Friday, August 20, 2010

Udang Padthai....yang teramat senang nak buat

Hari yang sama masak green curry..saya masak Udang Padthai..

Ingat ni??

Guna aje paste padthai ituuuu...hehehehe. Cuma tambahlah sikit bahan2 tumisnya. Iaitu:

Ingredient


4 sudu besar Thai Heritage Padthai paste
3 sudu besar sos ikan
3 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 batang serai - dimayang
Satu papan petai - dibuang kulit & belah dua
Sebiji limau kasturi - ambil airnya
Sedikit daun basil kering - beli aje yg McCormick tu
Gula perang - optional
10 ekor udang laut


How To
1.
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan2 mayang tu.

2.
Masukkan udang, paste, air limau & sos ikan. Kacau & goreng 5 min sehingga udang masak.

3.
Sprinkle the basil & gula perang (kalau suka manis).


Hiaskan dengan cili merah, kalau rajin..hihihihi...

Note: Semua masakan yang menggunakan sos ikan, sebaiknya jgn masukkan garam..sebab sos ikan
tu dah masin tahap gaban..hehe

No comments:

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin