Salam everyone!!
Hari ni saya berdua saje di rumah..
dengan anak buah saya, Asyraf..
Bangun pagi,saya minum Rooibos & sekeping roti.
Nak masak awal..senang.
Asyraf belum bangun lagi,so takyah nak sediakan breakfast dia..
Terus lunch aje lah!
One of the menu today is this!!
Delicious, sambalicious Udang Kering dgn Petai..
Senang je resepinya, saya suka sebab ia pembuka selera..
Cubalah ye!
Bahan-bahan:
20 biji cili padi
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Petai
Segenggam udang kering
Sedikit air asam jawa
How to:
1. Blend (dry blend) cili padi, bawang merah & bawang putih. Kalau boleh jangan
terlampau lumat, we don't want it to be too watery.
2. Masukkak minyak (agak banyak) ke dalam kuali. Tumis bahan
yang dikisar tadi. Minyak yang banyak tu sebab nak garingkan cili & demi ke'anggunan' sambal tu nanti..hehehe
3. Masukkan petai yang telah dibelah. Reason? Kena belah dulu takut2 ter'ngap' encik ulat
pulak nanti..eeeee..I'm so not Angelina Jolie!!
4. Bila agak garing, masukkan udang kering & air asam jawa. Kacau2 sekejap.
Angkat & hidangkan.
5. I guess udang kering tu dah cukup masin, tak payah lah taruk garam. Karang
high blood pressure pulak nanti.
Ok, selamat mencuba dari Kitchen Heaven!!
No comments:
Post a Comment