Saturday, May 2, 2009

Haruskah aku menulis???


It's Saturday..

Last night,Mr Hubby found one site about a Writing Workshop..organized by a successful writer named..ermmm forgot lah..It's a package of a 1-day Seminar & 2-days hands-on Workshop on how to become a successful writer & how to turn your writing into a profitable one..It caught my attention indeed...It's my kind of never-faded-ambition to be a writer..but time flies,and I do so many things that almost made me forgot that ambition of mine,and plus I didn't qualified academically to be one(takkan nak jadi penulis tapi bawak degree engineering aku ke interview..silap haribulan,disuruhnya pulak aku repair mesin suratkhabar!!) ..But then,I think everybody can be a writer,it's just how good or not ones at it..It's just a matter of 'will you attract people to read your writings','what are you going to write about', 'will you write any issues that bump into your head or should you write something that only you are expert of'... Well,it depends on your capability actually..What kind of writing suits you most..formal,professional,novel-type,casual...it's all in you..

Mr Hubby encourage me to join for the workshop..Huhhh..."You got talent",he said..Wow thanks,I heard it many times before from my friends..But,putting it this way..it's not that I have less confidence nowadays,but I believe my writing was far more better than it is these days...Mungkin skill tu dah merajuk kot..hehehe..Kata orang,jika ilham datang,kita mesti coretkan..jika tidak,ilham akan merajuk & tak nak datang lagi..Well,from my humble experience..some of that is true if not all...

(cuba untuk 'mengecas' kembali tatabahasa B.Melayu ku)..Teringat seketika dengan tawaran daripada seorang kenalan sewaktu aku bergiat cergas dalam Zhulian dulu.Tak ku sangka,salah seorang pelanggan 'Breast Serum' (hehe..kalau boleh aku iklankan di sini..Breast Serum tu memang elok Awak!!!) adalah Chief Editor laman web CitizenThinkTank..sebuah laman web yang me'rating'/evaluate (terkedu aku mencari maknanya dalam bahasa ibundaku ini..) wakil-wakil rakyat & ahli politik.. Beliau sungguh-sungguh menawarkan jawatan Editor pada aku hinggakan aku hairan seperti cicak berak kapur wajah ni.."You only met me once,how could you say I'm capable in this field?" "Ujie,I'm a chief editor..I knew it from the beginning you SMSed me..You sound so professional & your words are really in order.It makes me smiling reading your SMS.." Wah wah wah...terima kasih atas pujian itu akan tetapi...aku terfikir jugak..alangkah indah jika semua yang ingin menjadi seorang penulis,SMS sahaja kepada Ketua Editornya..itu sudah memadai & tak perlu bersusah payah ke temuduga!!Secara hormat aku menolak dengan alasan penulisanku mungkin tak sehebat SMS ku!! (jika tidak masakan Abang Suami selalu terpana dek SMS ku yang mendayu-dayu itu..hahaha)..

Beberapa bulan kemudian,kenalan ku tadi menelefonku..masih dengan tawaran yang sama..untuk kali kedua,aku masih juga menolaknya..tanpa sebarang alasan..Hinggalah malam tadi,buatkan aku terfikir..."haruskah aku percaya pada apa yang orang sekelilingku nampak,atau pada apa yang aku sendiri nampak?" dan bagi aku..percaya pada apa yang orang lain nampak adalah seumpama minum dikala tekak tak terasa haus..nikmatnya tidak seberapa..berbanding dengan situasi yang lagi satu itu..kepuasannya sudah tentu berganda!

3 comments:

Ina said...

go for it jie!! engineer berjiwa menulis..:)

azaliha said...

nak join aku gi bengkel menulis dgn PTS? Free aje... tapi buku yang aku tulis tak siap-2 lagi walaupun idea aku dah diterima...call me ya!

chujie said...

PTS? ni ha aku tgh baca buku yg Nazrul Samsudin post kat aku..

boleh gak tu..bila mung nok gi aza?

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin