap..manis ataupun
beli je brand RAMLY)
11. Shredded Parmesan,Romano & Asiago cheese (if not,mana2 cheese for pasta pun will be ok)
12. Dried spice for Spagetti Bolognaise keluaran Masterfood's (kalo takde,Oregano je pun ok)

How To
1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang & cili padi sampai garing & naik bau.

2. Masukkan tomato & carrot yg telah di potong2 dadu tadi.


This is the PREGO pasta sauce yg saya guna dlm masakan ni. Ada banyak lagi jenis & perisa,
but so far (pada tekak saya lah), PREGO is the best & kalau buat banyak,
combine this two flavours..kalau tak, just use the Roasted Garlic Parmesan sahaja..

3. After you toss the minced beef tu, masukkan je dalam periuk tadi.
Stir it well, until all the meat is cooked.

And this is the cheese, spices & olive oil used. Rasanya spice tu new in the market,
sebab dulu2 tak jumpa pun..Tapi,kalau takde in your area, u can just use Oregano je..
Tu pun dah cukup & memadai untuk bangkitkan rasa bolognaise tu..

4. Bila daging semua dah agak masak & kering airnya, barulah masukkan sauce tu.
Some people tambahkan air, but me don't. Sebab tu akan jadikan kuah tu
a little bit watery, which is tak berapa kick nanti..lagipun air daging tadi dah ada..

Posted by Picasa
5. Meanwhile, boil a pot of water, put in 2 tablespoon of butter, pastu celurkan spagetti.
Butter tu utk elakkan spagetti tu dari melekat2 & tangled.

6. Bila dah angkat spagetti tu, gaulkan dengan beberapa titis olive oil & tabur Spice tadi..ratakan.

Now,It's ready..

4 comments:

Zawiyah said...

beza sket ngan aku buat. aku tak letak pun cili padi n carrot tu..but boleh try jugak nanti. cuma tekak org rumah aku ni nak rasa kuah nya sama sokmo..huhu..kalu tak sure sket komplen. the rest are the same, kdg2 aku letak button mushroom, tp nti rasa lain kan. next time, kena try letak meatball lak! sure marvellous! brand san remo, prego n daging ramly are the same! kdg2 kan ujie...aku terfikir gok, adakah aku ni mmg serasi memasak??bab2 masak ni boleh buat aku hilang stress tau!

Naili said...

jee, italian ni susoh sket nak diterima my nuclear family except my sis ida. tapi yang ujie kasi resipi ni nanti la kak ilah try buat 3,4 urat dulu spaggi tu, in case tekak sendiri jek bleh layan...

chujie said...

sama lah dgn ujie punye family dulu kak lah..kakak ujie bila sebut spaggetti siap uwek uwek lagi..(melampau x??hehe)..tp resepi ni kan dh di alter utk tekak kita..lebih kurang sama je rasa dgn mee goreng..hahhaaha..so now,kakak ujie tu dh terer masak spaggetti sendiri,satu family suka.but still,kalo kat restoran luar,mampossss tak order.. Pssttt: zaidan pun sama..kah kah kah..

Naili said...

eheheh itu la, italian ni dah ler susah nor nak nyebut, makan pun susah nor nak sesuai. nanti la, ntah bila la tu agaknya bleh try.

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin