Monday, August 16, 2010

Kerabu Udang dgn Sos Ikan

Salam deariessssss...

Here is another recipe from My Heavenly Kitchen
Hope you guys enjoys it!!!


Ingredients
Udang sederhana besar 10-15 ekor
(kalau pakai udang laut lagi best..lagi manis)
Serbuk Chilli & Shrimp brand Mae Pranom
1.5 biji limau kasturi
2 btg serai
4-5 helai daun limau purut
6-7 biji cili padi
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
5 sudu besar sos ikan 

How To
1.
Udang boleh dibuang kulit atau tidak, terserah kepada your own liking.

2.
Perap udang bersama sos ikan & perahan limau kasturi selama setengah jam. Lagi lama lagi best.

3.
Mayang halus bawang merah, bawang putih, serai, daun limau purut & cili padi, menjadi seperti dalam gambar di bawah ni.


4.
Panaskan minyak, goreng udang sekejap until turn red & golden. Angkat & asingkan.

5.
Tinggalkan minyak sedikit utk menumis. Tumis kesemua bahan2 mayang tadi selama 5 minit.

6.
Masukkan udang yg telah digoreng tadi. Masukkan 2 sudu besar (depends pada tahap kepedasan masing2 lah) serbuk cili Mae Pranom, kacau rata. Masukkan garam. Rasa & sedia untuk dihidang.


One thing saya suka masakan ni, serdak bahan2 mayang yang digoreng tu sungguh membuka selera. Dan, saya suka masak udang, sebab cantik bila dihidang, cuma makan tu takde lah sangat. Selalu ingatkan diri tentang cholestrol..hahaha..

No comments:

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin