Wednesday, August 11, 2010

Sambal Cakalang

Another kampung dish from
My Heavenly Kitchen

SAMBAL CAKALANG
Cakalang adalah 'tuna' dalam bahasa Indonesia
During our trip to Jakarta last month, we had our lunch
at the Dabu-Dabu Restaurant at The Plaza, Jakarta.
Surprisingly, menu2 nya sedap2 semuanya.
Me & Nazra had Nasi Goreng Cakalang
Atie had Nasi Kuning 
both are delicious banget..hehe


Seperti biasa, saya cuba menguis-nguis (is this  an exist word??)
sambal cakalangnya..cuba menghilangkan sebatian
yang hadir dalam menu tersebut.
Tunas rasa pada lidah ligat memainkan peranannya
"Ermmm rasa2nya boleh cuba buat kat rumah ni"

So, this is it!!!
Alhamdulillah...rasanya hampir 90% sama..
Serupa tapi tak sama
Of all....a nice try Ujie!!
Kalau tak jadi pun..anggap je lah ni resepi ciptaan sendiri..
hahahaha

INGREDIENTS


2 tin Tuna chunks in water
6-7 biji cili merah
10-15 biji cili padi merah
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 biji tomato cherry
(kalau guna tomato biasa sebiji dah cukup)
1-2 biji limau kasturi 
Air asam jawa
1 sudu besar biji ketumbar
Sedikit bawang goreng (sbg ejen pewangi natural)


HOW TO

1.
Toskan tuna. Goreng dalam minyak sehingga agak garing & golden. Angkat & asingkan.

Tuna chunks yang ditoskan

Tuna setelah digoreng

2.
Tumis bawang besar + bawang putih yang di blend (dry) sampai golden. Minyak extra ye.
Bawang tu blend kasar2 ye. Jgn terlalu lumat.

3.
Masukkan cili merah + cili padi yang diblend (dry jugak) bersama tomato.
Cili pun sama, blend kasar.

4.
Bila agak2 macam nak garing sikit, masukkan air asam jawa, perahan limau
kasturi & 2-3 sudu gula. Gula ni depends pada level
kepedasan cili yang kita guna, kalau agak2 mmg pedas kaw-kaw, letak lah lebih sikit.
Sebab sambal ni rasanya pedas2 manis.

5.
Masukkan sekali biji ketumbar yang ditumbuk pecah. Ketumbar ni untuk bagi
aroma pada sambal. 

6.
Masukkan garam secubit rasa. Kemudian, boleh masukkan ikan tadi & gaul hingga sebati.


Sambal ni boleh buat banyak2..then simpan dalam peti ais.
Bila nak makan, keluarkan satu jam sebelum supaya minyak yang terbeku tu
cair & hilang sejuk dia. Ataupun kalau ada microwave, boleh panaskan aje buk!!

Sedap, makan dengan nasi panas-panas time berbuka,
atau boleh jadikan menu utk sahur.
Maklumlah, sahur selalunya express..so panaskan aje..hehe

Opps..boleh jugak makan dengan nasi goreng.

4 comments:

*Jilly* said...

Kak ujie!
Giler lama tak update blog. :)
Sy ada ckp thank you tak pasal tips berpantang ari tu? tak ingat. hehe..
Anyway.. thank you so much for the tips!

-jilly @ fazilla -

chujie said...

Wakakaka...mmg lama!!
Tak terdaya dik!!!

Camner berpantang ari tu??Ok tak??
Dont mention it..my pleasure..Sharing is caring kan...

Akak dh bukak SALE BLOG tau..selalulah visit & shopping kat situ ye..:)

Anonymous said...

In it something is. I thank for the information. I did not know it.

Eya said...

sambal cakalang ni sgt2 sedap.... tp ada kwn sy bt, tak perlu letak dlm peti ais, dan tahan lama... ikannya digoreng smpai keras..

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin