Tuesday, August 17, 2010

Berbuka di Q-Thai

Al-kisah, dua hari lepas, Uncle Samy the Gardener & konco2 nya dtg rumah saya untuk pasang tanam rumput. Lepas dah tanam tu, alang2 diorg dah kat rumah saya tu, terus saya mintak Uncle Samy tolong tanamkan 3 pokok yang dah 3 tahun duduk dalam polybag kat rumah saya tu. Punyalah tak green finger nya kami, sampaikan pokok tu tak berpindah2 langsung dari polybag ke tanah..hinggalah Uncle Samy datang. Saya suruh dia tanam kat depan tingkap sinki dapur, supaya saya dapat ke'natural'an time basuh pinggan nanti. 

"Tup tap" - satu lubang...
"Tup tap" - satu lagi lubang..
"Tup tap ..toinggggggg" - alamakkk pecah pulak paip.. (lupa kat situ ada batang paip)

So, tak berair lah rumah saya petang tu..makanya tak bolehlah nak masak2 kan...(excuse yang sgt best!!). Ditambah pulak kat Giant Nilai belakang rumah tu ada restoran baru bukak...Q-Thai namanya. Otak terus ligat mengajak Mr.Hubby berbuka kat situ aje petang tu.

Kononnya rumah dekat, pergi lambat lah sikit kan. Pukul 7 baru sampai kat Giant. Sekali tempat penuh daaaaaa....So, berbuka lah kitorang kat Giant dengan segelas milo share berdua. Solat dulu, pastu hujan selebat2 alam...berbuka lah kami pada pukul 9 malam.. (pahala lebih lah sikit hari tu kan..hehehe)

Ni menu book Q-Thai. Q-Thai kat Avenue 9 ni ialah outlet yg ke-9, maybe next year they open
the opportunity to franchise. Kat outlet2 lain ada yang namanya Q-Thai,ada yang nama lain..
it's like branding lain2 lah..just like next to Q-Thai Nilai ni, ada another restaurant owned by them; Portugese Ikan Bakar. (alaaa lauk2 yang bakar dalam aluminium foil tu). I haven't tried that one yet, sbb too common kot.. 

Menu memang banyak & each of them ada keunikannya tersendiri. Rasa pun lain-lain, tak macam kedai tom yam yang berlambak kat luar tu...ladna ke,paprik ke,kung fu ke,hong kong ke..rasanya saaammmmmaaa je.. That's what I like about Q-Thai ni lah..

Price-wise, mmg berbaloi & reasonable. A plate of nasi goreng with full set of lauk (you choose) costs only RM 7.00 - 8.00. Saya pernah try Nasi Goreng Butter Prawn ..ermmm memang best!! Mr.Hubby pulak pernah makan Japanese Black Pepper Udon...thumbs-up jugak!!

Untuk lauk-lauk pulak, kalau ikan/udang/ketam tu macam biasalah ikut harga pasaran & ikut per gram.
Tapi kalau tom yam atau sayur2..range dalam RM6.00 - 8.00 untuk seorang. tapi harus diingat, portion untuk seorang tu boleh dimakan berdua. Quite big jugak kalau order banyak lauk.

Masa kitorg makan, orang dah tak ramai. Maklumlah kan, siapa lagi yang nak berbuka pukul 9 macam kitorg ni kan...hehe

Oh ya, besides ala-carte dishes, ada Thai Steamboat jugak. But I'm not so sure the price per head, because I don't really fancy steamboat yang banyak ball-ball macam ni..Too much boric acid lah to me. But to those who love, this is quite a good choice sbb selection dia banyak gilerr ok..

Tak cukup row tadi, ada lagi row yang ni..

Desert bar pun ada.. Of course Thai Style.

SIAKAP DANCING QUEEN
Ni lauk yang kitorg order. Makan berdua tak payah banyak2 lauk.. Kami order Siakap Dancing Fish.
Review : Mr.Hubby suka, but I found it too sweet to my taste. Tak lih nak telan dengan nasi.

Kerabu Mangga.
Review: Mangga too soft, too much anchovy-taste, too sweet. Tak rasa pedas langsung. Don't know what happen to chili thai yang "pedas berdesut" tu..

Thai Green Curry Chicken
Review: A thumbs-down of all. Keciwa ok...I would prefer Flying Chillies wayyyy better than this.

Please ya, all the reviews above is strictly to my liking only & yes it is very subjective. Not good to me maybe the best to others. I'm only speaking honesty here. So, peace....hehehe

Balik dengan rasa kecewa (for this day's selection of menu lah)...huhuhuhuuuuu

No comments:

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin