Monday, August 16, 2010

Sambal Ikan Kering Salai Ikan Lumek

Ready for another try??
Tapi this one main ingredient tu susah sikit nak jumpa..

Ikan Kering Salai Ikan Lumek


Ikan nya halus2 panjang..dikeringkan & kemudiannya disalai..or the other way round..hehe
saya pun tak pasti. Kemudian ikan ni seolah-olah 'digamkan' rapat2, tapi senang dileraikan. Ikan ni digulungkan banyak2 so memang senang nak simpan. Bila nak masak, koyakkan aje seberapa yang nak. Ikan ni Mr.Hubby beli kat Sibu, harga RM35/kg . Saya rasa ikan ni memang asal dari Sibu sebab kalau di Kuching, harganya melambung ke RM60/kg.. Tapi, seriously, ikan ni memang sedap!! Makan nasi panas2, dgn aromanya yang wangi salai tu..pergghhhhhhhh terangkat beb!!!! hehehe..

Ok, enough about the introduction of Lumek. dan berkenalan semua kan??

SAMBAL IKAN LUMEK KERING

Ingredient


Ikan lumek kering
20 biji cili padi - blend
Sebiji bawang besar - blend
2 ulas bawang putih - blend
Air asam jawa

How To
1.
Goreng ikan lumek. Make sure you don't over-fry it sebab nanti terasa pahit. Cukup sekadar balik-balikkan & angkat. Asingkan.

2.
Tumis bahan yang di blend tadi sampai cili masak.

3.
Tambah air asam jawa & garam. Masukkan ikan lumek & goreng sehingga colour change to this:


4.
Siap & boleh dihidang terus. Ataupun, untuk bulan puasa ni, boleh keep refrigerated, keluarkan 1 jam sebelum nak makan sahur/berbuka. Tak perlu panaskan lagi sebab it doesn't contain santan. (tp kalo rajin tu apa salahnya..hehe)


No comments:

Cheeky Quotes

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin